waarom geen parfum in crème

Parfum in gezichtscrème: Wat zegt de wetenschap?

Een paar weken geleden kocht ik een nieuwe crème, eentje met veelbelovende ingrediënten. Toch is de tube bij mij in de vuilnisbak belandt, enkel en alleen omdat ik misselijk werd van de overheersende geur. Misschien vraag jij je net als ik wel af wat in hemelsnaam het nut is van parfum in gezichtscrème en huidverzorging. Ik zocht het voor je uit.

Huidcrèmes zijn een essentieel onderdeel geworden van onze dagelijkse huidverzorgingsroutine. Ze hydrateren en voeden de huid en helpen bij het behoud van een gezonde uitstraling. Sommige huidcrèmes worden verrijkt met parfum om een aangename geur te bieden en een gevoel van luxe en verwennerij te creëren. Voor mensen met een gevoelige neus, zijn ze echter niet altijd een verwennerij. Bovendien beïnvloeden deze ingrediënten ook onze huid. Dus waarom worden parfums toegevoegd? Ik ontdekte dat er voor- en nadelen verbonden zijn aan het gebruik van parfum in gezichtscrème.

Soms kan het toevoegen van parfum een voordeel zijn…

Het toevoegen van parfum aan huidcrèmes kan een aangename geurervaring bieden tijdens het aanbrengen. Geur speelt een belangrijke rol in onze emoties en het kan ons welzijn bevorderen. Een aangename geur kan het gebruik van de crème bevorderen en ons een gevoel van ontspanning geven. Voor de meeste mensen zijn het de subtiele geuren die dit effect hebben.

De geur van parfum kan bijdragen aan de algehele gebruikerservaring van de huidcrème. De marketingspecialisten hopen dat we ons verwend voelen en op die manier zou de geparfumeerde crème een gevoel van luxe en eigenwaarde kunnen geven.

Sommige actieve ingrediënten in huidcrèmes kunnen van zichzelf een onaangename geur hebben. Parfum kan deze onaangename geuren maskeren en het product aantrekkelijker maken voor dagelijks gebruik.

Maar parfum heeft vooral veel nadelen…

Parfum is een bekende oorzaak van huidirritatie, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Het kan roodheid, jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Parfum bevat chemische verbindingen die de huid kunnen aantasten en een negatieve reactie kunnen veroorzaken.

Maar bij sommige mensen is het nog veel erger. Parfum in huidcrèmes kan namelijk zelfs allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde geurstoffen. De reacties variëren van milde jeuk en huiduitslag tot ernstige allergische reacties die medische behandeling vereisen. Er wordt geschat dat 1 op de 4 volwassenen in Europa een huidallergie heeft en parfum in huidverzorgingsproducten zou één van de grote boosdoeners zijn.

Sommige parfumingrediënten, zoals bepaalde citrusoliën, kunnen fototoxisch zijn. Dit betekent dat ze de gevoeligheid van de huid voor zonlicht kunnen verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op zonnebrand en huidbeschadiging. Die lekkere anti-rimpelcrème kan zo juist rimpels, of nog erger, veroorzaken.

Parfum kan mogelijk ook interageren met andere ingrediënten in de huidverzorging, wat de effectiviteit van de crème kan verminderen of ongewenste effecten kan veroorzaken. Uiteraard doen de bedrijven hier onderzoek naar, maar als je verschillende merken verzorgingsproducten gebruikt, is dit een reëel risico.

Wat zegt de wetenschap…

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de impact van parfum in huidcrèmes onderzocht. Het is zo duidelijk geworden dat parfum huidirritatie en allergische reacties kan veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Het is ook belangrijk om een patchtest uit te voeren voordat je een nieuw huidverzorgingsproduct met parfum gebruikt, om te controleren of er geen negatieve reacties optreden.

Bovendien wordt aangeraden om huidcrèmes met fototoxische ingrediënten ’s nachts te gebruiken om de blootstelling aan de zon te minimaliseren en het risico op fototoxische reacties te verminderen, wat natuurlijk een probleem is als er parfum in jouw dagcrème zit.

Wat kies ik…

Ik ben dol op subtiele geuren, de geur van gemaaid gras, de rozen in mijn tuin en zelfs wasverzachter. Een klein spritzje parfum kan mij mezelf ook net iets beter doen voelen. Persoonlijk blijf ik geurstoffen in mijn huidverzorging echter volledig vermijden. Ik merk dat mijn huid daar veel blijer mee is en mijn neus ook. Voor mij dus geen parfum in mijn gezichtscrème, maar gelukkig zijn er heel goede parfumvrije alternatieven.

10 thoughts on “Parfum in gezichtscrème: Wat zegt de wetenschap?

  1. Ik probeer dat zelf zo veel mogelijk te vermijden, omdat ik best wel een gevoelige huid heb. Daarnaast raken dan alle geuren zo met elkaar verweven dat ik het niet meer lekker vind.

  2. Om die reden gebruik ik niets. Hooguit zonnebrand en aftersun. Oh en hand- en voetencreme. Dat soort spul gebruik ik wel. Maar verder niets in verband met die geurtjes. Het trekt ook naar mijn mond en mijn eten smaakt dan ook naar het product.

  3. Ik gebruik vaak Rituals bodylotion met geur, i.p.v parfum. Vaak vervaardigd de geur wel maar je blijft het toch subtiel ruiken.

  4. Heel interessant! Ik vind het moeilijk om een goede dagcrème te kiezen en vraag me af welke parfumvrije crèmes aan te raden zijn?

    1. Dat is een heel goede vraag! Op dit moment zijn we een aantal crèmes aan het vergelijken en testen. Volgende week komt er een nieuwe blog met de beste crèmes die zacht zijn voor je huid, jouw huidbarrière versterken en -ook heel belangrijk- niet te veel glimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.