LED lichttherapie gezichtsmasker

Straal dankzij de magie van LED lichttherapie

Wat is LED lichttherapie?

Eén van de recente hypes in huidverzorging is het LED-masker. Misschien heb je wel eens instagramfoto’s gezien van vrouwen met zo een lichtgevend masker op hun gezicht of misschien heb je dit masker bij Emily in Paris gezien. Maar weet je ook wat LED lichttherapie nu eigenlijk precies is? LED lichttherapie is een behandeling die gebruik maakt van licht van een specifieke golflengte om de huid te verbeteren. De behandeling wordt al jaren gebruikt voor een scala aan huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en pigmentvlekken. In de afgelopen jaren is er ook steeds meer aandacht gekomen voor de anti-aging effecten van LED-lichttherapie.

Er zijn verschillende soorten LED-lichttherapie, die elk een andere golflengte gebruiken. De meest gebruikte golflengtes voor anti-aging zijn die van rood licht en die van blauw licht voor acné. Rood licht stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, terwijl blauw licht bacteriën doodt en ontstekingen vermindert.

Rood licht

 • Stimuleert de aanmaak van collageen en elastine
 • Vermindert rimpels en fijne lijntjes
 • Egaliseert de teint
 • Vermindert pigmentvlekken
 • Versterkt de huidbarrière
 • Vermindert de zichtbaarheid van poriën
 • Verbetert de hydratatie van de huid
 • Geeft de huid een gezondere gloed

Bij LED lichttherapie verbetert rood licht de stevigheid van de huid door de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Collageen en elastine zijn twee eiwitten die de huid zijn stevigheid en elasticiteit geven en die met het ouder worden afnemen. Door de aanmaak van deze eiwitten te stimuleren, kan LED-lichttherapie de huid er jonger en frisser uit laten zien. Het effect zie je vooral na verloop van tijd omdat je lichaam de tijd moet krijgen om deze eiwitten aan te maken. Reken op een termijn van 4 tot 8 weken na behandeling voor je het definitieve resultaat ziet.

Verschillende studies hebben aangetoond dat 633nm rood licht de golflengte is waarop dit het meest efficiënt is. Er is een band van ongeveer 10nm rond dit punt waar het ook nog werkt, maar gewoon wat minder. Andere golflengtes hebben geen effect. Om echt goed te werken, moet het rode licht ook gecombineerd worden met NIR (near infrared) met een golflengte van 830nm. Ook voor wondheling en het verminderen van UV schade werkt deze combinatie goed.

Blauw licht

 • Verlicht acne
 • Vermindert ontstekingen

Blauw licht bij LED lichttherapie wordt gebruikt om acne te behandelen, omdat het antibacteriële eigenschappen heeft en de groei van acne-veroorzakende bacteriën kan verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid geassocieerd met acne. De meest efficiënte golflengte hiervoor is tussen 402nm en 420nm. Je moet hier echter wel mee oppassen. Een golflengte van minder dan 415nm breekt namelijk collageen en elastine af! De kortere golflengte van blauw licht kan ook je ogen beschadigen, dus zorg dat je altijd goed je ogen beschermt.

Intensiteit

De intensiteit verwijst naar de helderheid of kracht van het uitgestraalde licht. In LED-therapie wordt intensiteit vaak gemeten in milliwatt (mW) of milliwatt per vierkante centimeter (mW/cm²). Hogere intensiteiten kunnen potentieel krachtigere effecten hebben, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen effectiviteit en veiligheid. De beste resultaten krijg je met een intensiteit van 40-150mW/cm², maar boven de 50mW/cm² kan je huid wel oververhitten als je daar gevoelig voor bent.

Dosering of behandeltijd

De dosis verwijst naar de totale hoeveelheid lichtenergie die een persoon ontvangt. Het wordt berekend door de intensiteit van het licht te vermenigvuldigen met de duur van de blootstelling. Dosering wordt vaak uitgedrukt in joules (J) of joules per vierkante centimeter (J/cm²). De juiste dosis is van groot belang, omdat te weinig licht mogelijk geen effect heeft, terwijl te veel licht schadelijk kan zijn. Hoe hoger de intensiteit, hoe korter de duur van de blootstelling. Minimum blootstelling is 2 minuten, dus je kan het beste hiermee beginnen en eventueel elke dag een minuutje verlengen.

Veiligheid

Op voorwaarde dat het masker de juiste golflengten en intensiteit gebruikt, is LED lichttherapie een veilige en effectieve behandeling voor anti-aging. De behandeling is niet-invasief en bij juist gebruik zijn er geen bijwerkingen bekend. De behandeling kan worden uitgevoerd in een kliniek of thuis met een LED-masker. De resultaten van LED lichttherapie zijn al na enkele behandelingen zichtbaar en het effect versterkt nog na een tijdje. De behandeling moet regelmatig worden herhaald om de resultaten te behouden.

Bij een verkeerde golflengte zal er geen absorptie zijn en dus ook geen positief effect. Bovendien kan een verkeerde golflengte schade veroorzaken. Zo zal een golflengte onder 600nm (tijdelijke) hyperpigmentatie veroorzaken en kan blauw licht met een golflengte onder 415nm huidveroudering in de hand werken.

In het algemeen geldt dat bij LED-therapie een gebalanceerde benadering van intensiteit, dosering en golflengte cruciaal is om de gewenste effecten te bereiken zonder negatieve gevolgen. Overleg best met een deskundige voordat je met LED lichttherapie begint.

Hoe gebruiken?

Een LED masker gebruik je het liefste terwijl je je ontspant, dus bijvoorbeeld liggend. Dan heb je namelijk minder last van het gewicht van het masker en kan je je ogen sluiten. Zorg dat je eerst je huid grondig schoonmaakt. Je mag hydraterende serums onder het masker gebruiken omdat dit serum dan dieper zou intrekken in de huid. Je mag NOOIT een serum met retinol of zuren zoals AHA’s of BHA’s onder een LED masker gebruiken, enkel niaciamide en peptide serums.

Welk LED masker is goed?

Nu de belangrijkste vraag; welk LED gezichtsmasker is goed? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden omdat niet alle masker-fabrikanten de juiste en volledige gegevens ter beschikking stellen. Zelf heb ik dit masker. Dit heeft een rode golflengte van 630nm, maar helaas geen NIR. Ik ben redelijk tevreden omdat ik merk dat mijn serum beter opgenomen wordt, maar het is natuurlijk lang niet zo efficiënt als een masker met NIR.

De maskers die wel NIR hebben en ook echt een heel goed resultaat geven, zijn best prijzig. Als je volledig van de effecten van LED lichttherapie wil profiteren, is het verstandig om even door de zure appel heen te bijten en een duurder masker te kopen. Er zijn 2 maskers die ik echt aan kan raden omdat alles klopt: de juiste golflengte in de verschillende kleuren, met near infrared (NIR) in de juiste frequentie én de juiste intensiteit. Omnilux Contour Face en CurrentBody LED Licht Therapie Gezichtsmasker zijn echt het neusje van de zalm qua LED gezichtsmaskers die hier in Nederland en België te krijgen zijn en zijn hun geld absoluut waard.

Zoek je andere methoden om goed voor je huid te zorgen en de tijd te laten stilstaan? Neem dan eens hier of hier een kijkje.

Heb jij wel eens een LED gezichtsmasker gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen?

referenties:

Ablon, G. (2018). “Phototherapy with light emitting diodes: treating a broad range of medical and aesthetic conditions in dermatology.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology 11(2): 21.

Barolet, D. (2008). Light-emitting diodes (LEDs) in dermatology. Seminars in cutaneous medicine and surgery,

Barolet, D., et al. (2016). “Infrared and skin: Friend or foe.” Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology 155: 78-85.

Calderhead, R. G. (2018). “Current Status of Light-Emitting Diode Phototherapy in Dermatological Practice.” Lasers in Dermatology and Medicine: Dermatologic Applications: 285-337.

Calderhead, R. G. and D. B. Vasily (2016). “Low Level Light Therapy with Light-Emitting Diodes for the Aging Face.” Clinics in Plastic Surgery 43(3): 541-550.

Ng, J. N. C., et al. (2020). “Efficacy of home‐use light‐emitting diode device at 637 and 854‐nm for facial rejuvenation: A split‐face pilot study.” Journal of Cosmetic Dermatology 19(9): 2288-2294.

Pourang, A., et al. (2022). “Effects of visible light on mechanisms of skin photoaging.” Photodermatology, photoimmunology & photomedicine 38(3): 191-196.

Sorbellini, E., et al. (2018). “Photodynamic and photobiological effects of light-emitting diode (LED) therapy in dermatological disease: an update.” Lasers in Medical Science 33(7): 1431-1439.

5 thoughts on “Straal dankzij de magie van LED lichttherapie

  1. Een kleinschalig onderzoek uit 2015 onderzocht de effecten van LED-lichttherapie op de kwaliteit van leven bij mensen met huidkanker die chemotherapie ondergingen. De studie vond dat de deelnemers die LED-lichttherapie ontvingen een verbetering rapporteerden in hun slapen, energieniveaus en stemming. Ze rapporteerden ook minder bijwerkingen van de chemotherapie, zoals misselijkheid, braken en haaruitval.
   Een andere studie uit 2017 onderzocht de effecten van LED-lichttherapie op de wondgenezing bij mensen met borstkanker die chemotherapie ondergingen. De studie vond dat de deelnemers die LED-lichttherapie ontvingen een snellere wondgenezing hadden dan degenen die geen behandeling ontvingen.
   Dit zijn natuurlijk maar 2 kleinere studies, maar zover ik heb kunnen vinden zijn er geen specifieke nadelen gevonden voor mensen die chemo krijgen. Het lijkt mij dan wel extra belangrijk dat goede maskers met de goede golflengtes gebruikt worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.