De Sociale Kruidenier en haar onbetaalbare vrijwilligers

Vrijdag was de opening van de Sociale Kruidenier hier in het dorp. Dit is een winkel waar mensen die het (tijdelijk) financieel wat moeilijker hebben, hun dagelijkse boodschappen kunnen kopen aan een verlaagde prijs. Maar ze wil ook een ontmoetingsplaats zijn, dus is er ook een gezellige ruimte waar mensen een kopje koffie kunnen drinken en met elkaar kunnen praten.

Het grote nadeel van een voedselbank is dat de mensen een pakket in handen gedrukt krijgen waar producten in zitten die ze misschien helemaal niet gebruiken. In dit concept kan iedereen kopen wat hij nodig heeft, dus geen cornflakes met barbecue-saus meer.

Nu vind ik het eigenlijk wel triest dat zoiets in deze tijd nog nodig is, maar ik ben toch trots dat ik hier een steentje aan heb kunnen bijdragen. Het fijne van vrijwilligerswerk vind ik dat het niet uitmaakt of je weinig tijd hebt of problemen met je gezondheid, je kan altijd wel iets vinden wat bij je past.

En zo kwam ik dus bij het project van de Sociale Kruidenier. In totaal zijn we bijna een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Nu moet je je bij mijn hulp niet te veel voorstellen, want het zware werk heb ik aan de anderen over gelaten. 😉  Ik was degene die rondreed om spullen op te halen, of op internet op zoek ging naar van alles en nog wat. Degene die op zoek ging naar sponsors en tombola-prijzen. Het meest kon ik vanuit mijn luie stoel doen. Maar ik mocht ook de ontmoetingsruimte inrichten en dat was echt heel leuk. De muren waren al geschilderd in de kleuren van Kalmthout, dus het was even zoeken, maar ik vind het gezellig geworden.

Vrijwilligers zijn ongelooflijk belangrijk en er zijn er eigenlijk nooit genoeg. Zij zijn een lichtpuntje in het leven van zo veel mensen. Zo kunnen vrijwilligers in rusthuizen de mensen net dat beetje extra aandacht geven. Zij zijn de drijvende kracht achter het schoolfeest, de costumières van het dansoptreden. Zij leiden het cafetaria van het buurthuis en runnen het tweedehandswinkeltje voor het goede doel of de vogelopvang. Zij geven gratis bijles aan kansarme kinderen of rijden met de dierenambulance.

We kunnen de wereld een beetje minder hard maken en anderen tonen dat we om hen geven. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je iets terug doet voor je gemeenschap, zelfs al is het maar één uurtje per week…

En jullie, doen jullie wel eens vrijwilligerswerk?

xxx

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.