Havermout, van ouderwets naar helemaal hot!

Denk jij bij havermout nog aan oma’s pap met de textuur van behangerslijm, of ben jij al helemaal mee met de trend van overnight oats? Hoe je het ook het liefste eet, havermout is helemaal terug van weggeweest!

Bèta-glucanen

Onze grootouders wisten het al, havermout is gezond. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid bèta-glucanen. Dit zijn water oplosbare vezels die niet alleen water binden maar ook cholesterol en vetten. Wat deze supervezels allemaal doen?

cholesterol verlagend

Bèta-glucanen binden zich dus aan cholesterol en verlagen zo het totale cholesterol. Omdat ze zich extra sterk binden aan het slechte cholesterol, zal de hoeveelheid LDL-cholesterol nog sneller dalen.

darmen

Omdat bèta-glucanen zoveel water vasthouden, is het goed voor de darmtransit. Bovendien helpen ze de goede bacteriën in je darmen. Misschien niet echt glamoureus, maar wel heel erg belangrijk!

bloedsuikerspiegel en verzadigend

De bèta-glucanen vormen een soort gel in je maag, dit vertraagt de maaglediging.  Hierdoor komen de koolhydraten heel langzaam in je bloed en krijg je geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Omdat het langer in je maag blijft, krijgen de hormonen die aangeven dat je genoeg hebt, ook genoeg tijd om te reageren en zal je niet zo snel trek krijgen in een snack.

huid

Bèta-glucanen zijn ook ontstekingsremmend en wond-genezend. Als je bijvoorbeeld last hebt van een geïrriteerde huid, kan een papje met havermout op je huid wonderen doen. Het zou zelfs kunnen helpen bij eczeem. De anti-oxidanten zouden dan weer jeuk-stillend zijn.

Om van al deze positieve effecten van bèta-glucanen te profiteren zou je minstens 3 gram per dag moeten gebruiken. Dit komt ongeveer overeen met 85 gram havermout of 30 gram haverzemelen. Je kan bijvoorbeeld bij je normale portie havermout een eetlepel haverzemelen doen om aan deze 3 gram te komen.

Anti-oxidanten en mineralen

bloeddruk

Havermout zit ook vol met anti-oxidanten, polyfenolen, en met kalium. Deze verlagen allebei de bloeddruk.

Verder bevat havermout ijzer, zink, koper, magnesium, fosfor mangaan en verschillende B-vitaminen.

Glutenvrij

Havermout is ook volledig glutenvrij, al moeten mensen met coeliakie wel oppassen. Haver wordt namelijk vaak gemalen in molens waar ook gewoon graan wordt vermalen.  Er kunnen dus resten van andere granen in zitten.

Fytinezuur

Er zit ook wel een klein minpuntje aan havermout. Het bevat namelijk fytinezuur, dit is een bescherming van de plant tegen schimmels en parasieten. Voor ons mensen is dit een antinutrient. Dat betekent dat het de opname van calcium, ijzer, zink, magnesium en vitaminen vermindert . Een beetje is eigenlijk heel gezond, want fytinezuur bindt ook giftige stoffen, zware metalen, radioactieve deeltjes en vrije radicalen. Deze worden dan dus afgevoerd voordat ze schade aan kunnen richten.

Fytinezuur zit echter niet alleen in havermout, maar ook in brood (behalve zuurdesem), koekjes, pasta, ontbijtgranen, noten, bonen, koffie, cacao, zaden en rijst. Wij eten vaak te veel tarweproducten, zodat het evenwicht verstoord is. Wij krijgen dan eigenlijk te veel fytinezuur binnen en te weinig vitaminen, waardoor het wel een probleem kan zijn dat het fytinezuur ook nog eens de opname van deze schaarse vitaminen vermindert….

Weken

Door producten met veel fytinezuur te weken, liefst in een licht zure omgeving, wordt  het fytinezuur door een andere stof, fytase, afgebroken. De meeste producten met fytinezuur bevatten ook veel van deze fytase. Helaas is havermout één van de uitzonderingen. Als je alle fytinezuur er uit wil, moet je de havermout  minstens 8 uur weken met een klein beetje zuur en iets wat veel fytase bevat. Bijvoorbeeld een scheutje citroensap of yoghurt en een eetlepel spelt- rogge of gerstmeel. Maar als je ’s avonds je overnight oats met een beetje sojamelk en wat rood fruit klaar maakt, is ’s morgens het meeste fytinezuur ook omgezet.

Hoe eten jullie je havermout het liefste?

xxx

 

9 thoughts on “Havermout, van ouderwets naar helemaal hot!

  1. Er was een tijd dat ik elke ochtend havermout at en dat is niet zo heel lang geleden 😉
    Misschien maar weer eens een keer doen want er kan eindeloos mee worden gevarieerd!

  2. Het is dat dit niet mijn favoriete gerecht is… anders had ik het wel meer gegeten. Ik wist dat het gezond was maar het wordt inderdaad weer helemaal hot.

  3. Puur havermout pap vind ik zo vies, maar repen met/op basis van havermout en muesli/cruesli van havermout vind ik heerlijk. Ik merk dat ik daarvan veel sneller en langer vol zit. Nooit geweten dat het ook invloed heeft op de bloeddruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.