Mijn favoriete levenslessen van Dr. Phil

Wat is een vrouw zonder haar guilty pleasures? En ik geef toe dat ik er wel een aantal heb. Eén daarvan is de Dr. Phil show. Gewoon verstand op nul en kijken naar de ellende van anderen. Even beseffen dat er mensen zijn die veel grotere problemen hebben dan jij. Een soort modern voyeurisme.

Maar door de jaren heen zijn er toch een paar uitspraken van Dr. Phil bij mij blijven hangen. Meer nog, een paar van zijn quotes zijn echte levenslessen, die ik mij volledig eigen heb gemaakt. Wat denk je van de volgende uitspraken:

Pick your battles

Dit is misschien wel de belangrijkste levensles als je tieners hebt. Natuurlijk moeten ze hun rommel opruimen, op tijd komen en luisteren, maar de vraag is natuurlijk of je er veel mee opschiet als je ruzie maakt over elke rondslingerende schoen of blijkbaar chronisch achter lopend horloge. Bij pubers, maar trouwens ook bij je partner, loop je het risico dat je dan gewoon achtergrondruis wordt. Je mag natuurlijk best iets zeggen, maar de vraag is hoe ver je het laat escaleren. “Ruim je schoenen op” kan na wat ogen rollen en “jaaaaa, straks” uitgroeien tot een verhitte discussie over respect en slavernij. Slik af en toe je irritatie in en bewaar de discussies voor zaken die je echt de moeite waard vindt. Je zult merken dat je op die manier veel meer indruk op je pubers gaat maken met de onderwerpen die voor jou echt belangrijk zijn.

How is that working for you?

Met andere woorden, heeft jouw gedrag het gewenste effect? Zullen wij nog eens terug gaan naar de tiener die zijn schoenen liet slingeren?  Stel dat jij wel blijft doorgaan over ieder foutje en ieder klein dingetje. Gaat je puber echt ineens het ideale, perfect opgevoede droomkind worden of gaat die je negeren en emotioneel afstand nemen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de band met je kind, partner of collega slechter wordt, maar dat kan wel het gevolg zijn. Ook al heb je gelijk, jouw gedrag stuurt je relaties soms in een richting die je niet wilt. Je mag natuurlijk niet over je heen laten lopen, maar je wordt vaak zelf gelukkiger als je je een beetje aanpast.

Would you rather be right or happy?

Nog zo een heerlijke uitspraak. En eigenlijk ook weer een vervolg op de vorige. Wij kennen allemaal wel iemand die altijd gelijk wil hebben en die ook altijd zorgt dat hij het laatste woord heeft. Meestal hebben die mensen weinig vrienden. Maar soms maken wij die fout zelf ook. Misschien ben jij af en toe ook wel zo koppig, dat je ruzie over iets kleins blijft maken omdat je nu eenmaal gelijk hebt. Bovendien weet je wel dat dat de sfeer niet echt verbetert, maar je hebt nu eenmaal gelijk. Dat is het moment dat je je af moet vragen wat je belangrijker vindt, gelukkig zijn of gelijk krijgen. Soms kan het nu eenmaal niet allebei.

If you are not part of the solution, you are part of the problem

Sommige problemen zijn overweldigend. Je wilt dat er dingen veranderen, maar het is te veel voor één persoon om dat voor elkaar te krijgen. Dat kan pestgedrag zijn, of iemand met een drugsprobleem, maar ook milieuvervuiling of racisme. Je voelt je machteloos, als een soort Don Quichot die tegen windmolens vecht. Je bent misschien maar een druppel in een oceaan, maar denk er aan dat die oceaan volledig uit druppels bestaat. Natuurlijk kan je niet alles oplossen, maar als jij het goede voorbeeld geeft, volgen er waarschijnlijk ook anderen. En samen lukt het wel!

Are you enabling this behaviour?

Dit gaat nog een beetje verder dan de vorige. Was je bij het vorige probleem enkel maar een toeschouwer, nu ben je echt betrokken. Bij Dr. Phil zijn het natuurlijk altijd dramatische situaties. Een moeder die haar kind geld geeft om eten te kopen terwijl dat kind daar drugs mee koopt. Of een vrouw die haar blauw oog onder een dikke laag make-up verstopt om haar man te beschermen. Maar soms doen wij het ook met kleinere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die zich stoort aan het feit dat haar kind de hele dag achter de computer zit en chips eet, maar wel zelf die chips koopt.

Dit waren mijn favoriete uitspraken van Dr. Phil. Kijken jullie wel eens naar de Dr. Phil show? Ik ben heel benieuwd wat jullie favoriete levenswijsheden zijn!

 

xxx

 

foto’s: Dr. Phil.com

10 thoughts on “Mijn favoriete levenslessen van Dr. Phil

  1. Ik keek vroeger ook heel vaak naar Dr. Phil en vond het heel vermakelijk. Wat een problemen en toestanden altijd! Je hebt goede quotes bij elkaar gezet en ik kan mij er zeker in vinden.
    Af en toe is het slim om even afstand te nemen om alles weer in een helder perspectief te zien, helemaal waar!

  2. Heb wel eens gezien, maar er is niet veel van blijven hangen. Al is de “pick you battles” wel een hele goed die ik moet onthouden 😉

  3. een bord eten op schoot, dokter Phil ( bij ons heet-ie doktor Pil ) aan…guilty as charged…
    Mooi stuk trouwens, hoewel ik hem veel zag heb ik die uitspraken er nooit zo uitgehaald, al herken ik ze wel, nu ik ze zie

  4. Ik vond het vroeger ook heerlijk om naar dr. phil te kijken! Stiekem had hij inderdaad altijd een hoop goede adviezen. Ik moet zeggen dat ik altijd met 1 oog keek tijdens het studeren of schoonmaken dus ik heb weinig écht onthouden, maar fijn dat jij ze weer even voor me hebt opgesomd 😉

  5. Ik heb er weleens een stukje van gezien maar het kan me nooit lang genoeg boeien. Ik vind dat soort shows altijd nogal gekunsteld overkomen, alsof het allemaal niet echt is. Deze uitspraken daarentegen zijn zeker wel uitspraken waar je iets mee kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.