Nooit meer verouderen…

Er is goed nieuws voor de dames onder ons die een beetje bezorgd hun eerste rimpels aan het bekijken zijn. Rimpels zijn namelijk helemaal niet meer nodig.

British Medical Association

Ja, ja, dat heb ik vaker gehoord, zal je nu misschien denken. Maar ik heb het niet over de laatste nieuwe anti-aging crème of anti-oxidantenbooster, maar over stamcellen. Twee gerenommeerde plastisch chirurgen uit Gent, Dr. Alexis Verpaele en Dr. Patrick Tonnard, hebben namelijk een nieuwe methode ontwikkeld, die onverwachtse -maar spectaculaire- resultaten boekt. Zij schreven hierover een medisch handboek; Centrofacial Rejuvenation. Dit boek heeft onlangs een prijs gekregen van de prestigieuze Brittish Medical Association.

Stamcellen

De methode draait om het inspuiten van de stamcellen die in ons vet aanwezig zijn. Dankzij deze stamcellen wordt de huid niet enkel hersteld, maar echt geregenereerd, verjongd dus. Dat stamcellen dit kunnen, weten we al een jaar of 10, maar het probleem is dat het een omslachtig en duur proces is om stamcellen uit vet te halen. Dat is de reden waarom stamcellen eigenlijk maar zelden toegepast worden in de strijd tegen veroudering.

Vet

Het inspuiten van eigen vet in plaats van lichaamsvreemde fillers in het gezicht is een methode die al een tijdje met succes gebruikt wordt. Dr. Verpaele en Dr. Tonnard hebben de bestaande procedure een beetje aangepast. De dokters wilden namelijk een manier vinden om dit vet oppervlakkiger onder de huid in te kunnen spuiten. Hiervoor braken ze op mechanische wijze de grotere vetcellen af, zodat er enkel nog kleine vetcellen overbleven. Het resultaat is een emulsie van kleine vetcellen met een heel hoge concentratie stamcellen. Hoe het precies werkt, weten ze nog niet, maar al snel zagen ze onverwachtse resultaten. De behandelde huid veranderde radicaal. Niet alleen de rimpels werden, zoals verwacht, opgevuld, maar na een halfjaar merkten ze ook dat de huidstructuur veranderde. Pigmentvlekken verdwenen en littekens verbeterden opzienbarend.

Regeneratieve geneeskunde

De methode wordt nu niet alleen voor het gezicht gebruikt, maar bijvoorbeeld ook om grote littekens te behandelen. Ook wordt er momenteel onderzoek gedaan naar hoe het toegepast kan worden bij pezen en gewrichten. Tot nu toe zijn er ook geen bijwerkingen bekend en die worden ook niet verwacht omdat het hier om een lichaamseigen stof gaat. Volgens Dr. Verpalen en Dr. Tonnard is de regeneratieve geneeskunde dan ook de geneeskunde van de toekomst.

Betaalbaar

Omdat de procedure zo eenvoudig is, wordt verwacht dat binnenkort meer chirurgen hem toe gaan passen. Daarom zou het binnen niet al te lange tijd een heel betaalbare procedure moeten zijn.  Dr. Tonnard gebruikt de term spotgoedkoop, maar dat lijkt mij nu toch net iets te optimistisch. 🙂
Wil je zelf nalezen hoe ze tot deze behandeling zijn gekomen en hoe het precies werkt? Dan moet je wel diep in de buidel tasten; het boek is voor 315 euro (ja, je leest het goed) te koop bij Amazon. Al zou ik dat geld dan eerder gebruiken om het zelf uit te proberen…

Zo zie je maar dat de wetenschap niet stil staat. Eerlijk gezegd vind ik een paar kleine rimpels geen ramp, het zou een vreemde wereld worden als iedereen er voor altijd uitziet als een 25-jarige. Persoonlijk trekt deze methode mij wel meer aan dan bijvoorbeeld botox of fillers, maar hoe sta jij hier tegenover? Zou jij het uitproberen?

xxx

8 thoughts on “Nooit meer verouderen…

  1. Ik heb het gelukkig nog niet nodig, maar als het eenmaal zo is dan denk ik dat ik het lekker laat voor wat het is. Ik ben dan al blij dat ik uberhaupt oud mag worden, er zijn er zat die het helaas niet worden..

  2. waarom zou ik niet willen verouderen? Waarom zou ik niet mogen zijn zoals ik ben? Ik ben 60 en er zijn aan het ouder worden belsist aspecten die ik minder makkelijk vind. Maar er zitten ook fantastische kanten aan.
    Dus ik neem het zoals het is !

  3. Nee hoor laat mij maar ouder worden en rimpels krijgen. Ik stond ooit in de bus in Las Vegas en hier waren de dames zo rimpelloos, dat je aan de handen zag dat ze oud waren, maar het hoofd deed niet mee en wij wisten dus niet of we op moesten staan van de bank of niet. Dat wil ik niet hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.