Maak zelf gedroogde appelringen en krokante appelchips

In mijn tuin staan twee appelbomen en de appeltjes beginnen al mooi te kleuren. Dit jaar zijn het er minder dan vorige jaren, maar ze zijn wel groter. Wat doet een mens met al die appels? Ik vind persoonlijk de smaak van appels er niet beter op worden als ze wekenlang in de kelder of de schuur liggen. Dus als wij de verse appels beu zijn en wij een appeltaart hebben gebakken, begin ik appels te drogen. Want uiteraard willen wij van alle voordelen die in mijn blog over appels staan, profiteren!

Twee manieren

Je kan appels drogen op 2 manieren; op lage en op hoge temperatuur. Met een lage temperatuur behoud je alle vitamines, behalve een deel van de vitamine C. Op hoge temperatuur worden de appelchips lekker krokant, maar je verliest op die manier wel meer vitamines… Ik maak ze allebei. Ik gebruik hiervoor gewoon een heteluchtoven, maar je kan het uiteraard ook met een speciale droogoven doen. Je kan de appels ook buiten hangen als het warm weer is (zachte ringen) of drogen in de magnetron (krokante chips), maar dat doe ik nooit.

De oven

Je kan dus een gewone heteluchtoven gebruiken om te drogen. Dit is minder energiezuinig dan een droogoven, maar als je maar af en toe droogt, is het de moeite niet waard om een speciale droogoven aan te schaffen. Ik heb wel extra roosters in mijn oven. Heel handig als ik dus veel tegelijk wil drogen. Momenteel heb ik er 4, maar er is plaats voor een 5de. Raad eens wat er op mijn verlanglijstje staat? 🙂

Klokhuis

Sommige mensen laten het klokhuis zitten, maar dan heb je harde velletjes in je gedroogde appels. Appelschijfjes met klokhuis zijn wel veel mooier, maar ik begin dus altijd met het klokhuis er uit te halen met een appelboor. 

Schillen of niet?

Je kan zelf kiezen of je de appels schilt of niet. Vlak onder de schil zitten de meeste vitamines, maar sommigen vinden het lekkerder -zachter- zonder de schil. Ik schil alleen de appels met een beschadiging of appels die eigenlijk nog wat langer aan de boom hadden mogen blijven hangen. Bijvoorbeeld wanneer er een duif in heeft zitten pikken. Mooie rijpe appels was ik gewoon goed.

Schijfjes

Daarna snij ik de appels in schijfjes. Ik gebruik hiervoor een mandoline. De ideale dikte is 2 tot 3 mm, niet gemakkelijk om dat met een mes te snijden dus. Als je ze dikker maakt, bijvoorbeeld 5 mm, moet je de oventijd verdubbelen.

Roosters vullen

Op mijn roosters heb ik grillmatjes liggen. Heel handig om te voorkomen dat kleine deeltjes door de roosters vallen, maar niet echt nodig. Om te zorgen dat de appeltjes niet aan het rooster plakken kan je ook eerst bakpapier op de roosters leggen.
Als je iets droogt, krimpt het. Dus leg zoveel mogelijk  appelringen op je rooster. Ze mogen elkaar raken, maar niet te veel overlappen want dan droogt het minder goed. Een andere, heel handige manier is de ringen aan saté-prikkers rijgen en deze dan op het rooster leggen zodat de schijfjes ertussen hangen.

Op lage temperatuur gedroogde appelringen

Deze appelringen worden niet krokant, maar een beetje taai. Omdat ze zo dun zijn, happen ze toch gemakkelijk weg. Omdat ze bijna alle vitamines behouden, is het de ideale snack voor kinderen.
Je droogt de schijfjes op een temperatuur van 50 graden en laat de ovendeur op een kiertje open staan. Het duurt ongeveer 4 tot 5 uur tot ze goed droog zijn. Ze mogen niet plakkerig aanvoelen en als je proeft mag je geen crunch van verse appel voelen.

Krokante appelchips

Ik hou van de pure smaak, maar je kan de appelschijfjes eventueel eerst bestrooien met suiker met kaneel. Verwarm de oven voor op 100 graden. Nadat de roosters in de oven gezet zijn, laat je ook nu weer de deur op een klein kiertje open staan. Het lijkt energieverspilling, maar hierdoor drogen ze sneller en bespaar je dus energie. Na ongeveer 1,5 uur zijn de chips droog. Ze voelen dan droog aan, maar taai. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Je zal merken dat ze lekker krokant zijn als ze afgekoeld zijn.

Bewaren

Bewaar de appelschijfjes in een een luchtdichte verpakking. Omdat al het vocht er uitgehaald is, kan je ze heel lang bewaren. Schimmels en bacteriën hebben namelijk vocht nodig om te groeien. De vraag is alleen of je de kans krijgt om ze lang te bewaren…

xxx

12 thoughts on “Maak zelf gedroogde appelringen en krokante appelchips

  1. Heb maar 1 klein appelboompje; dit jaar produceert hij veel, maar kleine appeltjes. Ben heel blij deze tip tegen te komen. Ik ga ook eens experimenteren met er een klein beetje kaneel op te wrijven.

  2. Wat een leuke tip om ook eens te doen! Wij hebben zelf een appelboom in de tuin staan en het is vaste prik om daar eens een appeltaartje van te maken, maar dit is net zo leuk en smakelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.