7 feitjes en 1 fabel die je nog niet kent over appels…

Het is weer appeltijd. De appelbomen hangen vol en de winkelprijzen kelderen. Tijd dus om deze vrucht eens onder de loep te nemen. Vind jij het een saaie vrucht of kan een appel je nog verrassen? Hier zijn feitjes en één fabel die je vast nog niet wist over appels.

1. Appelpitten

Appelpitten bevatten cyanide, je slikt ze dus best niet door. Af en toe een pitje kan geen kwaad, maar als je er veel van eet, kan je flink ziek worden. Er is zelfs ooit iemand gestorven door het eten van handenvol appelpitten.

2. Paraberksyndroom

Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen zijn ook allergisch voor appels, dit wordt het paraberksyndroom genoemd. Berken en appels bevatten namelijk hetzelfde proteïne dat deze allergie veroorzaakt. Andersom is dat niet altijd het geval. Sommige mensen zijn namelijk wel allergisch voor appels, maar niet voor berkenpollen. Dit allergeen wordt trouwens geneutraliseerd door verhitting, dus dat stukje appeltaart is geen probleem.

3. Pesticide

Helaas behoren appels tot de vruchten waar de meeste pesticiden op gevonden worden. Niet alleen op de schil, maar de gifstoffen trekken ook door de schil heen. Vooral kinderen zijn heel gevoelig voor deze pesticiden. Je kan dit oplossen door de appels even te laten weken in water met natriumbicarbonaat of baking soda. Zo verwijder je de meeste pesticiden. Zelfs onder de schil blijkt dit mengsel de pesticiden met 80 tot 95% te verminderen! Water verwijdert maar 25% van deze stoffen. Je kan natuurlijk ook biologische appels kopen…

4. Schil

Appels zitten bomvol vitamines, mineralen en anti-oxidanten of polyfenolen. De hoogste concentratie van deze stoffen zit net onder de schil. Dus goed schoonmaken die schil en gewoon mee opeten.

5. Pectine

Halfrijpe appels bevatten veel pectine, je weet wel, dat stofje dat je nodig hebt om goede confituur te maken. Je kan van de schillen bijvoorbeeld heel gemakkelijk zelf pectine maken. Hier kan je daarvoor een recept vinden. Wist je trouwens dat appel-pectine de groei van de goede darmbacteriën stimuleert en zo dus de darmgezondheid verbetert?

6. Superfood

Bij het woord superfood denk je misschien eerder aan bosbessen, gojibesen of avocado. Maar ook appels horen in dit rijtje thuis. Appels helpen om gewicht te verliezen, helpen in het gevecht tegen veroudering, voorkomen hartziekten, ondersteunen het immuunsysteem en helpen de symptomen van Alzheimer te verminderen.

7. Helpt kanker te voorkomen

Verschillende dierenstudies en in-vitro-studies concluderen dat appels een sterke kankerremmende en kanker-preventieve werking hebben. De oorzaak zou liggen in de aanwezigheid van phloretin, een krachtig polyfenol. In vitro betekent dat kankercellen in een laboratorium samengevoegd worden met phloretin. De meest spectaculaire resultaten werden behaald met cellen van longkanker, darmkanker, leverkanker en borstkanker. De kankercellen werden aangevallen en konden zich niet delen, wat er op neerkomt dat uitzaaiing voorkomen zou kunnen worden. Bij mensen is dit natuurlijk moeilijker te meten, maar er worden momenteel verschillende onderzoeken gevoerd naar de mogelijkheden om phloretin te gebruiken bij de effectieve behandeling van kanker. (onder aan de pagina staat een link naar het volledige onderzoek)

8. Fabel: appels helpen tegen gaatjes

Nee, appels helpen niet om gaatjes te voorkomen, wat je ouders en grootouders ook beweren. Het zuur en de suiker hebben zelfs een negatief effect op je glazuur. Maar omdat het zuur ervoor zorgt dat je extra -basisch- speeksel aanmaakt, wordt dat negatieve effect gelukkig wel teniet gedaan.

 

En natuurlijk zijn appels ook gewoon lekker! Nog een ideetje nodig? Hier lees je hoe je gedroogde appelringen en appelchips kan maken!

xxx

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
https://www.eoswetenschap.eu/voeding/de-beste-manier-om-pesticiden-van-appels-te-krijgen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25260164
https://thestatetimes.com/2013/10/30/an-apple-a-day-why-its-a-superfrui
https://www.jfda-online.com/article/S1021-9498(16)30178-8/fulltext  (anti-kankeronderzoek)

7 thoughts on “7 feitjes en 1 fabel die je nog niet kent over appels…

  1. Jeetje wat een informatief artikel. Goed onderlegd ook. Heel veel wist ik dus echt niet. Met dat pesticide zit ik dus wel een beetje. Wij eten appels altijd met schil, omdat ik het gevoel heb dat dat gezonder is qua vitaminen die in de schil zitten. Maar ze laten weken. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat snel zou doen. Doe jij dat wel?

    1. ik eet meestal biologische appels, maar soms wil mijn dochter graag een Granny Smith en die hebben ze niet biologisch. Voor één appel ga ik inderdaad niet zoveel moeite doen, maar als je 1 of 2 kilo hebt, is het meteen niet meer zoveel moeite…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.