kachelruitjes

Brrr wat een rotweer was het zaterdag! In het weekend vind ik het normaal gesproken wel gezellig om even iets leuks te gaan doen, maar met dit miezerige, koude rotweer blijf ik toch het liefste binnen. En dat is dan natuurlijk het ideale moment om eindelijk eens die klusjes te doen die ik veel te lang heb laten liggen.

Je kent ze wel: de perfecte vrouwen wiens huis altijd om door een ringetje te halen is… zo ben ik dus niet. Ik stel schoonmaak-taken uit tot het echt nodig is. En dan doe ik ze het liefst nog met zo weinig mogelijk moeite. 🙂 Je kan je dus voorstellen dat het schoonmaken van mijn kachelruitjes niet erg hoog op mijn gezellige-dingen-agenda staat. Maar ja, soms kom je er niet onderuit.

Ik droom al jaren van zo’n mooie moderne inbouwhaard met glazen deur. Maar zolang die er nog niet is, heb ik een kachel, eentje met ruitjes. Niet modern, maar minstens even gezellig. Die ruitjes moeten af en toe wel eens schoon gemaakt worden.  Dus ben ik op internet op zoek gegaan naar de beste manier om dat te doen. En dan is het wel een voordeel dat ik verschillende ruitjes heb, want zo kan ik goed vergelijken 🙂

Elk ruitje heb ik even lang laten inwerken, namelijk 5 minuten.

       

1. Vochtig krantenpapier met as.
Ik was een beetje sceptisch over deze methode. Je maakt gewoon een prop van een stuk krantenpapier, die doop je in water en daarna in as en dan boenen maar. Het ging eigenlijk verbazend goed. Geeft wel wat troep, maar de ruitjes werden bijna helemaal schoon. Alleen in een hoekje bleef er een beetje aangekoekt vuil over. Deze methode is echt aan te raden als de ruit niet te vuil is. Nadeel is wel dat ik echt 5 minuten aan het poetsen was…

2. Hg kachelruitenreiniger
In dit geval moet ik de reclame gelijk geven, want op deze manier werd de ruit het beste schoon. Het is wel jammer dat het schuim er snel af loopt, gelukkig lag er een krant want het was een vuile boel. Gewoon op spuiten en na vijf minuten met een vochtig sponsje af vegen. Nog even met een doekje nadrogen en klaar.

3. Bref ovenreiniger
Het meeste vuil kan je na vijf minuten gewoon wegvegen, maar de aangekoekte randjes krijg je niet helemaal weg. Eerlijk is eerlijk, 5 minuten is voor dit product eigenlijk te weinig. Op de bus staat 20 minuten laten inweken en vroeger heb ik dit inderdaad zo lang laten inweken en toen was wel alles weg. Blijft ook mooi op het ruitje zitten (het schuim loopt er niet af) maar heeft wel een heel penetrante chemische geur.

4.Dasty
Mijn moeder zweert bij Dasty voor al het hardnekkig vuil, dus moest ik deze ook even testen. Helaas mama, deze kwam als minst goede uit de bus om ruitjes te reinigen. Het meeste was na 5 minuten weken weg, maar er zaten nog verschillende vlekken op de ruit.

Het is duidelijk, je kan het beste je ruitjes wat vaker reinigen met krantenpapier, water en as; milieuvriendelijk, gratis en je hebt het altijd in huis. Ik ga in ieder geval mijn best doen om ze zo schoon te houden 🙂

xxx

2 thoughts on “kachelruitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.