Avocado

De meeste mensen weten wel dat avocado super gezond is en daarom is het jammer dat sommigen zich af laten schrikken door het vetgehalte. Ze zijn bang dat ze dik zullen worden van avocado en dat is helemaal niet nodig!

Het tegenovergestelde is waar. Avocado kan je helpen om af te slanken. De combinatie van onverzadigde vetten en vezels zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Door de lage glycemische index blijft je bloedsuikerspiegel ook stabiel en krijg je minder snel trek. Maar er zijn nog veel meer voordelen.

Avocado’s zijn cholesterol verlagend

Het stofje dat hier verantwoordelijk voor is, is beta-sitosterol. Dit stofje lijkt qua structuur op cholesterol. Je lichaam neemt het op en daardoor wordt de opname van de slechte cholesterol geblokkeerd. Tegelijkertijd wordt de goede cholesterol verhoogd door de onverzadigde vetten.

Avocado’s zijn bloeddruk regulerend

Vitamine K is misschien niet zo bekend, maar het is een heel belangrijk element om je bloeddruk te reguleren. Avocado is een goede bron van deze vitamine. Slik je bloedverdunners? Pas dan op want te veel vitamine K is dan niet verstandig.

Avocado’s beschermen tegen hart-en vaatziekten

Avocado bevat veel magnesium en folaat, de natuurlijke vorm van foliumzuur. Dit zijn allebei belangrijke beschermers van je bloedvaten. Zoals je al kon lezen in mijn blog over linzen, verwijdert magnesium de calciumaanslag in de aders en verlaagt folaat het homocysteine-gehalte.

Zijn ontstekingsremmend en goed voor de ogen

Carotenoïden zoals luteïne en zeaxtansantine zijn anti-oxidanten die een sterk ontstekingsremmende werking hebben. Zo zou avocado de symptomen van reuma kunnen verlichten. Deze stoffen beschermen je ogen ook tegen verschillende ziekten die gezichtsverlies veroorzaken.

Avocado’s zorgen voor sterkere botten

Avocado bevat veel calcium, maar nog belangrijker is de combinatie met vitamine K. Dit zorgt er namelijk voor dat de calcium beter geabsorbeerd wordt.

Avocado’s geven een mooie huid

De combinatie van vitamine E, vitamine C en olie voedt je huid en beschermt je huid van binnenuit tegen UV-stralen. Zo gaat het dus huidveroudering tegen. Niet alleen als je een avocado eet, maar ook als je het op je huid smeert.

En deze voordelen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat avocado bepaalde vormen van kanker zou kunnen voorkomen of depressie en slapeloosheid genezen. Feit is dat deze romige, peervormige vrucht vol zit met anti-oxidanten en vet-oplosbare vitaminen. En natuurlijk is het gewoon ook heel lekker! 🙂

xxx

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.