Opgeruimd staat netjes, ken jij Marie Kondo al?

Een tijdje geleden kwam ik in de bibliotheek het boek “Opgeruimd!” van Marie Kondo tegen. Het was niet helemaal toevallig dat mijn oog er op viel. Ik was in de huishoudsectie bewust op zoek naar inspiratie. Ik vind het namelijk best moeilijk om dingen weg te gooien, dus barsten mijn kasten al eens uit hun voegen.

Bewaren

Met 2 tieners in huis en een moeder die nogal nostalgisch aangelegd is, hebben wij in de loop van de tijd een hele verzameling aangelegd. Baby- en kinderkleding, speelgoed, knutselwerkjes, box, bedje, badje,… je kan het zo gek niet bedenken of ik had het bewaard. Nu wonen wij in een redelijke maat eengezinswoning, maar voor een bewaarwoede van deze orde heb je een kasteel nodig.

Loslaten

Tijd om los te laten dus. Maar wat vond ik het moeilijk! Wat moet je houden, wat gooi je weg, wat geef je weg, waar ga je spijt van krijgen… Ik had een beetje hulp nodig. En daar was Marie Kondo. Haar methode is de meest simpele methode die je ooit zal tegenkomen. Waar het allemaal om draait is de vraag of je er blij van wordt. De bedoeling is dat je eerst alle gelijkaardige spullen uit het hele huis verzamelt, bv kleren. Je legt het op een grote hoop en dan pak je elk item één voor één vast. Bij elk item moet je je afvragen of je er echt blij van wordt. Is het antwoord nee? Gewoon wegdoen. Is het antwoord ja, dan zoek je er een geschikt plaatsje voor.

Mijn methode

Er zit wel een kern van waarheid in, maar toch was het niet helemaal de perfecte manier voor mij. Om te beginnen vind ik het gemakkelijker om kamer voor kamer aan te pakken, kast voor kast. Ik vind het idee van enkel spullen bewaren waar je van houdt heel mooi, maar niet altijd even praktisch. Wie wordt er bijvoorbeeld blij van wc-papier of een pan? Weinig mensen, denk ik, maar ik ben toch echt niet van plan om die de deur uit te doen.  Dus stel ik mijzelf de volgende 3 vragen;

  • gebruik ik het?
  • heb ik er plaats voor?
  • word ik er blij van?

Bij een ‘ja’ op 2 van de 3 vragen, hou ik het. Zo heb ik dus dingen weg gedaan waar ik blij van werd, maar die ik niet gebruik en waar ik eigenlijk geen plaats voor heb. Anderzijds zijn de praktische zaken waar ik plaats voor heb dus ook gewoon gebleven, ondanks het feit dat ik er niet blij van word.

Weggeven

En dan komt het volgende probleem; wat doe je met de stapel die weg kan? Gooi je het weg, geef je het weg of verkoop je het? Spullen weggooien vind ik zonde. Sommige mooie, duurdere spullen heb ik verkocht, maar het meeste heb ik op een weggeefhoek op facebook gezet. Het nadeel van spullen verkopen is namelijk dat het soms lang duurt voordat het verkocht is en dan blijft het toch in de weg staan. Weggeven gaf mij een beter gevoel. Je maakt mensen blij en het werkt in 2 richtingen. Ik heb op diezelfde hoek namelijk ook al eens iets gevonden waar ik naar op zoek was. Mijn dochters hebben wel met speelgoed op de rommelmarkt gestaan en daar toch een leuk zakcentje aan over gehouden.

Resultaat

Verschillende pijnpunten in huis zijn al aangepakt; kelder en bijkeuken zijn nu helemaal uitgesorteerd en opgeruimd. Het enige dat ik nog aan moet pakken is de oude kinderkamer. Dit is de kamer waar mijn dochters vroeger samen sliepen en dit is in de loop van de tijd een opslagplaats geworden, van oud speelgoed tot administratie. Binnenkort staat dat op de agenda, maar eerst nog even moed verzamelen 🙂

En hoe zit het met jullie? Bewaren jullie ook alles, of gooien jullie veel weg?

xxx

5 thoughts on “Opgeruimd staat netjes, ken jij Marie Kondo al?

  1. Ik vind loslaten ook stukken makkelijker als ik een goede bestemming voor mijn spullen heb. Je verwoordt precies hoe ik over Kondo denk! Vooral deze zin: “Ik vind het idee van enkel spullen bewaren waar je van houdt heel mooi, maar niet altijd even praktisch. Wie wordt er bijvoorbeeld blij van wc-papier of een pan?” 🙂

  2. Ik heb het boek van Marie Kondo ook gelezen en eigenlijk denk ik er hetzelfde over als jij. Het is handig als hulpmiddel, maar volledig volgens de ‘Konmari’ methode opruimen is niks voor mij.
    Ik vind spullen wegdoen ook niet makkelijk, maar ik kijk af en toe naar van die progamma’s op de tv over ziekelijk verzamelaars. Als ik zo’n progamma heb gezien denk ik: ‘Zo wil ik niet dat mijn huis er ooit gaat uitzien!’ en dan heb ik weer veel motivatie om alles aan te pakken.

  3. Ik bewaar ook te veel. En waar te voor staat is nooit goed behalve tevreden. Moet ook gaan ruimen. Ik zal die drie vragen mezelf ook stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.