De waarheid over Q10, maakt het zijn belofte waar?

Mijn favoriete bodylotion is op. Lastig want ik bestel die altijd bij een internetwinkel in de VS, maar nog vervelender is dat hij gewoon niet meer gemaakt wordt. Dus moet ik noodgedwongen op zoek naar een vervanger. 🙁  Jaren geleden heeft een dame van 80+ met de meest perfecte huid ooit tegen mij gezegd had dat zij alleen maar Nivea uit het blauwe potje gebruikt. Dus besloot ik om weer eens een bodylotion van Nivea te kopen.

Keuzestress

Vroeger waren er 2 soorten, blauw voor de droge huid en wit voor de normale huid. Die tijd is voorbij, want ik stond in de winkel voor een rek met minstens 15 verschillende Nivea-bodymilken. Ik besloot om de variant met Q10 te nemen, want dat helpt toch tegen huidveroudering? Maar is dat wel zo? Daar moest ik meer over weten.

Antioxidant

Het co-enzym Q10, ubiquinone of gewoon Q10 is een vetoplosbare stof die van nature voorkomt in al onze cellen. Q10 speelt een rol in het celmetabolisme, de omzetting van glucose naar celbrandstof. Het gedraagt zich als een vitamine en lijkt qua structuur op vitamine K en vitamine E. In de huid werkt Q10 vooral als antioxidant, het gaat de gevolgen van oxidatieve stress tegen. Met oxidatieve stress bedoelen ze de schade die aangericht wordt door te veel zon, roken, luchtvervuiling, alcohol en stress.

Natuurlijke stof

Niet alleen menselijke cellen, maar alle dierlijke en plantaardige cellen bevatten Q10 of een variant hiervan. Wij maken een deel zelf aan, maar krijgen dus ook Q10 met onze voeding binnen. Zoals met veel stoffen het geval is, vermindert de aanmaak van Q10 bij het ouder worden. Terwijl de behoefte aan dit antioxidant door onze levensstijl juist groter wordt.

Werkt het echt?

Tot zover de feiten waar iedereen het over eens is. Maar dan komt de grote vraag. Heeft het zin om Q10 te smeren of te slikken? Daar zijn de meningen dan weer over verdeeld.

Positief onderzoek

Een onderzoek naar het plaatselijk aanbrengen van Q10 suggereert van wel. Een groep van 73 vrouwen tussen 20 en 66 jaar smeerden 14 dagen lang Q10 op één onderarm. Na 14 dagen werd de conditie van de 2 armen vergeleken. Het onderzoek concludeerde dat Q10 doordringt tot in de diepere lagen van de huid en dat het lokaal aanbrengen de Q10 aanvult die in de loop van de tijd verloren is gegaan. Ook worden de vrije radicalen weer effectiever bestreden. Het zou dus bv zonneschade kunnen voorkomen en zelfs herstellen.

Of toch niet?

Ziet er allemaal veelbelovend uit dus, maar … alle onderzoekers werken voor Beiersdorf. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord, maar als ik zeg dat dat de producent is van Nivea en Labello, komt het onderzoek meteen in een ander daglicht.

De concurrent

In 2006 was er een onderzoek dat namelijk tot de tegengestelde conclusie kwam. Q10 zou namelijk ineffectief zijn in de strijd tegen huidveroudering en zonneschade. Het wondermiddel was een combinatie van vitamine C, vitamine E en ferulinezuur. Ben je verbaasd als ik vertel dat deze onderzoeker eigenlijk bij Skinceuticals werkt, een cosmeticabedrijf waarvan één van de paradepaardjes een serum is, bestaande uit vitamine C, vitamine E en ferulinezuur?

Slikken dan maar?

Q10 is zonder twijfel een heel belangrijke stof voor het goed functioneren van onze cellen. Meestal krijgen wij genoeg binnen via onze voeding en is het niet nodig om extra te slikken. Maar er zijn uitzonderingen. Mensen die bijvoorbeeld cholesterol verlagende middelen (statines) slikken kunnen een tekort krijgen en zouden Q10 moeten slikken. Ook bij personen met hartfalen, parkinson, diabetes, autisme en hoge bloeddruk zou een Q10-supplement nuttig kunnen zijn.  Een recent dubbelblind onderzoek wees ook uit dat een supplement een licht positief effect op de huid heeft, met name op de diepte van de rimpels, maar geen effect op de gevoeligheid voor zon, vochtbalans of dikte van de huid.

Conclusie

Als je alles bij elkaar optelt kan je tot de conclusie komen dat Q10 zeker belangrijk is, maar dat er geen bewijzen zijn dat een schoonheidsproduct met Q10 zijn beloften waar kan maken. Er zijn gewoon nog geen onafhankelijke onderzoeken gedaan naar het effect van het smeren met Q10. Wat niet wil zeggen dat ik mijn nieuwste aanwinst de vuilnisbak in ga kieperen. Dat het misschien niet helpt tegen vrije radicalen wil natuurlijk niet zeggen dat het een slecht bodymilk is.

Aangezien mijn zoektocht naar de perfecte bodymilk nog niet beëindigd is, ben ik benieuwd welke jullie gebruiken…

xxx

 

 

19 thoughts on “De waarheid over Q10, maakt het zijn belofte waar?

  1. Ik wissel eigenlijk nog wel eens van merk. Maar hoe irritant als je een favoriet product hebt en het wordt niet meer gemaakt, ik heb dat zo vaak! Een tip van een oude dame die ik eens hoorde luidt als volgt: Droog je gezicht niet af na het wassen, maar laat het opdrogen. Haar huid zag er inderdaad nog goed uit voor haar leeftijd. Geen idee of het voor iedereen werkt? Scheelt wel een boel dure crèmepjes 😉

    1. Dat zou inderdaad een hoop schelen als het zo simpel was. Ik heb trouwens ook altijd gehoord dat het helpt als je begint met smeren als je huid nog niet kurkdroog is.

  2. Wat balen dat je favoriete bodylotion niet meer wordt gemaakt zeg! Ik vind dove silky erg fijn, maar gebruik altijd een andere om te proberen.

    1. dank je wel. Van Rituals gebruik ik wel olie en scrub, maar nog geen bodylotion. Ik hou wel van de Indian Rose geur

    1. dan moet je dat inderdaad niet doen, maar jij bent natuurlijk nog jong, misschien heeft je huid het over een paar jaar wel nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.