Leef je langer door walnoten?

Volgens dr. Oz leef je 5 jaar langer als  je 7 walnoten per dag eet. Ik weet niet of dat waar is, maar ik ben er wel van overtuigd dat walnoten heel gezond zijn. Ze zitten namelijk bomvol essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en proteïnen.

Natuurlijk zijn niet alleen walnoten gezond, eigenlijk zijn alle noten gezond, maar walnoten kunnen net iets meer dan andere noten. Benieuwd naar wat deze noten allemaal voor je kunnen doen?

Hersenen en dementie

Omega 3 is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende vetzuren. Eén daarvan, ALA of alfa linoleenzuur, is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het een omega 3 vetzuur is dat niet door ons lichaam gemaakt kan worden. Wij moeten het dus via onze voeding binnen krijgen. Walnoten bestaan voor ongeveer 9% uit ALA. Zo zorgen ze voor een goede werking van de hersenen, die voor 60% uit vetten bestaan en die omega 3 vetzuren nodig hebben.

Onderzoeken wijzen uit dat als je genoeg omega 3 binnen krijgt niet alleen de algemene werking van je hersenen ondersteund wordt, maar je geheugen verbetert en als klap op de vuurpijl verkleint de kans op dementie. Er zijn ook aanwijzingen dat een tekort aan omega 3 voor gedragsproblemen zoals depressie en ADHD kan zorgen.

De polyfenolen of antioxidanten zorgen bovendien voor de bescherming van de hersenen, ze werken ontstekingsremmend en verbeteren de verbindingen tussen de hersencellen. Zou het toeval zijn dat een walnoot zoveel op een stel hersenen lijken?

Hart

Een team van Harvard heeft gedurende 32 jaar 210 000 mensen gevolgd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die 2 tot 3 maal per week walnoten eten, 20% minder kans op hartziekten hebben.
Omega 3 vetzuren verlagen ook het LDL of slechte cholesterol en verhogen het HDL of goede cholesterol.

Diabetes, obesitas en hoge bloedruk

Het lijkt er op dat walnoten vooral een indirect effect hebben op diabetes type 2. Diabetes type 2 hangt namelijk vaak samen met een hoge bloeddruk en obesitas. Walnoten bevatten veel kalium en dit heeft een belangrijke bloeddrukverlagende werking. Het eten van deze noten verandert ook de darmflora. Bepaalde slechte bacteriën, waarvan vermoed wordt dat ze obesitas kunnen veroorzaken, verminderen. Wat betreft de directe werking op de insuline en insulineresistentie zijn de meningen verdeeld.

Osteoporose

Plantaardig calcium wordt door ons lichaam beter opgenomen dan dierlijk calcium en walnoten bevatten heel wat calcium. De omega 3 zorgt ook voor een hogere opname van dit hoogwaardige calcium en een lagere afvoer. Bovendien bevatten walnoten verschillende mineralen die samen met vitamine D de botten sterker maken.

Ontstekingsremmend

De polyfenolen werken ontstekingsremmend en zijn goed voor het immuunsysteem.

Verlaagt risico op kanker

Dit vind ik altijd een gevaarlijke claim. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van walnoten op kanker en die zijn veelbelovend. Er worden vooral goede resultaten behaald in de preventie en behandeling van borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Het probleem is dat deze positieve resultaten worden behaald in laboratoria, dus mag je dit niet zomaar doortrekken naar het dagelijks leven. Het verkleinen van de kans op een bepaald soort kanker is namelijk heel moeilijk te onderzoeken bij mensen. Maar ik denk dat dit een duidelijk geval van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is.

Slapeloosheid

Het eten van walnoten stimuleert de aanmaak van melatonine. De hoeveelheid melatonine kan zelfs verdrievoudigen na het eten hiervan. Als je genoeg melatonine aanmaakt, slaap je beter.

Haar en huid

De combinatie van omega 3 en vitamine E houdt je huid en je haar gezond. Er wordt gezegd dat het eten van walnoten grijs haar voorkomt, maar dat zou ik toch met een hele flinke korrel zout nemen. Ik eet ze regelmatig  en heb toch best wat zilveren draden tussen mijn donkere haar …

Fytinezuur

Walnoten bevatten fytinezuur, net zoals bijvoorbeeld havermout. Zoals ik ook bij havermout heb uitgelegd, is een beetje fytinezuur heel gezond, maar te veel niet. Omdat walnoten van zichzelf veel fytase bevatten, wordt al het fytinezuur omgezet als je de noten een nachtje in water laat weken. Daarna zijn ze perfect om bijvoorbeeld in een salade te gebruiken. Als je meer wilt weten over fytinezuur en fytase, kijk dan even hier.

Sommige mensen houden niet van walnoten omdat ze ze te bitter vinden. Het grote voordeel van weken is ook dat de bittere smaak vermindert. Er is dus geen excuus meer om geen walnoten te eten! 🙂

xxx

 

2 thoughts on “Leef je langer door walnoten?

  1. Ik vind walnoten heerlijk! Mijn vader zei het vroeger al, zij hebben de vorm van hersenen en zijn dus ook goed voor je hersenen. Het schijnt dat paranoten ook zo gezond zijn, 1 per dag is al goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.