Transcendente Meditatie en de kracht van de geest

In deze gastblog vertelt Ria over haar ervaring met Transcendente Meditatie. Zij is fan en zij is niet alleen. Ook Ellen Degeneres, Oprah Winfrey en Hugh Jackman zijn fervente beoefenaars. Dit is het verhaal van Ria.

Iets meer dan zestig jaar geleden werd ik geboren met een genetische afwijking aan het zenuwstelsel. Niemand die het op dat moment besefte en pas op mijn dertigste werden de uiterlijke symptomen ervan zichtbaar. Het duurde daarna nog een paar jaar vooraleer de diagnose gesteld werd : neurofibromatose.

neurofibromatose

Een bezoek aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid bracht niet veel oplossingen: ermee leren leven, want er is geen behandeling. Bovendien  weten ze dat de patiënten buiten gezwelvorming ook nog last hebben met de concentratie, depressie, leerstoornissen, blindheid en hersengezwellen. Daarom sturen ze patiënten ook door naar een psychiater voor  ondersteuning. Daar sta je dan.

puzzelstukjes

Een aantal puzzelstukjes vallen op hun plaats en het wordt je plotseling duidelijk waarom je zo hoog gevoelig (lees ook  : prikkelbaar) bent en waarom je niet kon studeren. Nee, het was geen ‘luiheid’ zoals je zelf al bijna begon te geloven maar je kon niet verklaren wat het dan wel was. Er was steeds die innerlijke onrust. In die tijd werden nog geen diagnoses gesteld als ‘ADHD’ of ‘hoogbegaafdheid’. Je was gewoon een lastige klasverstoorder. Op elk rapport stond het zo. De gevolgen thuis waren niet mis. Altijd op het matje geroepen worden en je begreep er niks van want hoe je ook je best deed… het lukte nooit.

meditatie

Uiteindelijk heb je een diagnose en ga je op zoek naar wat je wél kan helpen maar al snel werd duidelijk dat de oplossing niet in de psychofarmaca lag. Een zoektocht die langs allerlei paden liep, bracht me dan uiteindelijk bij meditatie.

TM

Al snel stapte ik over naar Transcendente Meditatie. Hierbij krijg je een mantra die afgestemd is op jouw zenuwstelsel. Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden ‘mijn’ mantra ontving, voelde ik meteen een rilling van kop tot teen en een intens gevoel van blijdschap maakte zich van mij meester. Het was ‘bingo’ en voelde alsof ik eindelijk ‘thuis’ kwam.

Ik beoefende dagelijks de techniek die mij aangereikt werd. Heel eenvoudig, twintig minuten ‘s ochtends en twintig minuten in de late namiddag. Ik voelde hoe een verandering binnenin mij plaats vond. Het was alsof men een vloeistof toediende die zich als een soort van lijm tussen al mijn cellen verspreidde en alles met alles verbond. Een soort van ‘stootkussentjes’ zodat er geen botsingen meer plaatsvonden. Tegelijk voelde ik hoe helder mijn gedachten waren, hoe ik me steeds beter kon concentreren en hoe rustig ik werd. Die rust breidde zich langzaam aan uit tot ik zowat de ganse dag door echte tevredenheid begon te voelen als een kwaliteit die er ‘gewoon’ is. Niet iets dat moet opgewekt worden door uiterlijke omstandigheden maar nee … het is gewoon zo. Heerlijk. Toch ?

rustiger

Het gevolg daarvan was dat ik me niet langer irriteerde aan een aantal dingen die me eerder wel stoorden en daar waar ik vroeger kortaf zou gereageerd hebben, bleef dat nu veel vaker achterwege. Mijn relaties met anderen begonnen veel gemoedelijker, rustiger en vriendelijker te worden. Toen dan een beetje later zich de mogelijkheid voordeed om aan vervolgtechnieken deel te nemen, liet ik me dat geen twee keer zeggen en stapte meteen in. Het heeft me al veel moois gebracht. Op alle vlakken is mijn leven verbeterd.

grip op mijn leven

Ik durf te beweren dat ik dankzij Transcendente Meditatie een beter mens geworden ben en dat het beoefenen ervan mijn genetische afwijking heeft gereduceerd tot een haast banaal verschijnsel. Ik heb nu greep op mijn leven en het is niet langer omgekeerd. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel ‘mezelf’ te zijn en het ontroert me nog vaak wanneer ik me dat realiseer. Hoe eenvoudig kan het zijn. Ik hoop dat artsen vaker meditatie gaan voorschrijven in plaats van medicatie. Het scheelt maar één letter maar het verschil is hemelsbreed.

kinderen

Ik ben ervan overtuigd dat het een oplossing kan bieden in zeer veel situaties. Wat mij betreft is het een techniek die men beste van jongs af aan leert zodat het een gewoonte is. Geen pesterijen meer op school, geen last van overtollige stress… kortom een beter leven voor iedereen. Daarvan ben ik overtuigd.

De eerste stressvrije TM-school is dit jaar gestart en het is de bedoeling om dat zo snel mogelijk uit te breiden. Ik zal er alleszins mee voor ijveren want ik ben ervan overtuigd dat in een rustigere samenleving alles en iedereen beter zal functioneren.

Ria

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.