Kost ieder kind een tand?

Het is een hardnekkig bakerpraatje of een oude vrouwenwijsheid als je dat liever hoort. Ieder kind kost een tand. Maar zit er ook waarheid in deze uitspraak?

Scientias

Gisteren publiceerde Scientias een artikel, gebaseerd op een onderzoek van Stefan Listl en zijn collega’s. Zij bestudeerden de gegevens  uit de SHARE (Survey of Health Ageing and Retirement) databank. In deze databank zitten de gegevens over de veroudering van mensen uit 27 Europese landen en Israël. Van 35.000 personen waren er gegevens bekend van het aantal kinderen dat zij hadden en het aantal overblijvende tanden dat zij bezaten.  Uit deze gegevens bleek dat vrouwen van boven de 50, die drie of meer kinderen hadden, over het algemeen meer tanden kwijt waren dan vrouwen met minder kinderen.

Ouderschap of zwangerschap?

Voor mannen geldt dit niet. De onderzoekers stellen zich nu de vraag of het iets te maken heeft met de zwangerschap of het ouderschap op zich. Persoonlijk vind ik dat een vreemde vraag. Als het door het ouderschap komt, dan zou er toch ook een effect op de tanden van de mannen te zien moeten zijn? We leven uiteindelijk in 2018 en de opvoeding komt gelukkig in de meeste gezinnen niet meer volledig op de schouders van de moeder terecht. Een tendens die overigens in het begin van de jaren 90 begonnen is en dus al in de gegevens van 50 plussers naar voren had moeten komen.

Tandvleesontsteking

In 2008 werd een gelijkaardig onderzoek in Amerika uitgevoerd. Daar kwam men tot de conclusie dat zwangere vrouwen minder naar de tandarts gingen uit angst voor de schadelijke gevolgen van onder andere röntgenstralen. Volgens hen leed ook 30% tot 100% van zwangere vrouwen aan een vorm van tandvleesontsteking. De combinatie van deze tandvleesontsteking en het uitstellen van een tandartsbezoek zou de situatie verergeren en uiteindelijk tot  paradontitis leiden. Hierbij wordt het kaakbeen aangetast en komen de tanden dus losser te staan. Op termijn kan dit uiteraard tandverlies veroorzaken. Er werd wel geen uitleg gevonden voor de verhoogde kans op tandvleesontsteking bij zwangere vrouwen.

Zwangerschapsmisselijkheid

Misschien is het verstandiger om te kijken naar wat er precies tijdens de zwangerschap verandert. Heel veel vrouwen hebben last van zwangerschapsmisselijkheid. Het maagzuur tast het glazuur van je tanden aan. Deze verzwakte tanden zijn de rest van je leven gevoeliger voor cariës en dus is ook de kans op een volledige aantasting groter, met tandverlies tot gevolg.

Voedingsstoffentekort

Het is ook een feit dat een zwangerschap veel van je lichaam eist. Je lichaam geeft namelijk voorrang aan de baby. Dit betekent dat als jij niet gevarieerd en gezond eet, je lichaam de voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft, zoveel mogelijk uit je lichaam onttrekt en aan de baby geeft. Dit gebeurt trouwens ook tijdens de borstvoeding. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat het verlies van tanden misschien wel eens een gevolg kan zijn van een vitamine- en mineralentekort die hierdoor ontstaat. Misschien een idee voor een vervolgonderzoek?

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je ook tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts gaat en dat je goed voor je tanden moet zorgen. En als ik eerlijk moet zijn, wil ik best een paar tanden opgeven voor mijn kinderen, hoor!

 

xxx

3 thoughts on “Kost ieder kind een tand?

  1. Ik ook! Ik mis wat kiezen maar dat maakt mij niks uit. Ik kan nog prima eten. 😉
    Op zich heel logisch, als je moet overgeven komt er veel zuur naar boven, dus dat is heel goed mogelijk. Gelukkig had ik daar nooit last van.
    Paradonditis heb ik ook, wat mij betreft mogen mijn tanden er zo uit, was het niet dat het je vaak 10 jaar ouder maakt en de tandarts wil daar niets van weten. Daar zijn mijn tanden weer te goed voor.

    1. Een gebitje lijkt mij ook zo een gedoe 🙂 en wij zijn gelukkig nog niet oud genoeg om een tandloze oude vrouw te spelen. (Ik moet dan altijd aan die Italiaanse oude vrouwtjes denken, zonder tanden maar met stok om hun verhaal kracht bij te zetten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.