Hoe maak je zelf een trendy vouwgordijn?

Soms heb ik een idee in mijn hoofd, maar kan ik het niet vinden in de winkels. Gelukkig ben ik ook graag creatief bezig. Een tijdje geleden was ik op zoek naar vouwgordijnen voor een groot raam. Blijkbaar was dat een probleem, want ik vond enkel smallere. Mijn raam zou te breed zijn om maar 1 vouwgordijn te gebruiken maar 2 smallere vind ik minder mooi. Ik kan nogal moeilijk “nee” aanvaarden, dus ging ik op zoek naar een oplossing. En die vond ik; gewoon zelf maken!

Nu had ik weer een vouwgordijn nodig voor mijn walk-in closet en ik dacht dat jullie het misschien ook wel leuk zouden vinden om te leren hoe je zelf zo een trendy vouwgordijn maakt. Het is echt niet zo ingewikkeld.

Wat heb je nodig?

 • stof
 • ronde latjes
 • klitteband
 • plastic ringetjes (ik haal ze op de markt bij de fourniturenkraam)
 • dun nylon touw
 • kleine metalen oog-haakjes
 • niet te dikke lat
 • touw om het gordijn omhoog te trekken
 • haakje voor aan de muur

Hoeveelheid stof + stokken

 1. Je meet eerst op hoe groot het gordijn moet worden. Bij mij was dit 165 cm breed en 140 cm lang.
 2. Kijk eerst naar de lengte die je wilt en het aantal vakken dat je gaat maken. Het mooiste is om panden van 30 tot 40 cm te maken. Ik maakte 4 vakken. Omdat van onderen ook een stok komt, maar van boven niet, krijg je dus ook 4 stokken. Ik heb stokken van 8 mm en moet per stok dus 3 cm extra rekenen voor een tunnel. Aan de bovenkant maak je ook nog een extra omslag van een cm of 3. De lat met de omslag komt boven de metalen oogjes dus dit komt er volledig bij. Aan de onderkant ook even een extra halve centimeter rekenen. Dat wordt dus 140 + 4(3) + 6 + 0,5 = 159,5 cm. Ik had gordijnstof van 160 breed genomen dus dat kwam mooi uit. Als je smallere stof hebt, moet je 2 delen aan elkaar naaien. Zorg dan dat dit net in een lus voor een stok valt, zodat je het niet ziet.
 3. Bij de breedte tel je het zoompje aan de zijkant op. Ik maakte een enkele van 0,75 cm, maar bij dunne of rafelige stof moet je een dubbele maken. Dit werd dus 165 + 2(0,75) = 168 cm.
 4. De breedte van de stokjes en de lat bepaal je door de breedte van het gordijn te nemen en daar de zoompjes aan de zijkant af te trekken. Dit werd dus 165 – 2(0,75) = 163 cm.

Stof naaien

 1. Begin met het zoompje aan de twee zijkanten te naaien.
 2. Maak de zoom aan de bovenkant en stik er meteen het klittenband op. Gebruik de zachte helft, want anders krijg je problemen met het wassen van je gordijnen.
 3. Maak aan de onderkant een zoompje van 1,5 cm breed en een naad van o,5 cm. Je krijgt dus een tunneltje met een omtrek van 3 cm. Let wel op dat je dit aan de achterkant van het gordijn doet.
 4. Vouw de stof dubbel, speld vast op de plaats waar de stoftunneltjes komen en stik de tunneltjes één voor één. Denk er aan dat het stiksel dus precies op de breedte van je pand zit. Bij mij was dit 35 cm.

 

Ringen en touw

 1. Haal van de breedte eerst twee tot 4 cm van af, zodat de ringetjes aan de buitenkant 1 tot 2 centimeter van de rand komen. Deel dan de resterende breedte op in gelijke delen van 30 tot 50 cm. Naai nu de ringetjes op deze afstand op de tunnels.
 2. Knoop het nylon koord aan de onderste ring, als je denkt dat het goed vast zit, doe er dan nog maar 2 knoopjes bij. Het kan loskomen als het niet goed genoeg vast zit en je wilt echt niet dat je dat gepruts opnieuw moet doen terwijl je gordijn net hangt. Rijg het koord door de ringetjes die er recht boven zitten en zet van boven even vast met een speldje. Leid het touw naar de zijkant waar je straks het trekkoord wilt en zorg dat je genoeg touw over hebt om achteraf een knoop te maken. Herhaal dit voor de rest van de ringen.

 

Stokken en lat

 1. Zaag de stokken en de lat op maat.
 2. Duw de stokken door de tunneltjes. Als het goed is, zie je de stokjes niet zitten omdat ze tussen de 2 zij-zoompjes vallen.
 3. Je kan de lat schilderen in de kleur van de muur, maar je ziet het eigenlijk niet dus dat is niet echt nodig.
 4. Plak de harde kant van het klittenband op het hout. En niet het nog eens extra vast.
 5. Draai de oogjes in de zijkant van je lat. Zorg dat deze precies op dezelfde plaats zitten als de plastic oogjes op de stof.
 6. Bevestig de lat op de muur met montagelijm of met schroeven en pluggen. Zorg dat de metalen oogjes naar beneden wijzen.

Ophangen

 1. Als de montagelijm droog is, kan je het gordijn met het klittenband vastmaken op de lat.
 2. Nu ga je even vloeken, geloof mij maar. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het prutswerk is. Denk er gewoon aan dat het bijna klaar is. 🙂 Leid het touw door het metalen oogje dat boven de ringetjes zit en leid het daarna door de metalen oogjes er naast zodat alle touwtjes aan dezelfde kant komen te hangen. Vergeet de speldjes er niet uit te halen.
 3. Laat het gordijn gewoon hangen en trek de touwtjes zachtjes aan zodat ze strak staan. Knoop de touwtjes aan een leuk touw vast waarmee je straks de gordijnen optrekt. Je kan de touwtjes ook iets langer laten en ze in elkaar draaien.
 4. Maak een haakje aan de muur in de zijkant zodat je het gordijn vast kan zetten.

Klaar! Het lijkt misschien heel ingewikkeld omdat het nogal een lange uitleg is, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je moet vooral zorgen dat je op voorhand even alles goed uitrekent. Dit is ideaal als je een smal gordijn of lichte stof wilt, als je een extra breed of zwaar gordijn wilt maken is deze methode niet genoeg, dan heb je een extra optreksysteem nodig. Veel succes!

xxx

P.S. wil je toch liever gordijnen met ringen? Kijk dan hier even voor een stappenplan.

16 thoughts on “Hoe maak je zelf een trendy vouwgordijn?

 1. Helaas kan ik niet met een naaimachine werken dus ben nu aan het bedenken of het ook werken zal met speciale lijm voor stoffen ???? of met dat spul wat je erop strijkt .
  Zit momenteel midden in een verhuizing dus heb het nog druk genoeg maar ga hier nog wel even over nadenken ☺️En heb dit wel even bewaard bedankt voor de duidelijke uitleg …..het is echt heel mooi geworden

 2. Dat is slim en knap dat je dat zelf gemaakt hebt! Ik wil nog een rolgordijn voor het zolderraam maar dat lijkt mij lastiger omdat het een dakraam (scheef) is. Maar je brengt mij wel op een idee, misschien kan ik daar ook iets over vinden op het internet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.