Hoeveel eieren mag je eten?

Je kan er in de winkels niet naast kijken, binnenkort is het weer Pasen. Traditioneel het feest van de chocolade- en gewone eieren. Toch staan sommige mensen nog altijd wantrouwig tegenover eieren. Dit komt omdat vroeger gedacht werd dat eieren cholesterolverhogend waren. Gelukkig staat de wetenschap vandaag al een stuk verder. Niet alleen verhogen ze het cholesterol niet, ze kunnen zelfs helpen het te verlagen!

Een ei bevat ongeveer 75 calorieën, 6 gram proteïne en 5 gram vet. Het bevat ook ongeveer 185 mg cholesterol, maar de verhouding LDL (slechte cholesterol) en HDL (goede cholesterol) verandert niet na het eten van een ei. Een ei bevat bovendien vitamine A, verschillende B-vitamines, zink, ijzer en choline.

Hersenfunctie

Choline is een vitamine die eigenlijk nog niet zo lang geleden ontdekt is. Het is een heel belangrijke vitamine in de ontwikkeling van de hersenen en komt bijvoorbeeld in grote hoeveelheid in de moedermelk voor. Ons lichaam maakt een beetje choline zelf, maar bij de meeste mensen niet genoeg. Wij moeten dit dus ook via onze voeding binnen krijgen. Choline vind je vooral in lever, vet vlees en eieren. Ook in plantaardige voeding komt het voor, maar alleen in kleine hoeveelheden. Het is een essentiële vitamine voor onze hersenen en een tekort kan het opnemen en verwerken van informatie in onze hersenen verminderen. Voor zwangere vrouwen is het zeker een goed idee om een extra eitje te eten.

In 2016 is er een onderzoek gedaan naar cognitieve functies en het eten van eieren bij mannen in Finland. De resultaten waren duidelijk. Onze hersenen functioneren beter bij mensen die regelmatig eieren eten en die dus genoeg choline binnen krijgen. Helaas had het geen effect op het voorkomen van Alzheimer.

Cholesterol

Uit choline maakt je lichaam lecithine. Lecithine bindt zich aan cholesterol en zorgt ervoor dat deze zich niet vast kan zetten op de wand van onze aders. Het eten van genoeg eieren zou dus kunnen bijdragen aan het voorkomen van de negatieve gevolgen van een te hoog cholesterolniveau. Bij een tekort aan choline wordt het teveel aan cholesterol en vetten opgeslagen in de lever, met het gevaar van leververvetting tot gevolg. Eieren kunnen dus helpen bij de afvoer van te veel cholesterol.

Hart- en vaatziekten

Choline helpt vitamine B en foliumzuur bij het verwerken van homocysteine, wat gelinkt wordt aan hart en vaatziekten. Wat homocysteine precies is en wat het doet kan je lezen in mijn artikel over linzen.

Een 20 jaar durend onderzoek naar de relatie tussen het eten van eieren en hart-en vaatziekten bij mannen concludeerde ook dat mannen die regelmatig eieren eten, een lager risico op hart-en vaatziekten lopen.

Maar er is een keerzijde. Choline en lecithine worden door onze darmbacteriën omgezet in trimethylamine n-oxide, kortweg TMAO. TMAO wordt dan weer in verband gebracht met een hoger risico op hart-en vaatziekten. Een Amerikaans onderzoek uit 2014, waar verschillende universiteiten bij betrokken waren, onderzocht het verband tussen TMAO en eieren. De conclusie is dat bij het dagelijks eten van meer dan 2 eieren, het niveau TMAO begon te stijgen. Een ander onderzoek kwam tot een iets andere conclusie. Bij jonge, gezonde volwassenen zou het pas verhogen vanaf 3 eieren per dag. Verder onderzoek is nodig, maar het lijkt er dus op dat de mensen die 1 of 2 eieren per dag eten de beste keuze maken.

Afvallen

Eieren geven lang een verzadigd gevoel. Onderzoek wees uit dat 1 of 2 eieren eten bij het ontbijt, gedurende de hele dag zorgde voor een verlaagd niveau van ghreline. Bovendien bevatten eieren proteïne, wat ook heel belangrijk is bij het afvallen. Niet alleen om je spieren te behouden, maar ook omdat het geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en je metabolisme stimuleert.

Nog even dit. Sommige kippen worden bijgevoederd met onder andere lijnzaad en visolie zodat er meer omega 3 in de eieren zit. Deze eieren worden dan verkocht als de gezondere optie. Maar wist je dat eieren van kippen die op gras kunnen scharrelen van nature omega 3 bevatten? Kies dus voor eieren van kippen met vrije uitloop, of nog beter, neem zelf 2 kippen en laat ze lekker scharrelen.

xxx

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135488/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29495288
https://www.ncbi.nlm.nih.ov/pubmed/24944063
http://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.31.1_supplement.447.3?utm_campaign=FASEB_J_TrendMD_0&utm_medium=cpc&utm_source=TrendMD&sid=c288e145-94b4-43d6-a0a3-efa60e669963&
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28146063

12 thoughts on “Hoeveel eieren mag je eten?

 1. Het advies was vroeger inderdaad max 3 eieren per week, maar daar zijn ze nu gelukkig van terug gekomen. Ik eet niet zo vaak eieren, maar zou het zeker wel vaker moeten doen

 2. Ha, helemaal als zwangere zou ik dus meer eieren moeten eten. We proberen elke zondag een hardgekookt eitje te eten, maar het liefst heb ik een uitsmijter met zachte dooier. Helaas nu even niet verstandig, haha. In de kraamweek gaat die er wel weer in, haha.

 3. Wat zou ik graag mijn eigen kippen willen hebben, zo leuk! En altijd verse eitjes. Een buurman had kippen op ons vorige adres en wij kregen wel eens een doosje eieren, die waren echt heel lekker.
  Ik eet graag een eitje, soms wel iedere dag.
  De ene keer mocht je maar 1 eitje per week en dan is er weer een onderzoek dat het toch wel heel gezond is. Super interessant weer deze informatie!

 4. Eieren zijn zo lekker.
  In salades, gebakken ei, roerbak ei, hard gekookt, gevulde eieren….
  2 eieren per week.
  Soms kom ik er niet aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.