Je gezicht goed beschermen tegen de zon: iets met SPF en veel smeren

De zomer komt er aan en wij hebben de laatste dagen al een mooi voorproefje gehad. Heerlijk ontspannen in de warme zonnestralen en tegelijkertijd wat vitamine D tanken. Toch heeft de zon ook een schaduwzijde. Teveel zon zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Dat willen wij natuurlijk niet.

Uiteraard gebruik je het liefste het hele jaar door een dagcrème met een behoorlijke SPF, maar als de zon zo goed haar best doet als vandaag, is dat niet genoeg. Naar aanleiding van een gesprek dat ik vorige zomer met mijn dermatoloog had, geef ik hier even een overzicht van waar je op moet letten als je de tere huid van je gezicht tegen de zon wilt beschermen.

Breed spectrum

Je moet er op letten dat je zonnemelk of zonnecrème zowel beschermt tegen UVA als tegen UVB-stralen. Dit is heel belangrijk omdat ze beide schadelijk zijn. UVB-stralen zijn het gevaarlijkste, maar UVA dringt dieper door én kan ook door glas heen schade aanrichten.

SPF

Zeker voor je gezicht, kies je het beste een zonneproduct met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, het liefste SPF 50, maar zeker boven 25.  Het is niet zo dat je 50 keer langer in de zon kan blijven met een SPF 50, dat is een fabeltje. Er zijn meer factoren die bepalen hoe lang je in de zon kan blijven. Een SPF 50 houdt 98% van de zonnestralen tegen. Een SPF 30 nog altijd 96%, relatief weinig verschil dus.

Minerale of chemische filters

Er zijn 2 groepen zonnefilters, namelijk minerale en chemische. De minerale zijn titaandioxide en zinkoxide. Deze filters blijven op je huid liggen en weerkaatsen de straling. Vaak geven ze ook een witte waas. De chemische filters absorberen de UV stralen en hebben geen witte waas. Denk aan ronkende namen als avobenzone, octisalate, oxybenzone en nog een heleboel anderen. Vaak worden deze 2 soorten gecombineerd.

Dagcrème met SPF

Hiermee moet je even oppassen. Veel dagcrèmes bieden alleen bescherming tegen UVB stralen en zijn dus niet geschikt als enige zonnebescherming. Als je je dagcrème als zonnebrandcrème wilt gebruiken moet je dus goed opletten dat je een breed spectrum-crème neemt. Bovendien moet je het royaal smeren én regelmatig opnieuw aanbrengen. Het is dus niet genoeg om enkel ’s morgens een laagje onder je make-up aan te brengen, je moet de hele dag om de 2 tot 4 uur opnieuw smeren. Het nadeel is dus dat dit een dure grap kan worden en je altijd je dagcrème overal mee naar toe moet nemen. Het grote voordeel (voor mij) is dat dagcrème vaak beter verzorgt en minder glimt dan zonnemelk. Andersom is het ook perfect mogelijk om een goede zonnemelk als dagcrème te gebruiken.

Toppers

Tip van mijn dermatoloog: De Anthelios fluide factor 50 van La Roche Posay, is bijvoorbeeld een zonnemelk die heel geschikt is om te gebruiken als dagcrème. Het is een lichte melk zonder parfum die snel intrekt. Heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Nadeel is de lichte glans die het achter laat, zeker als je het rijkelijk smeert (wat uiteraard de bedoeling is).

De Resist youth extending daily hydrating fluid factor 50 van Paula’s Choice is een voorbeeld van een dagcrème die geschikt is als zonnemelk mits je hem regelmatig opnieuw aanbrengt. Deze lichte crème bevat zowel minerale als chemische filters en heeft het grote voordeel dat er ook een mattifiërend ingrediënt in zit.

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede zonneproducten. Ik ben heel benieuwd welk product jouw favoriet is.

xxx

 

10 thoughts on “Je gezicht goed beschermen tegen de zon: iets met SPF en veel smeren

  1. Ik gebruik een dagcreme met factor maar moet toch even checken of deze zowel voor UVA als UVB beschermd. Ik zal zeker even kijken naar Anthelios fluide factor 50 van La Roche Posay. Ik heb altijd zo’n hekel aan dikke vette cremes voor mijn gezicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.