Wat doen squaleen en squalaan nu precies voor je huid?

Heb jij al eens gehoord van squaleen? Misschien ben je het al eens ergens tegen gekomen en vroeg jij je, net zoals ik, af wat het was.

Ondanks dat het bij de meeste mensen nog relatief onbekend is, is squaleen geen moderne uitvinding. Het is namelijk een stof die wij van nature in ons lichaam hebben. Baby’s hebben de hoogste concentratie en tussen je 30ste en 40ste levensjaar neemt de hoeveelheid drastisch af.  Squaleen is eigenlijk omega 2. Het is dus een vetzuur. Vroeger werd het uit de lever van diepzeehaaien gehaald, maar tegenwoordig is de meeste squaleen in cosmetica en supplementen plantaardig.

Anti-oxidant

Squaleen is heel efficiënt in het bestrijden van vrije radicalen. Deze vrije radicalen verouderen ons lichaam te snel en ontstaan onder andere door te veel UV-licht (zonneschade), slechte voeding (zoals suiker en wit meel), alcohol en sigarettenrook. Het eten van voedingsmiddelen met squaleen heeft niet alleen een positief effect op onze huid en ons haar, het zou ook ontstekingsremmend, anti-allergisch en immuunsysteembevorderend zijn. Je vindt squaleen onder andere in olijven, tarwekiemen, bruine rijst en amaranth.

Eten of smeren?

Je kan niet alleen van de goede eigenschappen genieten door het te eten, maar ook door het op je huid te smeren. Smeren beschermt het bovenste dunne laagje van je huid, terwijl voeding de diepere lagen beschermt. Zoals meestal bij een goede en complete huidverzorging is het dus niet of/of maar en/en, denk bijvoorbeeld maar aan retinol en hyaluronzuur.

Squalaan

Voor cosmetica wordt het natuurlijke squaleen omgezet in het meer stabielere squalaan. Onze wat drogere huid neemt dit heel goed op, omdat talg ook voor een aanzienlijk deel uit squaleen bestaat. Bij een vettere huid heeft het weinig zin om squalaan te gebruiken omdat een vettere huid van nature meer talg en dus meer squaleen heeft. Het is gelukkig ook niet-comedogeen. Je krijgt er dus geen mee-eters of puistjes van.

Olie

Het is heel belangrijk om maar een paar druppels te gebruiken, maximum 2 tot 3 druppels voor je gezicht én je hals. Die paar druppels lossen op in de natuurlijke olie van je huid en versterken de barrière. Zodra er een laagje op je huid blijft liggen, heb je teveel gebruikt. Het is namelijk een olie en in principe is olie niet echt geschikt om direct op je huid aan te brengen. Olie lost namelijk de natuurlijke oliën in je huid op die een barrière vormen, het smelt er als het ware mee samen.  Als er een laagje blijft liggen, zijn je natuurlijke huidoliën te veel verdund. Als je dan bijvoorbeeld gaat slapen veeg je die kostbare natuurlijke beschermlaag aan je kussen af. Minder is in dit geval echt meer, ofwel beter.

Kiezen

Er zijn verschillende merken die een squalane-olie in hun gamma hebben. Meestal wordt het gemaakt van suikerriet of van olijfolie. Er is eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen de verschillende merken. Squalane op basis van olijfolie zou alleen iets dikker zijn en iets minder snel opgenomen worden dan squalane op basis van suikerriet. Ik gebruik momenteel de 100% Plant Derived Squalane van The Ordinary, maar de Squalane Facial Oil van Indie Lee staat op de wachtlijst voor als mijn huidig flesje leeg is. Zolang het 100% squalane is, kan je eigenlijk geen miskoop doen.

Hebben jullie al eens squalane uitgeprobeerd? En wat vonden jullie er van?

xxx

afbeelding: www.instagram.com/stephaniedekeulenaer/ by Daniel Smirnoff

18 thoughts on “Wat doen squaleen en squalaan nu precies voor je huid?

  1. Ja, ik ken het zeker! Het zit bij mij in de retinol van The Ordinary en het voelt heel zacht aan op de huid. Ik verdraag het overigens heel goed, fijne combi!

    1. ik gebruik retinol en squalane van The Ordinary, eigenlijk kan ik dus ook beter overstappen op een 2 in 1. Daar ga ik bij mijn volgende bestelling zeker op letten!

  2. Ja! Een visagiste bij Koffietijd vertelde dat haar vriendin gestart was met een merk. De naam klonk zoals wat je nu vertelt. Maar dan net anders. Even een black-out maar als ik het weer weet dan laat ik het weten. Ze hebben geloof ik ook een prijs ermee gewonnen. Ik mocht het toen even op mijn handen smeren en het voelde heel goed en fijn.

    1. Leuk dat tenminste iemand er al van gehoord heeft 🙂 Het voelt inderdaad fijn. ik denk dat dat komt omdat het zo erg lijkt op onze eigen huidvetten.

  3. Eerlijk gezegd heb ik hier nog nooit van gehoord. Dus heb ik het ook niet geprobeerd. Al ben ik ook geen echte smeerder en hou ik slecht rekening met wat voor invloed voedsel op mijn huid heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.