DenTek Professional-Fit Dental Guard

Tandenknarsen? Mijn ervaring met de Professional-Fit Dental Guard van DenTek

Vorige week ben ik even flink geschrokken. Na het eten voelde ik namelijk iets scherps in mijn mond: er was een klein hoekje van mijn tand. Het vreemde was dat ik niets hards gegeten had. Snel een spiegel gepakt en gelukkig viel het allemaal nog wel mee. Het hoekje dat afgebroken was, viel niet op, maar ik zag wel iets anders dat niet klopte. Ik pakte snel een vergrootglas er bij en ja hoor, nu zag ik het beter. Het snijvlak van mijn voortanden was helemaal afgesleten, al het glazuur was er af en je zag het tandbeen.

Jullie begrijpen wel dat ik snel de telefoon gepakt heb voor een afspraak met de tandarts. Iemand had afgebeld, dus ik mocht meteen komen bij een collega van mijn tandarts.

Bruxisme

Het verdict viel snel; bruxisme. Nog nooit van gehoord? Ik ook niet! Bruxisme is blijkbaar gewoon de officiële term voor tandenknarsen en kaakklemmen. Blijkbaar komt al mijn ingehouden frustratie er ’s nachts uit, zonder dat ik het in de gaten heb. 🙂 De oplossing is een soort nachtbitje. Dit wordt niet vergoed en kost 275 euro. Helaas kan het ten vroegste over 2 maanden opgemeten worden en dan duurt het nog een paar weken voor ik hem in huis heb. Nu is geduld toevallig een eigenschap die ze bij mij vergeten zijn om toe te voegen en bovendien wil ik geen verdere schade aan mijn tanden, dus ging ik op zoek naar een andere oplossing.

Knarsbitje

Gelukkig zijn er op internet een heleboel knarsbitjes te koop. Meestal van een soort zelf op maat te maken silicone. Ik heb er 2 besteld. Eén voor mijn bovenkaak en één voor mijn onderkaak. Vandaag vertel ik jullie mijn ervaringen met de Professional-Fit Dental Guard van DenTek.

Professional-Fit Dental Guard van DenTek

De Professional-Fit Dental Guard is een op maat te maken knarsbitje voor je boventanden. Het op maat maken doe je door het bitje te verwarmen en er dan in te bijten. Volgens de gebruiksaanwijzing leg je het bitje met het houdertje het beste in een kom water en verwarm je het in de magnetron. Het verwarmen met de magnetron is een nieuwe methode die ze volgens mij beter links hadden laten liggen. Je moet bijten op het warme bitje om het op maat te maken. Dus beet ik met alle kracht die ik had, met als resultaat enkel een lichte indruk. Ondanks dat ik tot op de milliliter en de seconde precies heb gedaan wat er in de gebruiksaanwijzing stond, was de silicone dus nog veel te hard. Niet goed genoeg dus, maar ondertussen wel pijnlijke tanden. Gelukkig krijg je een tweede kans. Ditmaal gebruikte ik de alternatieve methode. Je kan namelijk ook het bitje in net gekookt water leggen. Dit ging al veel beter. Mijn kiezen stonden er mooi in, maar helaas zit je bijtkracht in je kiezen en niet in je voortanden. Ik zette dus blijkbaar niet genoeg kracht om mijn voortanden even ver in de silicone te laten zinken.  Je mag het jammer genoeg geen derde keer opwarmen, want dan had ik gewoon het bitje iets langer in het water laten liggen en tegen mijn voortanden aangedrukt in plaats van alleen er op te bijten!

Slapen

Omdat de silicone best wel dik is, is het heel moeilijk om je mond dicht te doen. Misschien komt dat deels door het feit dat mijn voortanden niet ver genoeg in de silicone zitten. Feit is dat ik dus de hele nacht slaap met het knarsbitje tussen mijn lippen. Op zich is dit niet vervelend, maar de binnenkant van je lippen drogen er enorm van uit. Het blijft trouwens wel goed zitten.

Conclusie

Volgens mij is het zeker mogelijk om dit bitje mooi passend te krijgen, maar ik raad absoluut af om de magnetron te gebruiken. Op het moment dat ik hard bijt (kaakklemmen) voel ik een druk en word ik wakker. Het beschermt dus niet alleen mijn tanden, maar het heeft mij er ook van bewust gemaakt dat ik af en toe inderdaad mijn kaken hard op elkaar klem.

In deze review van het knarsbitje van Splintdirect.nl vertel  hoe tevreden ik ben over dit andere bitje en of kaakklemmen de enige reden van mijn tanderosie is. Hadden jullie al eens gehoord van bruxisme?

xxx

2 thoughts on “Tandenknarsen? Mijn ervaring met de Professional-Fit Dental Guard van DenTek

  1. Tandartsen weten altijd wel wat te vragen, wat een geld zeg! Ik klem ook mijn kaak op elkaar, vaak komt dat door stress. Soms klap ik halfslapend ook mijn tanden op elkaar. Schrik! Zeker als ik dan ook keihard op mijn tong bijt.
    Die DIY bitjes heb ik ook geprobeerd en zelfs bij een sportwinkel een bitje gekocht maar ik kon er maar niet aan wennen.
    Wat ik ook geprobeerd heb ik wat botox laten spuiten in mijn kaakspier. Hielp niet heel veel helaas. Maar ik denk dat dat ook aan de hoeveelheid botox lag.
    Sterkte!

    1. Wat jammer dat botox niet goed helpt, dat was ook een optie waar ik aan dacht. Op zich heb ik geen last van het bitje, ik kan prima slapen met dat ding in mijn mond. Maar ik word regelmatig wakker van de dorst en de droge lippen omdat mijn mond niet dicht kan. Wel een heel grappig gezicht trouwens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.