Hoe val je in slaap met deze hitte?

Ik ben dol op de zon, maar ook voor mij zijn er grenzen. 🙂 Toen ik daarjuist in mijn auto wilde stappen stond de thermometer op 46,5 graden! Het lijkt hier de Sahara wel! Gelukkig zakte hij al snel naar 38,5 graden, wat nog geen normale temperatuur is natuurlijk.

Ik ben dus bang dat het vannacht  niet gemakkelijk wordt om in slaap te vallen. Uiteraard werkt een airco het beste en een ventilator kan met deze temperaturen ook zalig zijn, maar niet iedereen heeft dat in huis. Daarom een paar eenvoudige tips om vannacht toch een beetje koel te blijven.

 

Lakens

De gemakkelijkste maatregel die je kan nemen is … de juiste lakens kiezen. Uiteraard neem je geen zweterige synthetische lakens maar 100% katoenen exemplaren die vocht opnemen. Maar ook tussen katoenen lakens is er veel verschil. Je kiest het beste voor zo glad mogelijke lakens. Dit zijn niet altijd de zachtste. Zo heb ik een prachtig dekbedovertrek van gekamd Egyptisch katoen, heerlijk zacht, maar als ik die met dit weer gebruik, is het veel te warm. Als je met een vergrootglas kijkt zie je heel kleine haartjes op de draden staan en deze houden dus warmte vast. Ook badstof voelt trouwens warmer aan. Kies dus voor gladde perkal katoen in plaats van zachte gekamde katoen.

Ramen

Overdag doe je het beste je ramen én je gordijnen dicht. Als het buiten een beetje afkoelt, kunnen die ramen weer lekker wagenwijd open. Natuurlijk wil je rustig kunnen slapen en niet opgegeten worden door de muggen. Mijn tip voor een snelle en goedkope remedie tegen deze kwelgeesten is een stuk horrengaas met klittenband. Soms kan je die kant en klaar kopen, maar zelfklevend klittenband met een stuk klamboe-stof werkt net zo goed. Je plakt het klittenband (de ruwe haakjes) in je raamkozijn, duwt het gaas ertegen aan en het gaas blijft mooi zitten. Zo heb je geen enkel excuus meer om die ramen niet helemaal open te gooien!

Douche

Vergeet zeker niet om een lauwwarme douche te nemen voor je gaat slapen. Niet per se tegen het zweet, maar om je lichaamstemperatuur een beetje te laten dalen. Zo val je sneller in slaap. Maar pas op, neem geen ijskoude douche! Door een te groot verschil tussen warm naar koud, krijg je het alleen maar sneller warm. Trouwens als je echt oververhit bent kan een ijskoude douche ongezond zijn. De warmte maakt je bloed stroperiger (iets met eiwitten die aan elkaar binden) en als je dan ijskoud water over je heen laat stromen, vernauwen je aderen en dat kan voor problemen zorgen.

Alcohol

Wat is er heerlijker met dit weer dan een ijskoud biertje of een fris glas sangria op een terras? Niets toch? Toch is het geen goed idee om alcohol te drinken als je met dit weer een beetje behoorlijk wilt slapen. Alcohol verwijdt je bloedvaten zodat het nog warmer aanvoelt.

Voeten

Je voeten spelen een grote rol in je gevoelstemperatuur. Als je warme voeten hebt, lijkt het meteen een stuk warmer. Zorg dus dat ze zo fris mogelijk blijven. Insmeren met een verfrissende voetgel kan helpen. Je kan ook een druppeltje pepermuntolie in een beetje bodymilk oplossen voor een verfrissend effect.

Kersenpitkussentje

Heb je er al eens aan gedacht om een kersenpitkussentje in de diepvries te leggen? De kersenpitjes houden de kou lekker lang vast. Je leest af en toe wel eens een tip om bevroren flesjes water in je bed te leggen, maar die worden nat. Door het grote temperatuurverschil van het bevroren water en de warme lucht komt er condenswater aan de buitenkant van het flesje. Kersenpitjes nemen het overtollige vocht op, dus dat is veel prettiger.

Buik

Wist je dat je de meeste warmte verliest via je buik? Probeer eens, zonder kleding of lakens uiteraard, om op je rug te gaan liggen met je armen een stukje van je lichaam verwijderd. Het is misschien niet de gemakkelijkste slaaphouding, maar wel de koelste!

Logeerkamer

Heb je een logeerkamer? Gebruik die dan! Het is misschien niet romantisch om helemaal alleen te slapen, maar wel koeler. Of leg een opgerolde deken tussen jullie in. Hoe minder je elkaar aanraakt, hoe aangenamer je slaapt met deze temperatuur. Dit geldt natuurlijk ook voor de hond of kat.

Last but not least

Als echt niets helpt kan je altijd nog buiten in deze hangmat van Aliexpress slapen. 🙂

 

Hebben jullie nog tips voor een koele nachtrust?

xxx

19 thoughts on “Hoe val je in slaap met deze hitte?

  1. Ik sliep heerlijk met die hitte. Wel onder een laken ennu het afgekoeld is weer onder mijn dekbed. Wij hebben een soort airco-wapper en die zet ik dan bij het voeteneinde van het bed. Heerlijk koel bij mijn voeten!

  2. Ik vind het niet zozeer lastig om in slaap te vallen maar wel als ik eenmaal wakker ben geworden van de warmte om dan weer in slaap te vallen. Het liefste lig ik gewoon onder een dekbed en dat mis ik nu wel…

  3. Wat een leuk en goed artikel! Dat van de alcohol las ik laatst inderdaad. Ik had juist zin in een glas koude witte wijn, maar dat doe ik al een aantal avonden maar niet. En heel goed van de voeten. Ik was juist – heeeeel handig – voetcrème aan het testen, maar ik dacht dat ik gek werd (warm!). Dat doe ik maar even niet meer. In ieder geval niet met deze hitte…

    1. jammer dat een glaasje net zo gezellig is tijdens deze lange warme zomeravonden. Kokoswater en Ijsthee is ook lekker, maar af en toe een glas wijn geeft net een beetje meer dat verwenmoment-gevoel

  4. Als je geen kersenpitkussentje hebt, kan je ook een koud voetbadje naast je bed zetten. Als je van de warmte wakker wordt, even je voeten afkoelen en je bent inderdaad meteen zoveel afgekoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.