Puur Beleven in Antwerp Expo

Afgelopen weekend ben ik met mijn 2 tienerdochters naar Puur Beleven geweest in Antwerp Expo. Blijkbaar was het alweer de 5de editie van deze beurs. Ik kende het eerlijk gezegd nog niet, ondanks dat het toch wel duidelijk in mijn interessesfeer ligt. Misschien is er public relationsgewijs toch nog wat werk aan de winkel. 🙂

Duurzaam leven

Puur Beleven is dus een beurs die tips & tricks wil geven voor een duurzaam leven. Concreet betekent dit dat er standjes zijn met gezonde voeding, natuurlijke schoonheidsverzorging en tuintips maar ook -en dat vond ik wel bijzonder- standjes met ecologische bouw-en verbouwtechnieken. Je kon er ook verschillende workshops, kookdemo’s en lezingen volgen. En vooral heel veel proeven! Jammer voor het pop-up restaurant, maar na alle heerlijkheden die wij geproefd hadden, hadden we echt geen honger meer.

Standjes

De standjes waren vaak heel mooi opgebouwd en heel gevarieerd. Wat denk je van dit standje van ‘Le fruit à l’ancienne’ met gedroogd fruit en fruitleer? Niet alleen superlekker en gezond, het zag er ook nog eens prachtig uit.

Of het standje van de 2 lieve dames met de homemade granola van Xavies’ Granola.

Bite Back

Het standje met de virtual reality bril van Bite Back over de wantoestanden in slachthuizen heb ik even overgeslagen. Ik weet best dat het er daar niet altijd even kosher aan toe gaat. Dat heeft trouwens ook zeker meegespeeld in het feit dat wij flexitariër zijn geworden, want wij eten maar 2 tot 3 keer in de week vlees. Blijkbaar is dat mijn dochter nog niet opgevallen, want toen ik dat tegen iemand zei, keek ze mij vreemd aan. 🙂

Pompoenen

Bij één van de standjes van Voedselteams kon je meedoen met een vraagprijs over vergeten groenten. Eén keer twijfelde ik tussen pastinaak en peterseliewortel, maar ik denk dat ik de meeste groenten toch wel juist had. Bij een ander standje van de voedselteams kon je raden naar het gewicht van 3 pompoenen. En ja hoor, mijn jongste bleek er maar 30 gram van af te zitten. Dankzij haar en het Vrijselhof -een biologische scharrelvarkensboerderij- liggen er nu dus 3 bijzondere pompoenen in mijn keuken te wachten op een origineel receptje.

Krekels

Een ander standje waar wij veel lol gehad hebben, is het standje van ‘Little Food‘. Hier kon je van alles proeven -en kopen- op basis van …. krekels. Het krekelbrood en de krekel-tapenade waren voltreffers, de crackers met tomaten en krekels vond ik iets minder. Leuk is ook dat je bij hen een assortiment doorzichtige buisjes met krekels kan kopen met verschillende smaken. Gespreksstof gegarandeerd als je bij het volgende feestje je soep of salade hiermee garneert.

Lezingen

Er waren verschillende lezingen en standjes in verband met duurzaam en energie-neutraal bouwen en renoveren. Heel interessant, maar omdat ik voorlopig niet van plan ben om te verbouwen, heb ik dat maar even langs mij heen laten gaan.
Omdat het programma uitgespreid was over 2 dagen, heb ik helaas de workshops ‘yoga’ en ‘afvalvrij leven’ gemist. Jammer, maar er was verder keuze genoeg.

Kookdemo

Wij zijn wel de kookdemo gaan volgen van Steffie Vertriest van Bye Bye Cheeseburger, maar vooral bekend van de Gezonde Goesting op Njam. Ze begon met een verwarmend en verrassend lekker drankje van appel en gember. Daarna maakte ze couscous van bloemkool met kruiden, amandel en granaatappel. Ook dit was een voltreffer bij mijn dochters, al moet ik wel toegeven dat die sowieso altijd graag gezond eten. Het receptje vind je trouwens op de blog van Steffi. De afsluiter was een risotto van haver.

Verdwaald

Er waren 2 dingen minder geslaagd. Om te beginnen waren de lezingen en workshops niet altijd zo gemakkelijk te vinden. Wij hebben, samen met andere mensen die de weg kwijt waren, een aantal verlaten gangetjes gezien voor wij op de juiste plek waren. Achteraf gezien was het plan logisch, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Bittere nasmaak

Aan één kraampje hebben wij toch wel een bittere nasmaak overgehouden. Omdat wij bij een bepaald kraampje verschillende dingen geproefd hadden, wilden wij uit beleefdheid graag een beetje tapenade kopen. Na 4 keer ‘minder’ gezegd te hebben, zaten wij nog altijd met een rekening van 21 euro voor een beetje tapenade en een paar ingelegde pepers. Ik wilde niet teveel omdat ik de belachelijke prijs van 46 euro per kilo had gezien. En toen ik het in mijn handen had, kon ik ook niet geloven dat het bijna een halve kilo was. Dat bleek het ook niet te zijn, want toen ik het thuis op de weegschaal had gelegd, bleek het in totaal 381 gram te zijn. Goed voor de -ook niet zo flauwe- prijs van 17, 52 euro. Zelfs op een beurs voor eerlijke producten, blijken de standhouders dus niet allemaal even eerlijk te zijn…

Volgend jaar gaan wij in ieder geval wel terug naar Puur Beleven, maar zonder tapenade te kopen 😉
Hadden jullie overigens al eens van deze beurs gehoord?

xxx

14 thoughts on “Puur Beleven in Antwerp Expo

  1. Lijkt me een heel interessante uitstap. Als ik er volgend jaar aan denk, wil ik het best wel eens bezoeken. Ik sla alleen de krekels over, en die tapenade, want ik hou niet echt van oneerlijkheid, bah 🙁

    1. nee, ik word daar ook boos van, daarom heb ik het ook vermeld. Trouwens, in de producten die gemaakt zijn van krekels vind je geen poten of zo terug, dus de ideale manier om eens te proeven! (kinderen vinden dat meestal ook leuk, want dan voelen ze zich stoer 🙂 )

    1. ja,gek he, ik was er heel toevallig achter gekomen dat deze beurs bestond. Er waren ook niet zoveel bezoekers terwijl er toch heel veel leuke en interessante dingen waren.

  2. Ik ken de beurs ook niet… Altijd leuk voor nieuwe ideetjes, maar belachelijk dat je zoveel moest betalen terwijl het niet eens klopt… Heel jammer zo’n ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.