Wist je dit al over honing?

Enkele jaren geleden volgde ik een imkercursus. In de eerste plaats omdat ik merkte dat ik elk jaar minder bijen in mijn tuin op bezoek had, maar uiteraard ook omdat ik honing heerlijk vind en het hele proces mij boeit. Die bijen zijn er tot op vandaag nog niet gekomen, maar mijn bewondering voor die kleine zoemers is alleen maar gegroeid. Wist je trouwens dat het woord honing afgeleid is van een woord dat goud betekent?

Natuurlijk antibioticum

Honing bevat heel veel enzymen en staat ook bekend om haar anti-bacteriële werking. Bij wonden wordt bijvoorbeeld vaak een gaaskompres met honing gebruikt om deze te verzorgen. Wonden zouden sneller genezen en minder snel ontsteken. Ook in de dierengeneeskunde wordt dit gebruikt. Het is natuurlijk veel veiliger om geen giftige stoffen te gebruiken bij dieren, want die snappen niet dat je niet aan wondzalf mag likken. Let wel op dat de honing niet gepasteuriseerd is. Alle enzymen en het natuurlijk antibioticum worden namelijk vernietigd als de honing verwarmd wordt. Daarom is het bijvoorbeeld slimmer om bij keelpijn een theelepeltje honing op te zuigen dan om een kop thee met honing te drinken.

Botulisme sporen

De reden waarom honing niet aan baby’s jonger dan 12 maanden gegeven mag worden, is de mogelijke aanwezigheid van sporen botulisme. Deze sporen zijn zo miniem dat ze voor oudere kinderen en volwassenen geen kwaad kunnen, maar baby’s kunnen hiervan infantiel botulisme krijgen. Niet riskeren dus.

Verschillende soorten

De smaak van de honing wordt -logischerwijze- bepaald door de bloemen waar de bijen de nectar uitgehaald hebben. Een klaverhoning smaakt bijvoorbeeld heel anders dan een lindehoning of een heidehoning. Niet alleen de smaak, maar ook de kleur, samenstelling en verhouding van de verschillende voedingsstoffen is anders. De meeste honing die je in de winkel koopt is gemengde honing of bloemenhoning. Fabrieken kopen verschillende ladingen honing op en mengen ze. Vaak wordt dit mengsel daarna gepasteuriseerd. De beste honing ter wereld is overigens de manukahoning. Deze honing, gemaakt van de nectar van de tea tree, bevat de meeste anti-bacteriële en schimmeldodende stoffen en wordt beschouwd als een superfood. Een kompres met manukahoning zou bijvoorbeeld ook effectief zijn in de bestrijding van de MRSA-bacterie.

Puur honing… of toch niet?

Honing is een arbeidsintensief -en daardoor duur- product. Bij ons zijn er strenge regels wat betreft chemische residuen en toevoegingen. Buiten de EU gelden minder strenge regels. Zo is er een paar jaar geleden een rel ontstaan rond resten van antibiotica in Chinese honing. Deze mocht een tijdlang ook niet meer ingevoerd worden. Helaas vind je in de supermarkt meestal honing van gemengde EU en niet-EU afkomst. Je weet dan dus nooit helemaal zeker wat er in zit. Maar waarom zou je niet gewoon je honing kopen bij een imker? Deze is misschien iets duurder, maar je hebt wel echte, on-gepasteuriseerde honing. Doe eens een proefsessie bij een goede imker; er gaat echt een wereld voor je open! Ook onze imkers voeren hun bijen soms bij met suikerwater. De bijen maken hier dan wel honing van, maar het is natuurlijk niet zo goed als honing gemaakt van nectar. Vraag dus even aan je imker of hij bijvoert. Bijvoeren met suikerpasta in een strenge winter is minder erg, omdat de bijen dit dan volledig opeten en er geen honing van maken.

Honing bevat dan wel veel gezonde stoffen, het bevat natuurlijk ook gewoon veel suikers. Het is een gezonder alternatief dan witte suiker, maar kan bij bij overmatig gebruik dezelfde gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus geniet, maar overdrijf niet.

xxx

 

9 thoughts on “Wist je dit al over honing?

  1. Nee, dit wist ik allemaal niet (behalve dat het kan aantikken in calorieën)! Die anti bacteriële werking, hoe cool! Honing van een imker gaat nu op mijn bucketlist ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.