Is het mij gelukt om afvalvrij te leven?

September is bijna voorbij, tijd dus om de balans op te maken van de afgelopen maand. Deze maand was voor mij niet alleen de maand dat de school terug begon, maar vooral de maand van mijn persoonlijke afval-challenge en natuurlijk ook de maand van Bloggers met een Groene Missie.

Plastic afval

Lampjes

De maand begon al “goed” met 2 lampen die vervangen moesten worden. Ik ging dus naar de winkel, waar ik tot mijn verbazing vaststelde dat je helemaal geen lampen in doosjes meer kan kopen. Tegenwoordig zitten alle lampen bij de supermarkt in -vrij grote- blisterverpakkingen. De laatste keer dat ik bij Ikea was, had ik wel nog doosjes met lampen gezien, maar een uur rijden voor een lampje is ook niet echt milieuvriendelijk. Dat begon dus al niet zo goed en als je er op begint te letten, merk je pas hoeveel er tegenwoordig in een blisterverpakking zit. Veel plastic en moeilijk open te maken, waarom is dat nodig?

Waterflesjes

Een tweede probleem zijn de kleine flesjes water die mijn dochter mee naar school neemt. Wij hebben thuis een hoop drinkflessen, maar de plastic drinkflessen geven allemaal een heel vieze smaak af en de metalen drinkflessen sluiten niet goed. Ik heb het zelf getest en zelfs de -dure- Tupperware flessen hebben een duidelijk chemische smaak, zelfs na het weken met soda. Ik kan het haar dus niet kwalijk nemen dat ze liever een wegwerpflesje gebruikt.

Zakjes

Maar er is ook goed nieuws; de plastic zakjes van groenten heb ik tot nul herleid. Ik maakte zelf heel gemakkelijk herbruikbare groentezakjes en ik kocht niets wat voorverpakt is. Dit was echt wel het gemakkelijkste deel van dit hele avontuur. Eén plastic zakje waar kerstomaatje in zaten en die ik al had gekocht voor de challenge, heb ik gewoon terug in mijn tas gedaan als reservezakje en heb ik ondertussen al verschillende keren hergebruikt.

Eindstand

Als je in Nederland woont heb je geluk, je mag al je plastic in één zak verzamelen. Ik breng mijn plasticafval naar een container tijdens mijn wekelijkse shoppingtripje over de grens met Nederland. Maar op veel plaatsen in Vlaanderen wordt het meeste plasticafval ook al ingezameld in een roze zak. Vroeger had ik elke week een zak met plastic, maar in september had ik iets meer dan één zak. Ik ga hier zeker op blijven letten en blijven zoeken naar alternatieven.

Voedselverspilling

Vers

gefermenteerde rode uienDankzij de workshop Groenten Fermenteren weet ik nu hoe ik groenten die ik over heb, kan bewaren. Ik kwam er gisteren bijvoorbeeld achter dat ik een zak rode ui had gekocht terwijl ik nog een volle zak had liggen. Dus in plaats van deze zak weg te leggen en te hopen dat de uien niet rot zijn tegen de tijd dat ik ze gebruik, heb ik ze gefermenteerd. Ik had op de workshop gefermenteerde uien geproefd en die waren meer dan geslaagd. Ik hoop dat mijn rode uitjes net zo lekker worden!

Voorraadkast

Ik ben ook bezig met het maken van een rek voor blikjes. Nu eten wij niet vaak uit blik, maar soms is het wel handig. Wij gebruiken bijvoorbeeld mais en tonijn in slaatjes en ananasblokjes in curry-gerechten. Of wat dacht je van gepelde tomaten en kokosmelk? Dat zijn toch basisproducten in de voorraadkast. Maar vaak zet je ze in de kast en pak je altijd de voorste, met als gevolg bedorven blikken na een tijdje. Dus nu komt er een first-in-first-out rek voor mijn blikjes zodat er nooit meer eentje over datum is!

Restafval

Last but not least; het restafval. Hier heb ik met weinig moeite echt spectaculaire resultaten behaald. Op een maand tijd heb ik minder dan een kwart van een pedaalemmer-zak gevuld! Dit ging echt enorm gemakkelijk en zonder comfort op te geven. Het is natuurlijk wel typisch dat ik de maand begon met 2 kapotte keukenspullen. 🙂

Slager

Wij zijn flexitariërs, gemiddeld eten wij 2 tot 3 keer per week vlees. Ik heb 1 keertje vlees bij Colruyt gekocht, dus zit er deze maand 1 EPS bakje in mijn vuilniszakje, maar meestal hebben wij het vlees bij de slager gehaald en in meegebrachte, herbruikbare bakjes laten doen. Natuurlijk is het lastig dat je dan geen impulsaankopen kan doen. De slager vroeg mij hoe deze maand mij is bevallen en of ik er mee door ga gaan. Een heel goede vraag. Ik denk niet dat ik het volhoud om elke keer bakjes mee te nemen, maar dat is ook niet zo erg. Mijn slager verpakt het vlees namelijk in papier met een plastic vel er in dat je makkelijk uit elkaar kan trekken en scheiden. Zo heb je meteen een veel kleinere milieu-impact dan met kunststof schaaltjes. Ik heb mij wel voorgenomen om mijn vlees niet meer bij de supermarkt te halen. Het vlees van mijn slager was namelijk beter, ik kon precies zeggen hoeveel ik nodig had en verrassend genoeg was het niet duurder.

Folieverpakking

Zoals je ziet, houden wij van de ‘olijfolie en oregano crackers’ van Lu. Helaas zitten die niet in een recycleerbare verpakking. Er is helaas ook geen alternatief die hetzelfde smaakt met een betere verpakking. Omdat wij toch graag de dingen blijven eten die ons blij maken, koop ik ze toch. Maar zodra ik een alternatief zie in een betere verpakking, schakel ik over.

Badkamer

milieuvriendelijke wattenstaafjesWij hebben wel nog wat afval in de badkamer, maar ik denk niet dat jullie interesse hebben in gebruikte wattenstaafjes en dergelijke.:-) Toch zijn wij ook op dit vlak bewuster geworden. Ik heb de biologische wattenstaafjes van Carrefour gekocht. Ze bestaan uit geperst papier in plaats van plastic. Biologisch afbreekbaar en ze werken even goed als de plastic-variant…

Het Groene Punt

Toch even een woordje over het Groene Punt dat je op veel verpakkingen vindt. Persoonlijk dacht ik altijd dat dat symbooltje stond voor milieuvriendelijkheid. Dit is dus niet het geval! Het betekent gewoon dat het bedrijf een financiële bijdrage levert aan het sorteren van afval. Je vindt dit symbool dan ook vaak op niet recycleerbare verpakking. Toch zou dit een stimulans moeten zijn om milieuvriendelijke verpakkingen op de markt te brengen. De producent betaald namelijk een verschillend bedrag per soort verpakking en de niet-recycleerbare verpakkingen zitten aan het hoogste tarief. Natuurlijk wordt dat doorgerekend aan de consument. Ik vind het niet zo een fijn idee dat ik extra betaal voor een verpakking die ik niet wil….

Dit was de laatste blog in de september serie van Bloggers met een Groene missie. Je kan hier lezen wie er allemaal mee deed, of je kijkt even op de facebookpagina waar al onze duurzame blogs verzameld zijn. Hou ons in de gaten want onze missie is nog niet voorbij!

Zijn jullie al bewuster met afval bezig?

xxx

23 thoughts on “Is het mij gelukt om afvalvrij te leven?

 1. Wat ben je goed bezig! Ik doe deze week mee aan de vegan week van het programma Koffietijd en dat is best een uitdaging. Ook wij eten normaal gesproken al weinig vlees, wel weer een / twee keer per week (vette) vis. Maar vegan betekent ook geen melk, kaas, eieren. Dat zit dus ook in gebak, croissants, soms in brood, in wijn (vaak geklaard met varkensvet). Het zet mij wel aan het denken. Qua plastic kan ik nog wel veel minder afval hebben, als ik er maar bewuster mee omga. Dat is het fijne aan challenges. Het zet je aan het denken. Ik word zeker niet veganistisch, maar ik haal er altijd wel iets uit wat op mij van toepassing is. En dat is het positieve (vind ik). Over die flessen. Mijn meisje gebruikt drinkbekers van Rosti Mepal die ik altijd met de hand afwas. Geen opmerkingen over de smaak. Sinds vorige week gebruik ik de canteen van Corkcicle. Geen nasmaak en ze neemt ‘m heel graag mee naar school. Is dat nog een optie?

  1. De drinkbekers van Mepal gaven na een tijdje toch een smaakje af aan het water vonden wij. Ik ben gaan kijken naar de Corkcicle en dat ziet er inderdaad een hele goede fles uit. Vooral het onderschrift op Amazon is echt iets voor mij; “inhoud voldoende voor fles wijn” 🙂 Een hele week vegan eten lijkt mij best pittig. Vlees kan ik wel missen, maar geen yoghurt of kaas vind ik ook moeilijker. Dat er dierlijke producten gebruikt worden bij wijn, wist ik dan weer niet. Wel dat er in de meeste snoepjes ook varkens-gelatine zit. Geen lekker idee eigenlijk…

 2. Wat enorm goed dat je dat gedaan hebt en toch met goed resultaat ook. Bij de Appie zitten de lampjes nog gewoon in doosjes trouwens.

 3. Ik kom langzaam aan ook in die mindsite. Ik heb een sodastreamer gekocht (geen plastic flessen water meer), heb herbruikbare zakjes voor groenten of ga naar de Delhaize waar ze papieren zakjes hebben, en heb ingetekend bij een startup die flessen melk en appelsap aan de deur brengt. Verder kweek ik ook eigen groenten. Ik word echt misselijk van al die plastic.

  1. Ik probeer ook al jaren mijn eigen groenten te kweken, maar ik moet nog veel leren. Vaak lukt er maar 1 van de 10 soorten en daar heb ik dan ineens veel te veel van. Fruit lukt bij mij veel beter om de één of andere reden. Wat gemakkelijk dat ze melk en appelsap aan de deur brengen!

 4. Wat knap dat je dit doet. Ik heb voor mijn dochter sistema drinkfles en lunchtrommel. Ze doet er al 3 jaar mee en de fles is lekproof en smaakloos. Misschien wat voor jullie?

 5. Wat goed van je dat je zo weinig platic hebt gebruikt! Ik probeer er ook bewust mee om te gaan, want hoe minder afval hoe beter toch?
  Zoals hier boven staat is de dopper echt een aanrader!

  1. veel kleine stapjes geven ook een groot resultaat! Ik merk wel dat het in het begin lastig is, maar na een tijdje wordt het een gewoonte.

 6. Je hebt mooie stappen gezet, knap! Ik probeer inderdaad ook op de hoeveelheid afval te letten en zo langzamerhand komen er steeds meer afvalvrije alternatieven in ons huis. Vind het wel lastig, hoor!

  1. het wordt een gewoonte, in het begin (toen de plastic tasjes afgeschaft werden) vergat ik ook altijd mijn boodschappentas en nu eigenlijk nooit meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.