Let’s prep for a black-out!

Misschien krijgen wij deze winter in België te maken met een black-out, met andere woorden, het uitvallen van de elektriciteit op bepaalde plaatsen gedurende 3 uur. Wat is er nu precies aan de hand? Op dit moment werkt maar 1 van de 7 kernreactoren en er wordt dus gevreesd dat er momenten in de winter zullen zijn dat er niet genoeg stroom is. Nu vind ik het persoonlijk vooral zeer verontrustend dat er mankementen zijn in 6 van de 7 reactoren en heb ik dus liever dat ze niet meer opgestart worden. Feit is namelijk dat deze centrales al lang gesloten hadden moeten zijn. Bij de bouw was er een levensduur vooropgesteld van 30 jaar en momenteel zijn ze al 40 jaar actief… Volgens mij was er tijd genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen en alternatieven te zoeken, maar ja, ik ben geen politicus.

Dus nu is er deze winter bijna geen kernenergie en te weinig alternatieven. Iedereen maakt zich grote zorgen, althans, als je de media moet geloven. In realiteit ken ik persoonlijk niemand die er echt wakker van ligt. Ik ook niet, maar ik ben wel voorbereid! Om jullie te helpen je beter voor te bereiden heb ik een lijstje gemaakt met wat je zeker in huis moet hebben

Water

Bij de meeste mensen blijft er tijdens een stroomstoring gewoon water uit de kraan komen. Water wordt gewoonlijk opgeslagen in een watertoren en dan doet de zwaartekracht zijn werk. Maar als je in een hoog appartementsgebouw woont, zou je wel eens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan. Vaak is er dan namelijk een pomp in het gebouw om het water naar jouw verdieping te pompen en die…. werkt op elektriciteit. Je zou eigenlijk altijd genoeg water in huis moeten hebben voor noodgevallen. Een richtlijn is 3 liter per persoon per dag. Niet alleen om te drinken, maar natuurlijk ook om je tanden te poetsen, je handen te wassen, iets op te warmen… Voor een black-out zorg je voor minstens 1 liter per persoon.

Verwarming

Dit is het lastigste deel om voor te bereiden. Als je een kachel of open haard hebt, ben je een geluksvogel; jij zit lekker warm. 🙂 Natuurlijk moet je wel zorgen dat je voldoende hout hebt. Heb je geen kachel? Blijf dan allemaal samen in één kamer. Zo blijft de warmte beter bewaard en het is nog gezellig ook. Voor die paar uurtjes moet dat voldoende zijn, zeker in combinatie met een extra trui of fleece-dekentje. In sommige situaties is het wel belangrijk dat er verwarming is, daarvoor zijn bijvoorbeeld verplaatsbare petroleumkacheltjes te koop. Gebruik ze niet te lang en altijd onder toezicht.

Licht

Zorg voor voldoende kaarsjes om het gezellig te maken en vergeet de aansteker of lucifers niet. Koop ook een goede (led)zaklamp en voorzie extra batterijen. Een paar goedkope zaklampjes voor alle gezinsleden om in je broekzak te stoppen als je bijvoorbeeld naar de wc moet, is ook altijd handig. Berg het ook allemaal samen op in dezelfde lade of op dezelfde kastplank, zodat je in noodgevallen niet moet zoeken in het donker.

Communicatie

Even lekker ouderwets doen; heb jij toevallig nog een klein radiootje op batterijen? Perfect! Het is de ideale manier om op de hoogte gehouden te worden van de stand van zaken. Wifi werkt namelijk niet zonder elektriciteit en ook het 4G netwerk wordt uitgeschakeld. De vaste telefoonlijn zal ook niet meer werken. Gelukkig werkt de gsm nog, maar alleen als je hem opgeladen hebt natuurlijk. 🙂 Ben je dat vergeten en ben je ook vergeten om een powerbank op te laden? Geen nood, voor een paar euro koop je bij AliExpress een gemakkelijke handmatige oplader. Verwacht niet dat je uitgebreid kan bellen, maar je kan wel genoeg opwekken voor een kort gesprek in een noodgeval. Er worden trouwens wel storingen op het gsm-netwerk verwacht, dus bel enkel in noodgevallen en stuur in niet-dringende gevallen gewoon een sms’je.

Vervoer

Zorg dat je benzinetank niet leeg is, maak er een gewoonte van om te tanken als je tank nog 10 tot 20% gevuld is. Benzinepompen zullen niet werken en in een noodgeval wil je toch genoeg benzine hebben om het ziekenhuis te bereiken. Hou er ook rekening mee dat elektrische garagepoorten niet meer open gaan. Laat voor de zekerheid dus je auto op straat staan als het afschakelplan in werking treedt.

Voedsel

Natuurlijk heb je eten in huis, maar wat heb je in huis dat je koud kan eten? Sommige mensen vinden het prima om een avondje alleen maar boterhammen te eten, terwijl anderen -zoals ik- net iets meer willen. Denk er op voorhand eens over na. Heb je een gasfornuis? Test nu al even uit of het fornuis ook werkt zonder stroom, sommigen zullen hiertegen beveiligd zijn. Je zal sowieso een lucifer moeten gebruiken om het fornuis aan te steken omdat de elektrische ontsteking niet meer zal werken. Je kan ook een fonduestel of warmhouder op waxinelichtjes gebruiken om bijvoorbeeld soep op te warmen. Het zal niet koken, maar toch lauwwarm worden. En wil je echt absoluut koken, gebruik dan een campingvuurtje van goede kwaliteit. Let wel goed op de veiligheidsvoorschriften!

Baby’s en kwetsbare personen

Als je een baby’tje in huis hebt moet je natuurlijk ook nog een oplossing zoeken voor het verwarmen van de flesjes. Er bestaan flesverwarmers voor in de auto, maar nog handiger zijn de autonome flesverwarmers. Deze werken zoals de handenwarmers door een gel te activeren. Als je baby het koud krijgt, kan je hem of haar het beste in een draagdoek of draagzak doen. Dicht bij mama of papa is het altijd lekker warm. Een groter probleem zijn mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur. Informeer nu al hoe lang die zonder stroom blijft werken en welke maatregelen je hiervoor moet nemen.

Entertainment

Nu het leukste deel: de spelletjes. Eindelijk eens een avond dat je samen spelletjes kan spelen zonder dat iemand dringend iets anders te doen heeft of iets op tv wil zien. Profiteer hier van en zorg dat je een paar spelletjes binnen handbereik hebt waarvoor je weinig licht nodig hebt. Dokter Bibber is bijvoorbeeld geen goed idee, maar Rummikub of kaarten zijn altijd een succes!

Wil je meer weten over het afschakelplan en of jij ook het risico loopt op een stroomonderbreking? Kijk dan even hier voor meer informatie.

En jullie, zijn jullie al voorbereid? Of hebben jullie misschien nog tips? Laat het zeker weten in een reactie!

xxx

 

8 thoughts on “Let’s prep for a black-out!

  1. Wij hadden hier laatst een black out van 2 uurtjes was wel erg gezellig met de kaarsjes en ook even lekker zonder de TV maar het zou anders zijn als de black out dagen zou duren natuurlijk

  2. Oh ik heb helemaal geen water in huis, dat komt steeds uit de kraan. Gelukkig zit ik in het gebied dat als voorlaatste wordt afgesloten, en mijn zus wordt nooit afgesloten dus ik kan altijd naar daar 🙂

  3. Mooie blog met goede tips! Ik zou niet weten wat je nog meer kan doen, je hebt zelf alles al genoemd waar ik aan zat te denken. Hoop dat het meevalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.