Recensie ‘De kracht van depressie’ van Peter Oostelbos

Een week of zes geleden kreeg ik het boek ‘De kracht van depressie’ van Peter Oostelbos opgestuurd. Ik geloof niet in toeval en vlak nadat ik dit boek in handen kreeg, werd ik in mijn directe omgeving geconfronteerd met een depressie. Ik besefte meteen dat depressie voor veel mensen een heel belangrijk en beladen onderwerp is. Gelukkig wordt het onderwerp steeds beter bespreekbaar en ik draag daar graag mijn -kleine-steentje aan bij.

De auteur

Peter Oostelbos is ervaringsdeskundige; hij kampt al bijna zijn hele leven met depressies. Doorheen de jaren heeft hij een methode ontwikkeld die hem helpt om zijn depressies onder controle te houden. Door zelfonderzoek ontdekte hij de oorzaak van zijn depressies en leerde hij om er bewust mee om te gaan. Hij accepteert ze, is dankbaar voor de lessen die ze hem geleerd hebben en hij heeft ze gebruikt om zijn leven richting te geven. Momenteel werkt Peter Oostelbos als coach in zijn eigen praktijk en leert hij anderen om met hun depressie om te gaan.

De opzet

‘De kracht van depressie’ is opgezet als een autobiografie en zelfhulpboek in één. Aan de hand van zijn levensverhaal stelt de auteur zijn methode voor. Hierdoor is het af en toe autobiografie, soms zelfhulpboek en bevat het zelfs een paar pagina’s werkboek. Ik vind dit soms ten koste gaan van de duidelijkheid van de boodschap. Wat mij betreft hadden de onderdelen beter gescheiden mogen worden. Gelukkig staat er achterin het boek een handige samenvatting.

Kernovertuiging

Peter Oostelbos benoemt de oorzaak van een depressie als het ‘raken van je kernovertuiging’. Deze kernovertuiging is een overtuiging over jezelf die in je vroege jeugd is ontstaan. Bijvoorbeeld; ik ben niet belangrijk, niemand ziet mij, er is geen plaats voor mij,…. Elke keer als er iets gebeurt wat je kernovertuiging raakt, bescherm je jezelf onbewust door weg te zakken in een depressie.

Persoonlijk leiderschap

Bewust worden van je kernovertuiging geeft je de mogelijkheid om bewust voor of tegen de depressie te kiezen. Concreet doe je dit door verschillende stappen van persoonlijk leiderschap te doorlopen. In de wetenschappelijke literatuur wordt dit zelf-management genoemd. Door zeven stappen te doorlopen leer je bewust omgaan met de depressie en zelf de touwtjes terug in handen te nemen. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven is een heel belangrijk gegeven in persoonlijk leiderschap. Het gaat niet over het genezen van depressie, wel over het onder controle houden en positief gebruiken van een depressie.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb een niet zo fijne jeugd gehad en heb als gevolg daarvan enkele depressies doorlopen. Bij mij kan ik inderdaad een soort kernovertuiging distilleren; ‘ik ben niet belangrijk’. De laatste keer dat ik mij weg voelde zakken was 16 jaar geleden. Op dat moment kwam ik met 2 heel jonge kinderen alleen te staan. Bovendien had ik een winkel geopend die nog niet genoeg opbracht om van te leven. Bovenop de emotionele puinhoop kwam dus ook nog eens de financiële onzekerheid. Op het moment dat ik merkte dat ik depressief werd, besefte ik hoe afhankelijk mijn kinderen van mij waren. Ik schraapte al mijn mentale kracht bijeen en kwam er bovenop. Als ik daarop terug kijk, kan ik er min of meer de stappen naar zelf-management van Peter Oostelbos in herkennen.

Conclusie

Ik kan mij dus wel vinden in dit boek, al wil ik er ook een kanttekening bij maken. Ik wil absoluut niet de indruk geven dat depressie een keuze is en dat het gewoon je eigen schuld is. Maar ik geloof wel dat er vaak meer nodig is dan medicijnen en therapie. De wil om te vechten en om je niet verder te laten wegzakken in de depressie is volgens mij zeker zo belangrijk en dit boek kan daarbij een leidraad zijn.

Iedereen is anders en ik ben geen arts, dus overleg zeker eerst met je hulpverlener als je je depressief voelt.

Wat vinden jullie van deze benadering van depressie? Laat het vooral even weten in een reactie!

xxx

16 thoughts on “Recensie ‘De kracht van depressie’ van Peter Oostelbos

  1. je hoort het steeds meer overspannen, depressie, burnout. Ik vind deze invalshoek daarbij wel interessant. kan me er wel in vinden

  2. Goed dat dit er is! Ik heb drie keer een depressie gehad en ik moet zeggen dat hulp en begrip ver te zoeken is. Je moet het zelf allemaal maar uitzoeken en je vooral niet zo aanstellen. Fijn dat er een boek over is.

  3. Dat het een keuze zou zijn, vind ik een beetje een gevaarlijke uitspraak. Alsof we maar kiezen om ons slecht te voelen. Toch maakt je beschrijving me wel nieuwsgierig…

    1. ik wil juist absoluut niet de indruk geven dat depressie een keuze is…. wel dat medicatie en therapie vaak niet voldoende is. Je moet ook willen/ kunnen vechten.

  4. Ik vind dat je het steeds meer hoort maar mensen durven niet echt open over te zijn. Wat ik wel erg jammer ivdn omdat het toch best heftig voor de persoon kan zijn

  5. Zo fijn dat er steeds meer literatuur en aandacht voor depressie is! Er mag wel wat meer ‘het is ok om je niet ok te voelen’-begrip komen. En hoe knap dat jij in die situatie een depressie hebt kunnen overwinnen. Wauw!

  6. Belangrijke conclusie die je trekt! Ik geloof ook zeker niet dat het een keuze is, maar ik denk wel dat het kan helpen als je probeert eruit te komen. Ingewikkeld is het zeker. Bedankt voor deze mooie review.

    1. daar heb je gelijk in, ik denk dat het vooral kan werken als je er op tijd mee begint (als je nog niet helemaal weggezakt bent in de depressie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.