Mijn ervaring met de Eurom Air Cleaner 5 in 1 luchtzuiveraar

Ik ben helemaal in winter-modus. De geurkaarsjes zijn veranderd van sea-breeze naar appel-kaneel en we steken weer regelmatig de houtkachel aan. Dat doen we niet alleen omdat de dansende vlammetjes zo’n gezellige warmte afgeven, het was de afgelopen decembermaand ook gewoon noodzakelijk. Onder het raam waar de kerstboom voor stond, zit namelijk de grootste verwarming van de benedenverdieping. Ik sta dus elk jaar voor een dilemma; kou-lijden of de boom vroegtijdig vermoorden.

Formaldehyde en andere giftige gassen

Ik doe er alles aan om zo ecologisch mogelijk te stoken en zo min mogelijk schadelijke stoffen de atmosfeer in te jagen, maar binnenshuis is een ander punt. Bij het plaatsen van de kachel -enkele jaren geleden- is er namelijk meteen een ombouw om de schouw gemaakt. Ziet er heel leuk en netjes uit, maar toch heb ik het gevoel dat er iets niet in orde is. Als de kachel echt heet wordt, komt er namelijk een heel onaangename chemische geur vrij. Ik vermoed dat dat iets te maken heeft met de speciale isolatie-wol die gebruikt is. Volgens de installateur was het onschadelijk en zou de geur maar tijdelijk zijn. Vorig jaar kocht ik toch maar een meter om te controleren op formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen. En ja hoor, ik had gelijk. Als het vuur flink oplaait, komen er veel te hoge waarden vrij. Ik werd een beetje moe van het welles-nietes spelletje met de installateur en de kachel niet heet laten worden vond ik ook geen optie. Dus ging ik op zoek naar een andere oplossing; een luchtzuiveraar.

Welke luchtzuiveraar?

De keuze was niet eenvoudig, er zijn ontzettend veel verschillende luchtzuiveraars. Er zijn heel decoratieve luchtzuiveraars, grote of kleine, dure en goedkope, met verschillende filters, met airco-functie, met luchtbevochtiging en zelfs met aromatherapie. Uiteindelijk viel mijn keuze op de 5 in 1 Air Cleaner van Eurom. Deze beloofde een uitgebreide zuivering, voor een heel redelijke prijs. Het is dus een 5 in 1 apparaat met de volgende filters;

HEPA filter; dit is een heel fijn mechanisch filter dat stofdeeltjes vanaf o,3 micrometer verwijdert.
Negatieve ionengenerator; door de allerkleinste stofdeeltjes, pollen en schimmels een negatieve lading te geven, worden deze onschadelijk gemaakt.
Actief koolfilter; actieve kool heeft de eigenschap dat het zich bindt aan onzuiverheden, bij luchtfilters bindt de kool zich vooral aan schadelijke gassen en geuren.
Uv-licht; uv-licht doodt bacteriën en virussen uit de lucht omdat dit licht het celmembraan doorboort en het dna van het organisme vernietigt.
Fotokatalytisch filter; door UV licht op een katalytische plaat te schijnen worden onstabiele moleculen geproduceerd die virussen, schadelijke stoffen, bacteriën en allergenen vernietigen.

Werkt het echt?

De grote vraag is natuurlijk; doet deze 5 in 1 Air Cleaner van Eurom wat men belooft? Ik heb geen hooikoorts, dus of alle allergenen uit de lucht gehaald worden, kan ik niet beoordelen. Maar wat wel ongelooflijk is, is dat ik mijn kachel volop kan laten branden zonder chemische lucht. De zuiveraar staat op mijn schouw, dus dicht bij de bron van de verontreinigde lucht. Soms gebruik ik de timer als ik het huis uit ga. Lekker 2 uurtjes op maximale snelheid en als ik dan weer thuis kom, ruikt het gewoon heel fris en schoon. De snelste en gemakkelijkste manier om de lucht in je huis te zuiveren is natuurlijk nog altijd gewoon een kwartiertje de ramen tegen elkaar open zetten, maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker als je een kamer probeert te verwarmen is het niet zo handig als je tegelijkertijd je raam open moet laten staan. Ook als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, kan je je afvragen of je niet gewoon extra vervuilde lucht binnen haalt. Deze luchtzuiveraar is voor mij een goed alternatief gebleken.

Geluid

Boven de schouw hangt mijn tv, dus mocht het apparaat niet teveel lawaai maken; Er zijn 3 standen, in stand 3 is alle geur weg, maar maakt het helaas teveel geluid, namelijk 62 decibel. Geen probleem als je je huishouden aan het doen bent, maar heel storend als je tv wilt kijken.

Stand 1 hoor je met 45 decibel amper, maar je merkt meteen het verschil in werking. Geuren worden minder, maar blijven duidelijk aanwezig.

Stand 2 is echt de gulden middenweg. Met 55 decibel is het geluid doenbaar en ook de lucht blijft duidelijk schoner. Deze stand gebruiken wij dus als de kachel én de tv tegelijkertijd aan zijn.

Deze metingen deed ik aan de voorkant van het toestel. Bij de ventilator, aan de bovenkant van het toestel zijn de waarden gemiddeld 45 decibel hoger.

Conclusie

De 5 in 1 Air Cleaner van Eurom is niet het meest elegante apparaat op de markt, niet het kleinste en ook niet het stilste. Toch heb ik vooral spijt dat ik hem niet eerder gekocht heb. Deze luchtzuiveraar werkt namelijk beter dan ik verwacht had. De hoeveelheid formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen ging tijdens een meting namelijk van 3 x de toegelaten hoeveelheid naar een gezonde waarde. Niet zo laag als wanneer ik een raam open zou zetten, maar toch laag genoeg om mij gerust te stellen. En met zijn prijs vanaf 59,95 euro is het ook nog eens één van de goedkopere op de markt.

Hebben jullie al eens overwogen om een luchtzuiveraar te kopen?

xxx

15 thoughts on “Mijn ervaring met de Eurom Air Cleaner 5 in 1 luchtzuiveraar

  1. Ik heb hier eigenlijk nooit over nagedacht, maar moet zeggen dat de hout kachel hier alleen maar een lekkere geur afgeeft dus ook niet nodig. Maar ook al hebben we een afzuig, vooral etensluchtjes blijven best wel eens hangen. Ik vind deze qua zich niet storend als ik het zo zie op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.