Ik ben trots op onze spijbelende jeugd!

Ik ben trots! Trots op onze jeugd. Trots op die duizenden klimaatspijbellaars die op straat komen om het klimaat te redden. Meisjes en jongens die zelf ook niet precies weten wat er moet gebeuren om onze wereld te redden, maar die wel weten dat er iets moet gebeuren. Jeugdig enthousiasme met even jeugdig idealisme, kijk, daar hou ik nu eens van!

Verwend

Je hoort momenteel veel ouderen sarcastische opmerkingen maken dat onze jeugd gewoon verwend is. Kleinerende facebookposts over gsm’s, reizen en het feit dat hun ouders ze overal met de auto naar toe brengen. Maar wie heeft deze gewoonten gecreëerd? Niet onze jeugd, maar wij, de oudere generatie. Wij hebben een maatschappij gemaakt waarin je je bijna moet schamen als je niet minstens 2 keer per jaar op vakantie gaat. En laten we eerlijk zijn, Instagram en wij -bloggers- hebben daar voor een groot deel mee schuld aan. Iedereen heeft behoefte aan ontspanning, maar is het nodig dat die ontspanning zo ver mogelijk en zo luxueus mogelijk is? En waarom zo vaak met het vliegtuig? Kunnen we geen alternatieven bedenken?

High-tech generatie

Wij volwassenen hebben ook een wereld gecreëerd waarin je een smartphone en laptop nodig hebt. Probeer maar eens te gaan solliciteren met de mededeling; “nee mijnheer, ik kan niet op de computer werken, want ik heb uit milieuoverwegingen zelf geen computer”. Ik betwijfel of je de job krijgt. Bovendien kan de technologische vooruitgang ook positieve ecologische gevolgen hebben. Nieuwe, schonere alternatieven kunnen alleen uit technologische vooruitgang voortvloeien. En hoe meer mensen van huis uit kunnen werken, hoe minder infrastructuur er nodig is en hoe minder mensen in de file moeten staan om op hun werk te geraken.

Alternatieven

En nu we het er toch over de file hebben; waar blijven de goede alternatieven? Het openbaar vervoer is onbetaalbaar, onbetrouwbaar en vaak is je bestemming met het openbaar vervoer dan ook nog eens niet bereikbaar. Ik heb berekend dat een abonnement voor minder dan 40 km in vogelvlucht mij ruim 1500 euro per jaar zou kosten. Voor veel mensen is dat een maandloon. Er zijn voor bepaalde groepen enorme kortingen, maar wat moeten diegenen die daar niet van kunnen profiteren? Mensen moeten gestimuleerd en beloond worden als je gedragsveranderingen wil zien. In plaats van het verhogen van de accijnzen en belastingen zouden ze beter zorgen dat het gewenste alternatief -openbaar vervoer dus- aantrekkelijker wordt. Maar ja, dat is mijn simpele -boerenverstand- mening

Politieke kleur

Het stoort mij overigens enorm dat links het klimaatdebat kaapt, of liever dat de andere partijen het debat door links laten kapen. Je ziet een polarisatie ontstaan en dat is jammer. Het milieu is veel te belangrijk om de verantwoordelijkheid bij één partij te leggen. Wat moeten die honderdduizenden mensen doen, die wel om het milieu geven, maar zich niet in het linkse gedachtegoed kunnen vinden?

Milieu is meer dan het broeikaseffect

Ik wil toch ook nog even zeggen dat het jammer is dat de nadruk vooral op het broeikaseffect ligt. Omdat er nu eenmaal geen duidelijke wetenschappelijke cijfers zijn over de verhouding van natuurlijke opwarming tegenover de door mensen veroorzaakte opwarming, geef je de tegenpartij munitie om in de tegenaanval te gaan. Laten we het debat vooral zo ruim mogelijk houden naar milieubehoud toe. Lucht- en waterverontreiniging, plasticsoep, pesticiden en nucleair afval verdienen minstens even veel aandacht.

Alle beetjes helpen

Het hoeft trouwens allemaal niet zo duur en zo moeilijk te zijn. Met een paar kleine gedragsveranderingen en een beetje inzet van de industrie, komen we al een heel eind. Laten we gewoon allemaal ons steentje bijdragen om deze aarde weer gezond te krijgen, want zoals ik op verschillende manifestatieborden kon lezen; there is no planet B!

 

xxx

16 thoughts on “Ik ben trots op onze spijbelende jeugd!

  1. Mijn kids spijbelen (brossen zeggen we in België) ook wekelijks. Ik zie de manifestatie in Brussel wekelijks vanop kantoor. Echt hartverwarmend.

    1. wat stoer dat ze het elke week doen. Ik denk dat de meesten het niet elke week doen omdat elke week strafstudie toch wat veel is. Waarschijnlijk val je achterover als je weet hoeveel jongeren in totaal al zijn gaan betogen….

  2. Inspirerend artikel en ben het helemaal met je eens. Het is te makkelijk om met je vinger te wijzen naar de jeugd, want zij groeien op in een wereld die voor hen gevormd is. Probeer zelf ook op die kleine aanpassingen te letten.

  3. Vraag me wel af of iedere leerling mee heeft gedaan omdat ze écht meeleven, of voor de hype. Ik kan begrijpen dat je super beïnvloedbaar bent op zo’n leeftijd. Als je vrienden het doen, ga jij ook. Desalniettemin is er wel een duidelijk statement gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.