Opruimwoede: maak stap-voor-stap je eigen blikjesrek

Als je af en toe naar het Amerikaanse Extreme Couponing kijkt, zag je ze waarschijnlijk al eens voorbij komen; can racks of blikjesrekken. Ik ben de gelukkige eigenaar van een grote voorraadkast én een kelder dus koop ik vaak meerdere blikjes tegelijk. Als je die blikjes elke keer van voor op de plank zet, kan je achteraan wel eens voor een verrassing komen te staan. En eigenlijk nemen die blikjes ook best veel plaats in. Zo een first-in-first-out blikjes rek leek mij dus ideaal, maar ik kon ze in geen enkele winkel vinden. Dus ben ik begonnen om er zelf 1 in elkaar te knutselen.

Ik ga jullie stap voor stap uitleggen hoe je zelf je eigen rek op maat kan maken.

Stap 1: inventariseer

Eigenlijk eten wij niet zo veel eten uit blikjes, maar er zijn een paar producten die ik standaard op voorraad heb; kokosmelk, tomatenblokjes en -puree om mijn sauzen te maken.  Mais, tonijn en linzen voor een zomerse salade en kidney bonen voor een snelle chili con carne. En natuurlijk mag ik de blikjes kattenvoer niet vergeten.

Je begint dus met tellen hoeveel soorten blikjes je hebt en van welke maat. Ik wilde de hele muur benutten, dus maakte ik het iets groter. Ik ging uit van 9 kleine en 10 grote blikjes. Maar zo groot hoeft natuurlijk niet. Een klein rekje met een paar blikjes aan de keukenmuur is niet alleen handig, het staat ook nog eens heel leuk.

stap 2: bereken de achterwand

Je weet nu welke blikjes je kwijt wilt in je rek. Een standaard dikte voor hout en mdf is 18 mm. We maken het onszelf gemakkelijk en rekenen 20 mm.

Om de breedte van de achterwand van je rek te berekenen, tel je de breedte die je per blikje nodig hebt, op. Per formaat blikje reken je uit: maat blik + 1 cm extra ruimte + 2 cm zijkant. Voor de grote blikjes kwam ik zo uit op 13 cm. Tel het resultaat voor alle blikjes op en voeg 2 cm extra toe voor de laatste zijkant.

De hoogte van de achterwand kan je helemaal zelf bepalen. Ik laat mijn rek rusten op een schuin muurtje in mijn kelder en heb dus de afstand tussen het muurtje en het plafond van mijn kelder als hoogte genomen.

 

stap 3: bereken de zijkanten

Het aantal zijkanten dat je nodig hebt is het aantal blikjes + 1. Het formaat van deze zijkanten bereken je zo: diameter van het blikje + 1 cm is de breedte. De hoogte is dezelfde hoogte als je gekozen hebt voor je achterwand. Als je meerdere formaten hebt, is het het gemakkelijkste om de diameter van het grootste blikje te nemen. Als de formaten van de blikken te verschillend zijn (denk aan mais en grote blikken hondenvoer), kan je beter kiezen voor verschillende breedtes. Let er dan zeker op dat de grote blikken aan beide zijden brede zijkanten hebben en plaats aan de kant van het kleine blikje een klein latje om het smaller te maken.

De onderkant van mijn zijkanten lopen schuin omdat ik mijn rek op een schuin muurtje laat rusten. Ik vond dit mooier, maar dit is dus niet nodig! Het werkt evengoed met een rechte onderkant. Wil je ook een schuine onderkant? Maak dan de kortste kant even lang als de achterwand.

stap 4: bereken de onderkant

De onderkant van je rek bestaat uit een plank met de lengte van (2 x de diameter van je blik + 1 cm + de dikte van je opstaande kant) en de breedte van de achterwand. Ik heb een heel dunne mdf gebruikt omdat het ergens op rust, maar als jouw rek gewoon hangt, moet je gewoon mdf of hout van 18 mm nemen.

De opstaande kant is eigenlijk een iets dikker latje dat moet voorkomen dat je blikjes vanzelf uit je rek rollen. De lengte is uiteraard even lang als je onderkant, de hoogte moet de helft van de diameter van je grootste blik zijn.

stap 5: bereken de kopse voorkanten

Deze latten dienen om de blikjes tegen te houden. De lengte is maximum de lengte van de zijkanten – (diameter blikje + 1 cm) als je de bovenkant open laat en de lengte van de zijkanten – 2x (diameter blikje + 1 cm) als je de bovenkant dicht maakt. Mijn kopse latjes zijn eigenlijk iets te kort omdat dit zo uitkwam met mijn houten plaat en ik geen zin had om er 1 extra te kopen voor een paar centimeter…

Het aantal kopse kanten is het aantal zijkanten – 2. De twee buitenste zijkanten kan je vrij laten als er kleine blikjes naast zitten of afsluiten bij grotere blikken. Hiervoor heb je dan kopse kanten nodig die half zo breed zijn. Dus gewoon een extra kopse kant in 2 smallere laten zagen. (Je hebt dan dus het aantal van de zijkanten – 1, waarvan je er 1 nog eens doormidden laat zagen)

stap 6: bovenkant (optioneel)

Je kan de kast van boven nog afwerken met een bovenplank. Hierdoor verlies je wel ruimte omdat je dan niet tot bovenaan de kast kan stapelen. Ik heb geen bovenplaat, maar mijn kelderplafond werkt als bovenkant. Ik werkte dit af met een latje omdat mijn plafond schuin is en dat valt zo minder op.

stap 7: alles laten zagen

Dit is absoluut het gemakkelijkste deel; neem je lijst met aantallen en maten mee naar een goede bouwmarkt of houthandel en laat alles netjes op maat zagen.

stap 8: verven

Om het een beetje netjes er uit te laten zien, is het het mooiste om het te verven. Ik heb alle plankjes eerst in de grondverf gezet en daarna 2 lagen lak op waterbasis. Een tuin, een plastic afdekzeil en mooi weer is hier ideaal voor 🙂

stap 9: in elkaar zetten

 1. Begin met de zijkanten op de achterwand te schroeven. Het is een beetje meer werk, maar als je alles netjes met een potlood aanstipt en voorboort, krijg je het mooiste resultaat. Ik tekende een raster op de achterkant om mij te helpen. Zet het eerste streepje op 1 cm van de zijkant en de volgende op breedte van het blik + 1 cm +2 cm. Zo zou het moeten kloppen met je eerdere berekeningen. Ik zette elke zijkant met 3 schroeven vast aan de achterwand van achteren naar voren. Mijn schroeven waren 3 cm lang en voor extra stevigheid heb ik ook nog houtlijm gebruikt. Het schroeven doe je het beste terwijl de achterwand rechtop staat, dus een helpende hand is welkom.
              
 2. Schroef nu de onderkant en eventueel de bovenkant vast aan de onder-en bovenkant van de zijplankjes. Ik gebruikte hiervoor 2 schroeven per plankje.
 3. Ik heb het achteraf gedaan, maar dit is het ideale moment om de opstaande rand vast te schroeven. Probeer voor extra stevigheid een schroef in het midden van elk vakje te doen, van onderen af in de opstaande rand.
 4. Hang je blikjesrek nu op als je gekozen hebt voor een groot rek. Een klein rekje kan je bevestigen door bv gaten in de achterkant te maken en deze over schroeven te hangen, maar een groot rek moet extra goed vastgemaakt worden. Omdat mijn rek in de kelder hangt, heb ik ervoor gekozen om het niet vast te maken met schroeven en pluggen, maar met een extra sterke montagekit. Even hout vasthouden, maar mijn kelder is droog en ik zou niet willen dat er ineens water langs mijn rek gaat sijpelen. Voorlopig hangt het na een paar weken nog steeds heel stevig. Wel heel goed laten drogen voor je verder gaat aan je rek.
 5. Plaats als laatste de kopse voorlatjes op de zijplankjes. En kijk nog even of je nergens verf beschadigd hebt. Werk dit dan even netjes bij.

En nu het leukste werk; vullen maar! Het is ook zo gemakkelijk dat je in 1 oogopslag ziet wat je in voorraad hebt. Ik moet dringend tomatenblokjes kopen en waarom heb ik zoveel tonijn? Ik ben in ieder geval heel blij met mijn rek… en met de vrijgekomen plankruimte!

 

 

 

xxx

p.s.  Als iets toch niet helemaal duidelijk is, mag je mij altijd extra uitleg vragen.

18 thoughts on “Opruimwoede: maak stap-voor-stap je eigen blikjesrek

 1. Goed idee, nu staat alles zowat op een plank op mekaar gestapeld met de gevaren van dien. Dit is praktisch en ruimtebesparend.

 2. Moet je wel heel wat bikken hebben. En moet alles hetzelfde formaat hebben. En moet je er de ruimte voor hebben. Maar los daarvan, leuk idee ??

  1. nee hoor, je kan het zo groot of klein maken als je zelf wilt en dan heb je dus niet veel ruimte nodig. En de blikken hoeven niet van hetzelfde formaat te zijn, dat is juist het fijne aan dit systeem….

 3. Wat onwijs leuk om je eigen blikjes rek te maken! Het ziet er in ieder geval hartstikke leuk uit in de kamer! Bedankt voor je duidelijke stap voor stap handleiding! Dit ga ik zeker een keer maken als ik weer aan het opruimen geslagen ben hihi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.