Mijn moestuin; voorzaaien in wc-rolletjes

Ik probeer al heel lang om een behoorlijke moestuin op te starten. Jaren geleden begon ik met houten vierkante meter-bakken, daarna probeerde ik het in de volle grond en uiteindelijk ben ik al een aantal jaar de gelukkige bezitter van gemetselde koude bakken. Maar elk jaar gaat er wel iets mis; slakken, droogte, Japanse fruitvlieg, gebrek aan tijd en energie,… Daarom kwam ik de laatste 2 jaar niet verder dan een komkommerplant of paprikaplant en een hoop aardperen. Ondertussen heb ik wel alles om er een succes van te maken; een irrigatieslang, een afdakje voor tomaten en bogen voor plastic of netten.

Slakkenleed

Waarom ik het de afgelopen 2 jaar  opgegeven heb? Slakken! Wat ik ook deed, de slakken wonnen altijd. Verschillende zomers ging ik  elke avond met een soort hazmat pak, hoofdlamp, bijenhoed en emmer de moestuin in om slakken te vangen. Elke avond een emmertje van een liter vol. Mijn kippen vluchtten weg als ze mij met mijn emmertje aan zagen komen, die konden geen slak meer zien. De bijenhoed met net en pak waren tegen de muggen. Blijkbaar hebben de muggen en slakken een duivels verbond gesloten. Hoe meer slakken, hoe meer muggen. Ik vermoed stiekem dat de buren het jammer vinden dat ik het opgegeven heb. Volgens mij stonden ze elke avond met een glas wijn achter het raam te lachen om dit bizarre tafereel.

Last chance

Maar het blijft toch kriebelen. Daarom heb ik besloten om nog één ultieme poging te wagen. En om te zorgen dat ik de moed niet opgeef, ga ik jullie regelmatig van mijn belevenissen op de hoogte houden. 🙂 Het is de laatste kans voor mijn moestuintje en als het nu niet lukt, geef ik het gewoon op.

Voorzaaien

Een paar weken geleden heb ik de paprikaplantjes voorgezaaid; gewone rode, rode puntpaprika en 3 kleuren snackpaprika. Ze zien er best goed uit en moeten binnenkort al verplant worden.

 

 

 

Ook mijn verschillende tomatenplantjes zijn mooi opgekomen. Verder had ik nog prei en selder gezaaid, maar daar zie ik nog niet zo veel gebeuren.

 

 

Wc-rolletjes

Ik zag op internet een tip om te zaaien in wc-rolletjes dus dat wilde ik wel eens uitproberen. Gelukkig hebben mijn dochters een eigen badkamer met een vrij grote kast naast de wc. Tieners maken het zichzelf graag gemakkelijk, dus ja hoor; in die kast bleken heel veel lege rolletjes te liggen. Normaal gesproken een reden om boos te worden, maar nu was ik er blij mee!

Knutselen voor dummies

Je knipt het rolletje op vier plaatsen in. Het knipje mag even diep zijn als de doorsnede van het rolletje. Dan vouw je de flapjes één voor één dubbel. Als je ze dan rechtop zet….vallen ze om. Niet zo heel handig dus, maar ik heb ontdekt dat als je de gevouwen onderkant een vijftal tellen in een bakje met ongeveer een centimeter water houdt, ze daarna wel blijven staan. In een kweekbakje van Action (2,99 euro) passen zo precies 40 rolletjes. Vullen met aarde (een lepel is dan wel heel handig) en zaaien.

Voorlopig vallen ze ondanks het water geven niet uit elkaar; Nu maar afwachten of  de plantjes mooi aanslaan als ik ze met wc-rol en al in de volle grond zet, maar dat is voor binnenkort.

xxx

1 thought on “Mijn moestuin; voorzaaien in wc-rolletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.