Mijn moestuin: Indische loopeenden, asperges en een eigenwijze kip…

Vorige week vertelde ik in mijn blog dat ik al jaren enorm veel last van slakken heb. Ecologische middeltjes hielpen niet genoeg -liters bier heb ik aan die ettertjes verspild- en ik ben geen fan van giftige korrels in mijn tuin vol dieren. Dus gooi ik het dit jaar over een andere boeg; Indische loopeenden.

Jut en Jul

Vorige week ben ik 2 Indische loopeenden gaan halen en heb ze meteen Jut en Jul gedoopt. Als je ze ziet lopen, snap je wel waarom 😉 De bedoeling is dus dat ze als een soort slaafjes mijn tuin slakken- en buxusrups-vrij houden. Ik ben benieuwd… Het idee om ze af en toe in de voortuin te laten rondlopen om daar mijn buxus rupsvrij te houden, heb ik ondertussen laten varen. Ze zijn echt enorm schuw. Natuurlijk helpt het ook niet dat mijn hond er regelmatig achter aan rent, die snapt hun rare loopje duidelijk ook niet.

Maar ook in mijn achtertuin zijn er zones waar ik ze liever niet zie. Ik heb een verplaatsbaar net om de zone waar ze mogen rondwaggelen af te sluiten, maar blijkbaar zijn de gaten te groot. Ze liepen namelijk op het net af, staken hun kop erdoor en lieten zien dat ze meer veer dan vogel zijn: hopla door het net heen. Ik heb nu op een deel van het net met wasknijpers vogelnetten vastgemaakt, maar dat is geen oplossing voor het volledige net van 50 meter… Het is nu genoeg om mijn zwembad te beschermen, maar ik moet nog even een oplossing vinden voor de rest van de tuin. Het is natuurlijk niet zo fijn als je op je blote voeten op het gras wilt lopen en het ligt vol eendenpoep…

Het goede nieuws is dat ik ze wel regelmatig van alles zie eten en ze geen interesse hebben in het graan dat ik voor ze klaargezet heb. Ik vermoed dus dat ze wel degelijk slakken aan het eten zijn!

Asperges

Jaren geleden heb ik eens 1 asperge geplant in mijn moestuin. Nu was die eigenlijk veel te groot geworden -en ik heb de ruimte nodig- dus heb ik hem verplaatst. Blijkt dat die ene plant ondertussen een tiental planten waren geworden die boven op elkaar groeiden! Van de moestuin zijn ze verhuisd naar de voortuin, omdat ik het eigenlijk wel mooie planten vind en ik heb verder toch geen plaats. In mijn voortuin staan trouwens ook de meeste kruiden. Lekker wild tussen een strakke buxushaag. Ik heb na het uithalen van de planten 2 weken gewacht om ze te herplanten, dus ik hoop dat ze nog aanslaan. Eén spade diep maakte ik een vierkant van een spade breed en lang met een beetje compost, dus fingers crossed! Ik eet trouwens graag groene asperges dus ik zit niet met het probleem dat ik dan moet gaan aanaarden in mijn voortuin.

Vrije kip of toch maar kippensoep?

Nee hoor, dat is een grapje. Ik ben veel te soft om mijn eigen kip te slachten. Maar ik heb wel een kippenprobleem. Van de herfst tot de lente lopen mijn kippen vrij rond. Lekker scharrelen; goed voor hen en goed voor de tuin. Maar zodra ik begin met mijn moestuin in te zaaien, is het gedaan met de pret. Ze hebben een ruime ren en daar moeten ze dus de zomer in doorbrengen. Voor de meesten geen probleem, behalve voor één halve krielkip. (Haar moeder was een krielkip die ik de naam Houdini had gegeven omdat ze altijd ontsnapte, krielkippen kunnen nu eenmaal beter vliegen dan gewone kippen). De bovenkant van de ren is afgesloten. Een deel met doorzichtige golfplaten zodat het geen moeras wordt als het regent en een deel met een net. Bij de deur hangt dat net niet vast (deur gaat naar binnen open en dan blijft die in het net hangen) en daar ontsnapt ze dus steeds, elke dag opnieuw. Deze week ga ik dus proberen om deze eigenwijze donder te vangen en haar vleugels te knippen (de veren uiteraard, niet de vleugels zelf).

Zoals jullie zien moet mijn gras dringend gemaaid worden, maar ik krijg mijn benzinemaaier niet meer aan. Gelukkig komt daar deze week een andere oplossing voor. Benieuwd welke? Ik hou jullie op de hoogte!

Waarmee zijn jullie bezig in de tuin (of op het terras)?

xxx

9 thoughts on “Mijn moestuin: Indische loopeenden, asperges en een eigenwijze kip…

  1. Wat leuk dat je een eigen moestuin hebt! Heel herkenbaar dat slakken alles uit de tuin op eten, zo frustrerend! Wij hebben vooral bloemen in de tuin staan maar ook die bladeren eten slakken op hihi!

  2. Haha zo blijf je bezig. In onze tuin lopen fazanten (leuk), wilde konijnen, eenden en ganzen (niet leuk). Die hebben we niet gekocht, maar kwamen met de tuin mee zeg maar. We zijn al 3 jaar bezig om de konijnen uit de bloemenperken te houden en de ganzen weg te houden. Ze komen dan met 20 aanvliegen en eten het hele gras op. Ze leggen mensendrollen. Dus daar zijn wij zoet mee haha.

    1. o ja, vooral konijnen eten echt alles op! Dat kan soms echt frustrerend zijn. En ganzendrollen zijn inderdaad gigantisch! Ook niet leuk als je met je blote voeten in het gras wilt lopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.