Op bezoek bij de Qigong Academie

Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd om een dagje te komen kijken bij de Qigong Academie. Ik had -in een niet zo heel ver verleden- al eens een lessenreeks Qigong gedaan, dus ik wist wat mij te wachten stond… dacht ik.  🙂

Qigong?

Bijna iedereen heeft wel eens van Tai Chi gehoord, maar Qigong is heel wat minder bekend. Qi Gong betekent ‘werken met energie’ en heeft raakvlakken met Tai Chi. Meer nog, het is eigenlijk de voorloper -of voorouder- van de Tai Chi. Net zoals bij Tai Chi voer je bij Qigong op een rustige manier sierlijke bewegingen uit, maar hierbij ga je eerder uit van je innerlijke energie dan van perfect uitziende reeksen met vastgelegde bewegingen.

Zaterdag

Op zaterdag vroeg opstaan doet altijd een beetje pijn bij mij. Maar mijn nieuwsgierigheid won het en dus zat ik om half negen in mijn auto, op weg naar de academie in Lommel.

De Qigong Academie

De Qigong Academie is opgericht door Grootmeester Theo De Gelaen, die ondertussen al meer dan 40 jaar ervaring heeft met Qigong. De lessen verlopen in een heel ontspannen en familiale sfeer met alle niveau’s door elkaar. Theo geeft heel uitgebreid uitleg over alle details zodat je precies weet wat de bedoeling is en hoe het moet aanvoelen. In zijn uitleg haalt Theo niet alleen de oosterse wetenschap -die voor ons westerlingen toch soms wat zweverig aanvoelt- maar ook de westerse wetenschap aan. Je moet dus ook niet vreemd opkijken van een geraamte en posters die uit een dokterskabinet lijken te komen.

Medisch

Qigong is er voor iedereen. Het in balans brengen van lichaam en geest met Qigong kan helpen om ziekten en stress te voorkomen. Omdat je leert om je energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken is het ook geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Zo weinig mogelijk energie gebruiken om iets voor elkaar te krijgen, ook ideaal voor pubers dus. 😉

Kiatsu

De lessen Qigong worden afgesloten met een les Kiatsu. Kiatsu is een beetje te vergelijken met Shiatsu, maar in plaats van kracht uitoefenen met je vingers op bepaalde punten,  werk je bij Kiatsu volgens de principes van Qigong en werk je met energie. Het kost minder moeite om een Kiatsu-massage te geven en het is echt ongelooflijk ontspannend!

Opleiding

Bij de Academie kan je gewoon recreatief aan Qigong doen, maar je kan ook doorgroeien tot leraar. Het is een trapsgewijze opleiding die heel wat jaren in beslag kan nemen en die eigenlijk nooit helemaal klaar is. De hoogst mogelijke graad is de graad van grootmeester, maar zelfs een grootmeester kan nog altijd bijleren.

Opleiding Qigong mentor

Natuurlijk wil je geen jaren wachten als je besloten hebt dat je les wilt gaan geven in Qigong. Daarom is er een soort spoedcursus tot mentor om je op weg te helpen. In juli begin je met een zesdaagse intensieve cursus. Hierna ben je niet klaar, maar kan je wel al beginnen met les geven op laag niveau. Je wordt niet in het diepe gegooid, want je krijgt hierbij begeleiding. Ondertussen volg je op zaterdag lessen in Lommel, Waanrode of Merksem. Daarna nog 3 intensieve dagen cursus en een examen.

Met je diploma van mentor moet je natuurlijk geen les geven. Dit is ook een ideale cursus om op kortere tijd de basis van Qigong onder de knie te krijgen. Hier kan je meer informatie vinden over deze cursus.

Mijn ervaring

Het was absoluut de moeite van het vroeg opstaan waard. Ik vond het een heel fijne en ontspannende dag en heb enorm veel geleerd. Over Qigong en hoe je je energie gebruikt, maar ook over mezelf. Omdat je zo intens aan het voelen en naar je lichaam aan het luisteren bent, merk je dingen op die je normaal gezien niet opvallen.

In de wolken

Het fijne gevoel bleef trouwens nog een paar dagen hangen en er zijn dingen die ik nu nog gebruik. Zelfs die ene dag heeft mij dus al een paar waardevolle dingen geleerd.

Wordt vervolgd…

Het was echt een openbaring voor mij en een enorm verschil met de oppervlakkige lessen die ik vroeger gevolgd heb. Op dit moment is het voor mij moeilijk om een hele lessenreeks te volgen, maar in de toekomst zou ik dat wel graag willen doen. Lommel is een beetje ver, maar je kan ook lessen volgen in Merksem en dat zou dus perfect voor mij zijn.

En hoe zit het met jullie? Hadden jullie al van Qigong gehoord?

xxx

 

8 thoughts on “Op bezoek bij de Qigong Academie

  1. Ik heb ook een tijdje die cursus gevolgd. Grappig genoeg woon ik nu vlakbij waar het gegeven werd. Ik ga eens kijken of ze het nog doen, want zoiets is gewoon heel goed voor mij!

  2. Je kan qi gong ook in Kalmthout doen bij carpe diem. Ik volg het daar zelf ook bij Kundera. Zij heeft wel een wachtlijst, maar één van haar studenten (Judith) gaat het binnenkort ook geven (chineng qi gong, want er bestaan veel verschillende vormen). Ik geloof op 1x per week op woendagavond. Laat maar weten als je interesse hebt, dan kan ik je haar gegevens doorgeven.

  3. Ik ken dit nog niet, maar de combinatie tussen oosters en westers met uitleg van het lichaam klinkt aantrekkelijk.

  4. Ik heb ooit aan shiatsu gedaan en vind het heerlijk. Eigenlijk zou ik het weer moeten oppakken. Ik begrijp heel goed dat je je heerlijk ontspannen voelde, ook mijn herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.