5 tips om ongemerkt minder plastic te gebruiken

De meeste mensen zijn zich echt wel bewust van het feit dat we een plastic probleem hebben. Jaarlijks produceren we evenveel plastic  als het gewicht van alle volwassenen samen. En het ergste is dat meer dan de helft hiervan wegwerpplastic is. We gebruiken het één keer en gooien het weg. Soms al vijf of 10 minuten later… Zo zonde!

Plastic soep

Ook al doe ik mee met Mei Plasticvrij en probeer ik een hele maand -zo goed als- zonder plastic te leven, ik besef echt wel dat plastic ook een heel mooi product is. Voor sommige toepassingen is er gewoon geen goed alternatief. Vooral in de medische wereld is plastic letterlijk een life-saver. Maar plastic heeft ook een schaduwzijde. Onze oceanen zitten vol afval, elke vis en elk schelpdier dat wij eten bevat microplastic, ons kraanwater bevat microplastic en overal in de natuur vind je stukjes plastic terug. Niemand weet ook wat het effect op onze gezondheid  is op langere termijn van al deze microplastics.

Minder plastic zonder moeite

We weten het dus wel en we willen ook wel minderen, maar het liefste zonder al te veel moeite. En laat ik daar nu net een paar tips voor hebben! Je kan best een hoop minder plastic verbruiken zonder dat je er veel moeite voor moet doen.

1. Koop bewust

Dit is misschien de belangrijkste tip die ik kan geven. Het lijkt zo eenvoudig, maar dit is echt de sleutel tot verandering. Als je elke keer dat je iets koopt jezelf afvraagt of er geen beter alternatief is, verandert je koopgedrag ongemerkt. Terwijl je -bijvoorbeeld- een in plastic verpakt pak speculaasjes pakt, die ook nog eens individueel verpakt zijn, zie je in je ooghoek misschien wel andere speculaasjes die niet dubbel verpakt zijn. Of wat denk je van een verzegeld flesje, in een doosje, in een cellofaantje? Eén plastic wikkel minder lijkt misschien weinig, maar kleine veranderingen maken al een groot verschil, zeker als we het samen doen.

2. Drink uit hervulbare flessen

Water drinken is gezond en veel mensen hebben dan ook standaard een flesje water bij zich. Prima, natuurlijk, maar welk flesje gebruik je? Plastic flesjes zijn niet alleen slecht voor onze afvalberg, het is ook niet 100% veilig. Als ze blootgesteld worden aan licht en warmte kunnen ze namelijk chemicaliën lekken. Je kan beter een herbruikbare waterfles gebruiken en liefst nog één van rvs of glas. Deze zijn hittebestendig en geven geen stoffen vrij, dus je kan hierin ook veilig thee, koffie of zelfs vruchtensap doen. Je kan bij deze winactie trouwens tot en met eind mei een schok- en hittebestendige glazen waterfles winnen.

3. Gebruik herbruikbare zakjes

Voor sommigen lijkt dit misschien omslachtig, maar kan je je nog herinneren dat de plastic boodschappentasjes afgeschaft werden? Heel veel mensen liepen te klagen en vergaten in het begin hun tas. Maar nu heeft bijna iedereen zijn boodschappentas standaard bij. We zijn er aan gewend geraakt. Als je de gebruikte zakjes voor fruit en groenten meteen weer in je boodschappentas doet als je thuis komt, vergeet je ze niet. Je kan deze zakjes trouwens heel gemakkelijk zelf maken en je hoeft natuurlijk ook niet alles in een zakje te doen. Verschillende supermarkten in België nemen al mooie initiatieven. In Delhaize en Carrefour Market hangen er papieren zakjes en vanaf oktober verdwijnen de plastic zakjes uit de Colruyt winkels. Daar krijgt tegen die tijd elke klant zelfs gratis een setje herbruikbare. Nederland loopt wel wat achter op dit gebied, al begint Albert Heijn bijvoorbeeld zich wel bewust te worden van het probleem. AH verkoopt niet alleen broodzakken en herbruikbare groentezakjes, ze hebben ook al kleine stapjes gezet om het plasticverbruik bij verse groenten terug te dringen.

4. Kies voor wattenstaafjes van hout, karton of bamboe

Niet enkel wattenstaafjes, maar ook ander wegwerpplastic zal vanaf 2021 verboden worden in de EU. Maar we kunnen nu al beginnen met het wennen aan de alternatieven. Je vindt steeds vaker wattenstaafjes van hout, bamboe of karton en die hoeven niet altijd duurder te zijn. Ook voor rietjes zijn er alternatieven. Als kind dronk ik al milkshakes met papieren rietjes en ik ben helemaal weg van deze leuke bamboerietjes mét schoonmaakborsteltje. Ze zijn van Maistic en ik vond ze gewoon in de natuurwinkel om de hoek. Wist je trouwens ook dat er wegwerpbestek in hout is? Natuurlijk kies je meestal voor gewoon bestek, maar als je heel veel bestek nodig hebt, is hout een goed alternatief.

5. Koop de grootste verpakking die je kan vinden

Ik snap best dat je gehecht bent aan bepaalde producten, zelfs al zijn die niet bepaald plasticvrij. Vaak kan je die producten ook in grotere verpakkingen vinden. Een grote fles shampoo bevat in verhouding minder plastic dan een kleine. Wil je graag waspods gebruiken? Een doos van 17 stuks bevat bijna evenveel plastic als eentje van 36. Of wat denk je van vaatwastabletten? Een kleine hoeveelheid wordt in een dikke plastic zak verkocht, een grote hoeveelheid in een dun zakje in een kartonnen doos.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je nog meer tips lezen? Lees dan hoe mijn plasticvrije challenge gaat in dit Mei Plasticvrij-dagboek. Of breng een bezoekje aan de site van Barcelonamoms, waar Debby ons vertelt wat haar favoriete herbruikbare bekers, broodtrommels en dergelijke zijn!

Hebben jullie nog tips om ongemerkt minder plastic te gebruiken?

xxx

 

Afbeelding “little girl” van Jill Wellington via Pixabay

12 thoughts on “5 tips om ongemerkt minder plastic te gebruiken

  1. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik vind het leuk om te zien dat hier steeds meer over geschreven wordt. Ik gebruik zelf nog steeds plastic, maar ik probeer zeker ook op je tips te letten.

  2. Goed zeg, kan ik wat mee. Ik heb een siliconen afsluitbare zak besteld. Die in de vaatwasser kan en herbruikt kan worden. Nog niet ontvangen, maar ben heel benieuwd.

  3. Goede tips! Wij hebben rietjes van RVS, maar ik zou graag de bamboe rietjes eens willen proberen. Die lijken me fijn drinken.
    Hier in Hongarije worden er helaas veel plastic tasjes voor niks weggegeven. Het is hier gratis en als ik niet op let doen ze alles wat ik vraag los in plastic(Ik vraag om een tros bananen bij de rijdende supermarkt en als ik ze niet snel pak stopt hij ze in een tasje).
    Herbruikbare zakken voor groente en fruit ben ik vandaag voor het eerst in drie jaar tijd tegengekomen bij een biobolt(soort reformwinkel).

  4. Ik vind het erg goed dat hier steeds meer aandacht aan besteed wordt. Ik probeer hier ook een stuk bewuster mee om te gaan, maar merk dat het af en toe nog best lastig is.

  5. Heel goed dat je hier een blog over schrijft en er mee bezig bent. Ik probeer zoveel mogelijk mijn plastic flesjes te hergebruiken. Maar het is allemaal wel heel lastig..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.