Mijn moestuin; je moet niet alles geloven wat je leest…

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update van mijn moestuin heb geplaatst. Ik heb afgelopen tijd één ding geleerd; je moet niet alles geloven wat je leest, vooral niet over loopeenden. 😉

Compost vergeten

Vol spanning was ik aan het wachten op het einde van de ijsheiligen. Eindelijk konden mijn zorgvuldig opgekweekte plantjes de grond in. Op 15 mei was ik er helemaal klaar voor; ik ging mijn tomaten en paprika’s planten. Ik was alleen één ding vergeten; compost. Dat helse karwei van het zeven van de compost had ik veel te lang uitgesteld en per ongeluk expres vergeten… Dus in plaats van meteen te planten, heb ik het compostvat leeg gegooid en ben ik beginnen zeven. Dat ene vat gaf anderhalve kruiwagen compost, prima opbrengst dus. Nog wat lavameel er bij en eindelijk -we waren 2 dagen verder- klaar om te planten.

Dromen van een echte serre

Ik begon met het planten van de tomatenplantjes in mijn “serre”. Eigenlijk is dit gewoon het frame van een trampoline die niet meer gebruikt wordt (lees; die ik ingepikt heb) en waar ik met buizen een soort dak voor plastic op heb gemaakt. Een serre is best wel een investering -zeker het model dat ik graag wil- en ik wil minstens 1 jaar een goede tomatenoogst hebben voordat ik bereid ben die investering te doen.

Waar zijn mijn tomatenplantjes?

Tomatenplantjes geplant en de dag erna… alle plantjes weg. Een raadsel hoe dat mogelijk was. Gelukkig had ik veel te veel plantjes opgekweekt, dus plantte ik opnieuw enkele plantjes. En toen zag ik wat er gebeurde; de eenden -Jut en Jules- zochten tussen de planten naar insecten en trokken en passant de planten uit. Je leest overal dat Indische loopeenden de jongen plantjes met rust laten, maar dat moet je dus met een korrel zout nemen. Ze pakken de plantjes vast, trekken het uit, laten het liggen en zoeken verder naar insecten. Klein probleempje dus…

Damage control

Indische loopeenden vliegen niet, dus heb ik overal restjes kippengaas en delen van een konijnenren rond gezet. Geen gezicht, maar ik hoop dat het maar tijdelijk is. Als de plantjes wat groter zijn, lijkt het mij sterk dat ze ze nog uittrekken. De andere planten in mijn tuin trekken ze toch ook niet uit?

En wat is er met mijn paprikaplantjes gebeurd?

Maar ondertussen was er ook iets vreemds aan de hand met mijn paprikaplantjes. Daar werden alle blaadjes afgetrokken. Maar geen slak te zien… Ik verdenk toch Jut en Jules ervan om die blaadjes op te eten. De planten naast het ‘eendenzwembadje’ zijn namelijk ook een hoop blaadjes kwijt, ook al zeggen ze dat loopeenden geen plantjes in de moestuin eten… Zo zie je maar weer dat je niet alles moet geloven wat je leest.

 

Oogstklaar

De broccoli, paksoi, Chinese kool en spruiten groeien als kool. 🙂 Ondanks hier en daar een gaatje van een slak. Ik heb al een paar keer een blad van de paksoi afgesneden en in de wok gedaan.Ook de andere plantjes doen het goed. Ondanks dat ze moeten vechten om hun plaatsje. De bloemenmix die ik gezaaid had voor de bijtjes is namelijk ook heel enthousiast uitgekomen.

Van alles kwijt

Toen wij de moestuin ingezaaid hebben, begon het op het einde te regenen. Dus in plaats van goed na te denken en bordjes te plaatsen, hebben we het snel afgemaakt en naar binnen gegaan. Dat was dom. Ik weet nu ongeveer wel waar alles staat, maar niet meer precies, want die bordjes ben ik natuurlijk ook de volgende dagen vergeten neer te zetten.

Mijn worteltjes zijn niet uitgekomen en ook de bietjes moet je met een vergrootglas zoeken. Er komt vooral heel veel onkruid op. De haagwinde, zevenblad en heermoes trek ik onherroepelijk uit. Maar er komt vooral héél veel boomspinazie op en daar heb ik een dubbel gevoel over. Op dit moment kan ik nog niet veel oogsten uit mijn tuin, met uitzondering van deze boomspinazie. Natuurlijk is het te veel en staat het in de weg, maar het is wel eetbaar. Ik gooi elke keer een hand vol in mijn wokgerechten, maar het groeit dus sneller dan ik het kan eten. Ik ga toch van mijn hart een steen moeten maken en het uittrekken want anders komen mijn andere planten in gevaar. Hieronder een zoekplaatje, wie vindt de courgetteplant?

Wie wat bewaart, die heeft wat…

In mijn schuur stonden nog planken van vierkante meter tuintjes, dus kreeg ik het idee om die voor de pompoenen te gebruiken. Aan de zijkant van mijn huis is een verloren stuk waar niemand ooit komt. Hier heb ik metselkuipen met aardappels staan en hier heb ik nu ook een oude vierkante-meter-bak in elkaar gezet. Pompoen houdt van veel compost, dus heb ik een ander compostvat (ik heb er 3) geleegd en de vierkante-meter-bak hiermee gevuld. Twee plantjes er in en duimen maar! Ondertussen is er spontaan een familielid opgekomen naast de pompoenplanten. Ik ben benieuwd wat het is, die mag voorlopig even blijven dus.

Veel fruit

Ik heb op dit moment al veel fruit. De kersen zijn voor de vogels want die strijd heb ik lang geleden al opgegeven. Maar ik heb op dit moment rode en gele frambozen en rode aalbessen. En gelukkig lusten Jut en Jules dat blijkbaar niet…

xxx

 

14 thoughts on “Mijn moestuin; je moet niet alles geloven wat je leest…

  1. Wat lijkt het me heerlijk om zo’n uitgebreide moestuin te hebben, daar kan je uren in werken volgens mij. Wij hebben echt een “postzegeltuintje”, maar ik heb wel een druivenstruik, aardbeienplantjes, paprika en tomaatjes staan. We hebben ook een appelboom, maar ik vermoed dat we die eruit moeten gaan halen want die zit vol met een soort wit pluis / schimmel. We hebben hem al meermaals behandeld maar ik denk dat we er te laat bij waren. Mocht je nog tips hebben om de boom te redden, dan zijn ze zeer welkom! Maar je leert ook ieder jaar weer bij. Zo had ik echt geen idee dat druivenstruiken blij worden van extra kalk. En wij ons maar afvragen waarom er de afgelopen jaren niets groeide. Dit jaar voor het eerst kalk toegevoegd en zowaar, er begint wat te groeien. Zo grappig!

  2. Ik ben er dit jaar mee begonnen. Heb er een stukje tuin voor vrijgemaakt. Helaas al wat dingen moeten weggooien, maar dat zal het opstarten wel zijn!

  3. Hahaha, deze blog gaat totaal niet over iets dat mijzelf aanspreekt maar je hebt er een hele leuke blog van gemaakt! Met veel plezier geschreven, wat een avontuur zeg, zo’n moestuintje.

  4. Zo’n moestuintje zoals jij hebt, lijkt me erg leuk. Helaas heb ik dat geduld er niet voor, ik wil het liefst dat het de volgende dag volgegroeid is!
    Liefs,
    Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.