Hoe chill is de robotstofzuiger van Severin nu echt?

Ik geef het toe; ik ben geen huishoudgodin. Elke dag uren in het huishouden bezig zijn, is niet aan mij besteed. Ik doe liever andere dingen, zoals bloggen. 🙂

Zandbak

Eén van mijn zussen stofzuigt en dweilt elke dag, maar in mijn huis gebeurt het vaak maar één keer per week. En dat is eerlijk gezegd een beetje te weinig, zeker in de zomer. Want met dit mooie weer lopen wij de hele dag de tuin in en uit langs de terrasdeuren en de hond en katten doen hetzelfde. Daarom ligt er niet enkel hondenhaar en stof op de grond, maar ook zand…. veel zand. Niet echt goed voor mijn houten vloer en ook niet goed voor mijn humeur.

Robotstofzuiger

Nu kan ik natuurlijk mijn dochters lief aankijken en vragen om te stofzuigen, maar na een paar keer zijn die dat ook wel beu. Dus heb ik mijn twijfels opzij gezet en een robotstofzuiger gekocht. Ik koos voor de Severin Chill.

Reviews

Op voorhand had ik wel wat reviews gelezen en ik was dus toch een beetje sceptisch. Ik las bijvoorbeeld dat het enkel nuttig was als je een kat had die er op kon gaan zitten zodat je tenminste nog kon lachen. Of dat je constant de borstels er af moest halen en er weer op moest zetten. En dan heb ik het nog niet eens over het commentaar op de prestaties. Maar ik ben eigenwijs en er was een leuke promotie bij het Kruidvat -waar je hem online tegen de helft van de adviesprijs kon bestellen- dus heb ik hem gewoon besteld.

#meiplasticvrijisduidelijkvoorbij

De doos die ik bij het Kruidvat ging halen was nogal groot en bleek bij het openmaken vol met opgeblazen plastic kussentjes te zitten. Dat begon dus al slecht en mijn humeur zakte onder het dieptepunt. Waarom zou je in hemelsnaam een doos in een 4 keer grotere doos stoppen en dat vol met lucht en plastic stoppen? Veel overbodig plastic, hogere vervoerskosten en hogere opslagkosten… kan iemand mij het nut hiervan uitleggen? 🙁

Walk-in closet

Ik was verrast door het compacte formaat van de robotstofzuiger -een nette manier om klein te zeggen- en het lage gewicht. Even opladen en uitproberen in een kleine ruimte: mijn walk-in closet. Dat ging goed! Maar dit was natuurlijk wel een heel gemakkelijke ruimte: vierkant en klein.

Badkamer

Dus werd het een klein beetje moeilijker: de badkamer. Hier staat namelijk een kastje waar ik met mijn stofzuiger niet onder kan. Maar geloof het of niet; de robotstofzuiger ging er met gemak onder en ook weer onderuit. Heel knap als je je bedenkt dat er maar één plaats was waar hij er onder kan komen en dat er daar aan elke kant maar één centimeter over is.

Hal met droogloop-mat

Helemaal enthousiast ging ik naar de hal bij de achterdeur. Hier ligt een loper van hetzelfde materiaal als een droogloop-mat. In principe moet je op tapijten de borsteltjes er af halen. Maar zoals gezegd ben ik eigenwijs. Dus lekker laten zitten en het werd perfect schoon!

Keuken

Onder mijn fornuis en onder mijn eilandje? Geen probleem, Halleluja! Hier moet ik altijd op mijn knieën gaan zitten om er goed onder te komen. Maar hier kwam mijn nieuwe beste vriend ook zijn eerste obstakel tegen. Ik heb namelijk een kruk staan met ronde metalen voet. Hier probeert hij op te rijden en rijdt zich dan vast. Jammer, maar ik moest hem een paar keer bevrijden. Ik heb het opgelost door het krukje tijdens het zuigen op een paar kranten te zetten. Zo staat het iets hoger.

Woonkamer

De ultieme uitdaging; mijn woonkamer. Hier ligt voor de terrasdeuren een hoogpolige mat en ook bij mijn zithoek ligt een zeer pluizig exemplaar. En ja hoor, nadat Sevi -tegen deze tijd had mijn Severin robotstofzuiger al een koosnaampje verdiend- zonder problemen tussen stoelpoten en onder mijn hoekbank was geweest, liep hij tegen dit tweede obstakel aan. Langs de rand van het hoogpolige tapijt liepen de borsteltjes vast in de uitstekende draden. Even los gemaakt en opgelost door het tapijt terug te slaan zodat hij er ook niet op kon en geen last had van de draden. Zonder borstels kan hij wel op het tapijt, maar zoals iedereen met een hoogpolig tapijt weet, heb je een heel hoge zuigkracht nodig om echt alles tussen die hoge draden vandaan te krijgen. Het ergste krijgt hij wel weg, maar niet alles.

Conclusie

Voor mij is deze robotstofzuiger een echte meevaller. Het zuigresultaat is heel goed, mits je hem gewoon de tijd geeft om overal een paar keer langs te gaan. De bewegingen zijn niet willekeurig, maar er zit een heel goed algoritme achter zodat hij echt overal goed komt. Doordat er (afneembare) borsteltjes op zitten, maakt hij bijna tot helemaal in het hoekje schoon. Ik vind hem wel relatief veel geluid maken, zeker als ik het vergelijk met mijn robotmaaier. Het feit dat hij geen laadstation heeft en met een snoertje opgeladen wordt, vind ik alleen maar een voordeel. Je zet hem gewoon waar je wilt, wanneer je wilt en achteraf zet je hem in de kast (of schuif je hem er onder). Geen gedoe met een lelijk station dat altijd een stopcontact bezet houdt. Per laadbeurt laat ik mijn robotzuiger één of twee ruimtes doen en zelfs de meest zanderige vloeren krijgt hij schoon. Het is geen volledige vervanging voor een gewone stofzuiger, maar een heel goede aanvulling. Voor hoogpolige tapijten en smalle stukjes waar de robotstofzuiger niet door kan, zul je toch echt een gewone stofzuiger uit de kast moeten halen. Maar voor het dagelijks onderhoud is het een aanrader!

xxx

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.