Voor het eerst huidproblemen, wat nu?

Ja hoor, ik heb weer iets doms gedaan. Ik had eten in de oven staan dat even doorgeroerd moest worden. En wat doe je dan?  Ovenhandschoenen aan en even de schaal er uit halen? Nee hoor, Je pakt een lepel, gaat met je blote handen in de oven, roert in de schaal en … duwt je hand tegen het gloeiende grill-element. Gevolg? Een -gelukkig kleine- derdegraads brandwond.

Op aanraden van de arts hield ik de wond vochtig met flamigel. Dit is een heel zacht product dat ook gebruikt wordt bij huiduitslag. En na een paar dagen kreeg ik hiervan… huiduitslag. Iets in deze gel zorgde voor een irritatie van mijn huid. Welk ingrediënt? Geen idee eigenlijk.

 

Gevoelige huid ?

Eigenlijk heb ik altijd een heel gemakkelijke huid gehad. Nooit eczeem, geen contactallergie, ik verbrand niet snel en had vroeger relatief weinig jeugdpuistjes. Tot nu dus. Alhoewel, als ik goed nadenk, heb ik al een tijdje last met bepaalde producten. Zou het aan de overgang liggen?

Crèmes

De afgelopen maanden merkte ik dat ik van mijn favoriete dagcrème kleine pukkeltjes op mijn wangen en rond mijn mond kreeg. Door te experimenteren met verschillende crèmes kwam ik er achter dat sommige crèmes meer last gaven dan anderen.

Shampoo

Ik heb al een aantal jaar last van haaruitval. Geen kale plekken, want er groeide ook weer nieuw haar, maar ik verloor gewoon veel haar. Toen ik in mei meedeed aan mei-plasticvrij, verving ik mijn shampoo door een natuurlijke shampoobar van Lamazuna. En alhoewel ik de bar verschrikkelijk onhandig vond, had ik minder jeuk aan mijn hoofd en het leek wel of mijn haar minder uitviel. Toen ik wilde experimenteren met andere shampoobars, kwam ik er achter dat sommigen wel plasticvrij, maar niet schadelijke-chemicaliënvrij waren. Sindsdien heb ik verschillende shampoos uitgeprobeerd, maar het leek wel of de jeuk steeds erger werd. Op een gegeven moment merkte ik zelfs dat ik puistjes op mijn hoofdhuid kreeg.

Wakker geschud

Mijn brandwond heeft mij wakker geschud en ik ben de dingen eens op een rijtje gaan zetten. Ik leende 2 boeken bij de bibliotheek en heb mij verder verdiept in de chemicaliën die in cosmetica zitten. Dat was toch wel een eyeopener. Ik hou van experimenteren met potjes en tubes, maar blijkbaar zijn er bijna geen regels voor de veiligheid van de ingrediënten. In de cosmetica-industrie is een ingrediënt -of een bepaalde concentratie hiervan- veilig tot het tegendeel wordt bewezen, oeps!

Detox

Het leek mij verstandig om even een detoxperiode in te voeren. Mijn dagcrème heb ik ingewisseld voor eentje met enkel natuurlijke producten en mijn pukkeltjes zijn niet meer terug gekomen. Mijn lippenbalsem heb ik vervangen door pure shea butter, net zoals mijn handcrème.

No-poo

Ook al riep ik een half jaar geleden nog luid dat ik de no-poo rage toch echt aan mij voorbij liet gaan, ik ben toch overstag gegaan. De laatste weken ben ik druk in de weer geweest met experimenteren met zelfgemaakte receptjes. Niet de klassieke tips die je op internet vindt, maar met producten die je ook gewoon kan eten. Mijn hoofdhuid is genezen en mijn haar valt niet meer uit. Zelfs mijn kinderen viel het op dat er niet meer overal haren van mij liggen. En tegelijkertijd heb ik nieuw babyhaar gekregen. Ik heb nu dus veel meer haar gekregen. Benieuwd of dat babyhaar na een tijd ook volwaardig, dik haar wordt… Het gekke is ook dat ik vroeger mijn haar om de andere dag moest wassen en nu maar 1 keer om de 5 dagen. Het is niet meer zo futloos en valt ook niet meer zo plat. Het glanst en is duidelijk gezond, maar wel minder zacht dan vroeger.

Hoe is het met mijn wond?

De irritatie rond mijn brandwond is gelukkig weg. Het is niet gewoon weggetrokken, maar de beschadigde plek op mijn hand is verveld en er kwam een mooi nieuw roze velletje tevoorschijn. De wond is eindelijk goed dicht en nu hou ik mijn vingers gekruist dat het litteken ook mooi heelt.

En hoe moet het nu verder?

Voorlopig blijf ik even voorzichtig met wat ik op mijn huid smeer. Ik ben veel kritischer geworden en er zijn ingrediënten die ik nu echt vermijd. Wat mijn haar betreft, hoop ik dat ik het volhoud. Elke keer dat ik mijn haar was, moet ik mijn receptje maken en ik mis de geur van shampoo. In plaats van bloemen of tropisch fruit, ruikt mijn haar nu naar rozemarijn.

Hebben jullie wel eens huidproblemen gehad door producten die je gebruikt hebt?

xxx

13 thoughts on “Voor het eerst huidproblemen, wat nu?

  1. Jee wat vervelend dat je er last van hebt! Ik heb altijd al wel een gevoelige huid. Ik probeer zo min mogelijk geparfumeerde producten te gebruiken. Dat werkt voor mijn huid goed

  2. Oh die foto.. vreselijk! Ook echt een lastige plek, ik heb niet echt van die dingetjes! Ik ontdek juist de laatste tijd dingetjes die mn huid verbeteren!

  3. Hier ben ik een dikke twee jaar No-po geweest. Maar ben uiteindelijk terug gegaan naar een solid shampoo-bar omdat met een froe puistjes begon te krijgen op mijn voorhoofd. Dit door de extra talg die op je haar zit en op je voorhoofd terecht komt.
    Verder maak ik haast alle cosmetica zelf, want ja zo weet je wat er in zit. Geen extra water als vulling en ook geen vieze bewaarmiddelen. Gewoon lekker puur natuur.

  4. Ik ben heel voorzichtig en gebruik bij voorkeur biologische en natuurlijke producten. Volgende keer kun je kokosolie op je brandwond smeren, helpt echt (weet ik uit ervaring, want ik verbrand me geregeld in de keuken)

  5. Ik heb daar gelukkig geen last van. Maar goed dat je het zo oppakt. Ik weet niet of ik het zo zou kunnen. Zou dan toch weer iets kopen. En laten testen voor welke stoffen ik allergisch ben. Daar zou ik met mijn aankoop wel rekening mee houden.

    1. jammer genoeg is dat niet zo gemakkelijk te testen. Het gaat namelijk om honderden verschillende stoffen als je alles bij elkaar optelt, inclusief de afgeleide stoffen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.