Stap voor stap zelf gordijnen met ringen maken

Ik heb mijn slaapkamer een make-over gegeven en daar horen natuurlijk nieuwe gordijnen bij. De gordijnen die ik in gedachten had, vond ik niet, dus ging ik zelf aan de slag. Een tijdje geleden heb ik al eens een stappenplan gemaakt voor vouwgordijnen en het leek het mij wel leuk om ook zoiets te doen voor ringgordijnen.

Er zijn 3 manieren om zelf gordijnen met ringen te maken.

  • Je kan zelf de gordijnen voorbereiden en ringen laten slaan bij een zaak die gordijnen maakt. Dit kost ongeveer 2 euro per ring, dus niet echt goedkoop.
  • Je kan speciaal ringenband tussen de bovenband naaien, met een schaar of mesje de ringen uit de stof snijden en er daarna sierringen op klikken. Hier gaat enorm veel werk in zitten, maar voor iedereen die het toch wil proberen, zal ik hier binnenkort ook een fotoverslag van maken.
  • Je naait speciaal sierband met ringen op de stof. Dit vind ik het mooiste en het eenvoudigste, dus ga ik jullie dit stap voor stap laten zien. Het is zo simpel dat iedereen die weet hoe je met een naaimachine en een strijkijzer omgaat, het kan.

Welke kleur band?

Gordijnringenband kan je in verschillende kleuren kopen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kleur die in het patroon van je gordijnen voorkomt, maar je kan ook een contrasterende kleur kiezen. Als je gordijnringenband of zeilringenband intikt in google, kan je verschillende webwinkels vinden. Omdat mijn slaapkamermuren grijze strepen hebben, vond ik het wel een leuk idee om als contrast met mijn blauwe gordijnen lichtgrijze gordijnringenband te nemen.

Stof kiezen

Je begint natuurlijk met het kiezen van de stof. Als je echte gordijnstof hebt gekozen, mag je die niet wassen. Gordijnstof heeft namelijk een vuilafstotende coating die je er anders gewoon uitwast. Omdat je de gordijnen in de toekomst waarschijnlijk toch wel een keer gaat wassen, moet je zorgen dat je bij het knippen van de stof genoeg ruimte over houdt zodat je niet bang hoeft te zijn voor het krimpen. Een zoom uitleggen gaat sneller dan hele nieuwe gordijnen maken. 🙂

Stof opmeten

Als je de klassieke plooiband met haakjes gebruikt, moet je de breedte maal 2 of 2,5 doen. Bij ringen hoeft dat niet. Het komt ook niet zo nauw, er moet gewoon genoeg ruimte zijn voor de stof om in vloeiende plooien te hangen. Ongeveer x 1,5 is genoeg. Voor mijn smalle gordijn heb ik gewoon de stofbreedte aangehouden en voor de bredere heb ik er nog een halve baan aangenaaid.

Wat betreft de lengte komt het ook al niet zo nauw. Je meet de lengte die je nodig hebt en voegt daar nog een 10 tot 20 cm bij. De zoom wordt pas er in gelegd als de gordijnen al hangen.

Knippen

Het knippen van de stof is misschien wel het lastigste omdat dit wel heel precies moet gebeuren. Bij los geweven, dikke stoffen kan je voorzichtig een draad er uit trekken op de plaats waar je moet knippen zodat je precies recht knipt. Sommige stoffen kan je ook scheuren, maar zorg dan dat je ruim gemeten hebt, want soms is dat gescheurde randje lelijk.  Als je schuin knipt, kan het gordijn gaan trekken, dus besteed wat extra aandacht aan het zo recht mogelijk knippen.

Stukken samenvoegen

Als je brede gordijnen maakt, die uit verschillende lappen bestaan, moet je ze nu aan elkaar naaien. Leg de lappen met de goede kant op elkaar, speld ze vast en naai ongeveer 1,5 cm van de rand aan elkaar. Het mooiste is om dat aan de zelfkant te doen. (anders moet je het eerst zigzaggen)

 

 

Haal nu het strijkijzer maar boven, want deze naad moet je mooi open strijken.

 

 

 

 

Geen rafelende randen

Begin met het afwerken van de randen (behalve de zelfkant natuurlijk) met een zigzagsteek of een locksteek. Zo voorkom je dat je gordijnen gaan rafelen.

Band opnaaien

De gordijnringenband heeft aan één kant een strookje gaas. Je moet de bovenkant van je gordijnstof tussen het gaasje en de band leggen. Je werkt aan de goede kant. Dus zowel de goede kant van de gordijnstof als de goede kant van de gordijnringenband is zichtbaar.

 

 

Je vouwt het randje van de band om en legt de stof zover mogelijk ertussen. Dan naai je de stof op het gaas vast. Ik koos een zigzagsteek voor extra stevigheid.

 

 

 

Zowel aan het begin als aan het einde zorg je ervoor dat het gordijn ongeveer een halve cm breder is dan de ringenband. (de draadjes van de zelfkant niet meegerekend)

 

 

 

Zo ziet de achterkant er dan uit.

 

 

 

 

Zijkant afwerken

Je begint met het spelden van een omslag van een halve cm, zodat de breedte hetzelfde wordt als de breedte van de gordijnringenband.

 

 

 

Daarna strijk je die omslag er goed in.

 

 

 

 

Dan vouw je het gordijn -met de band deze keer- nog eens 1 tot 2 cm om, vastspelden en weer strijken.

 

 

 

Nu kan je de zijkant naaien. Ofwel doe je dat met een gewone stiksteek, ofwel doe je het -zoals ik gedaan heb- met een blinde-zoom-steek. De blinde-zoom-steek is natuurlijk het mooiste, want dan is je naad quasi onzichtbaar. Maar niet elke naaimachine heeft het voetje dat je ervoor nodig hebt. De gordijnband kan je niet meenaaien met de blinde-zoom-voet en als je contrasterend band hebt, valt met een stiksteek het garen ook te veel op bij de band.

 

Daarom vind ik het het mooiste om het zoompje van de gordijnringband vast te strijken met een dun strookje plakvlieseline.

 

 

 

Op lengte maken

Je gordijnen zijn bijna klaar. Dat viel best mee, toch? Nu hang je ze aan de gordijnstangen, ik ga er maar even vanuit dat je die al hebt opgehangen. 🙂

Je doet de gordijnen dicht en speld van onderen de zoom in de gordijnen. Ik heb ervoor gekozen om 1 cm boven de grond te blijven, maar je kan natuurlijk zelf kiezen hoe lang je ze maakt. Omdat ik een oud huis met een houten vloer heb die niet 100% recht is, heb ik de gordijnen open geschoven om te controleren of ze ook mooi hangen als ze open zijn.

Daarna heb ik de zoom er in gestreken en nog even opgehangen om te controleren of het wel echt goed hing en tot slot heb ik ook deze zoom omgezoomd met de blinde-zoom-voet.

 

 

 

Veel succes!

xxx

16 thoughts on “Stap voor stap zelf gordijnen met ringen maken

  1. Voor 2 slaapkamers wil ik gordijnen maken (ik ben best wel handig hoor?) met ringen in de bovenrand, maar dat er ook van dat speciale band met ringen er in bestaat wist ik niet, super handig en ga ik dus bestellen. Dank voor je prettige omschrijving en de tip?.

  2. Jemig, ik vind dit dus oprecht heel knap. En nee, ik zou het zelf niet doen. Gewoonweg omdat ik niet handig daarin ben. Ooit een (of was het nu twee) jaar op de MTS voor Mode en Kleding gezeten (erg onhandige keuze na het Atheneum) en daar moest ik met name veel ‘maken’ in plaats van ontwerpen en creatief bezig zijn. En eerlijk… ik ben er gewoon niet goed in. Ik vergeet nooit meer mijn ecru wollen colbertje (heel erg dure stof) waar de lerares mij gewoon zwarte schoudervullingen in heeft laten verwerken. Expres, zodat ik ervan zou leren. Dat mijn hele colbertje weer open moest en dat het mij uren, zo niet dagen zou kosten? Dat vond ze mijn verdiende loon. Ik ben het nooit meer vergeten en vermoedelijk komt mijn aversie van ‘zelf maken’ daar vandaan.

  3. Da’s nogal een hele klus zeg. Maar je hebt dan ook echt wel iets wat je wil en van jezelf is. Dit is zeker iets waar je niet zomaar even blind aan moet beginnen als je het niet vaker hebt gedaan. Dank je voor deze hele duidelijke uitleg en stappenplan

  4. Wat een fijne tutorial, ik had ze al kant en klaar gekocht, maar als ik dit zo zie had ik het ook best zelf kunnen doen. Naaimachine heb ik.
    En het resultaat is prachtig.

  5. Wat een mooi resultaat! Ik kan goed uit de weg met kleine naaiklussen, maar zou me niet snel aan zo’n project wagen. Fijn dat je zelf je droomgordijnen hebt kunnen maken! En tof dat je zulke goede instructies met duidelijke foto’s hebt gemaakt voor anderen die dit ook zelf zouden willen doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.