Zijn linzen het nieuwste superfood?

De meeste mensen denken bij linzen nog altijd aan een saaie brij voor vegetariërs of plat gekookte oma-kost en dat is jammer. Linzen zijn namelijk super gezond, gemakkelijk klaar te maken en lekker! Vraag het maar aan de mensen die in de Blue Zones wonen; de plaatsen waar veel meer honderdjarigen wonen dan in de rest van de wereld. Bij hen staan regelmatig peulvruchten op het menu!

Maar waarom zijn deze kleine peulvruchten zo gezond?

Diabetes en insuline resistentie

Linzen bevatten veel vezels en trage koolhydraten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en wordt er minder insuline aangemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je meer dan 50 gram vezels per dag eet, er al een heel duidelijk effect is.

Hart-en vaatziekten en cholesterol

Een 25 jaar durend wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig peulvruchten eten, 82% minder kans hebben op hartziekten. Dit komt door de aanwezigheid van magnesium en foliumzuur. Magnesium ruimt de calcium op die aan de binnenkant van de aders plakt (aderverkalking) en verlaagt de cholesterol. Een ander belangrijk element is foliumzuur. Het is een beetje ingewikkeld, maar het komt er op neer dat ons lichaam een aminozuur, homocysteine, aanmaakt. Dat is geen probleem, want ons lichaam heeft dat ook nodig om andere aminozuren te maken. Om dit aminozuur om te zetten, gebruikt ons lichaam B-vitamines, vooral B11 of foliumzuur. De meeste mensen krijgen echter te weinig B-vitamines binnen waardoor de homocysteine niet omgezet wordt en zich opstapelt. Een hoog niveau hiervan wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten. Linzen zorgen er dus voor dat de homocysteine-spiegel daalt omdat het je lichaam helpt met het omzetten naar die belangrijke aminozuren.

Prikkelbare darm en diverticulosis

Het hoge vezelgehalte bevordert en reguleert de stoelgang. Hierdoor is de kans op divertikels (uitstulpingen in de darm, doordat er een te hoge druk op dat deel van de darm wordt uitgeoefend) uiteraard kleiner. Bovendien wijst onderzoek ook uit dat de kans op het prikkelbare darm syndroom verkleint als je genoeg vezels eet.

Afslanken

Linzen zijn een ideaal voedingsmiddel voor mensen die af willen vallen. Dit komt uiteraard door de vezels en de lage glycemische index waardoor je je langer verzadigd voelt. Maar ze bevatten ook veel eiwitten, wat helpt bij het afvallen. Wist je trouwens dat de combinatie van peulvruchten en granen precies de juiste eiwitten bevatten voor de mens? Ideaal als je wat minder vlees wilt eten dus!

Bloedarmoede

Linzen zijn een belangrijke bron van ijzer. Niet alleen essentieel bij bloedarmoede, maar bijvoorbeeld ook bij vrouwen die hevig menstrueren.

Slapeloosheid en depressie

Ook tryptofaan hoort in het rijtje van belangrijke stoffen van linzen thuis. Je lichaam heeft dit nodig om serotonine te maken. Door genoeg serotonine aan te maken slaap je  beter en voel je je gelukkiger.

Soorten

Het is dus duidelijk dat wij wat vaker linzen op het menu moeten zetten. Deze kleine peulvruchten bestaan er in bijna alle kleuren van de regenboog, maar de bekendste zijn de rode, groene, bruine en Puy linzen.
Puy linzen zijn grijs-groen en worden als de beste beschouwd. Het zijn stevige linzen, net als de gewone groene en de bruine. Rode linzen daarentegen vallen snel uit elkaar tot een puree.

Mijn favoriete recept voor linzensoep kan je hier vinden. En jullie, eten jullie wel eens linzen? Wat is jullie favoriete recept?

xxx

 

4 thoughts on “Zijn linzen het nieuwste superfood?

  1. Hi karin, leuk gedaan die blog van jou ?
    Mocht je een leuk en lekker recept hebben met linzen dan lees ik het graag…. ik gebruik het jammer genoeg nooit omdat ja je kent da wel, de routine er nu eenmaal is ingeslopen ? en mijn inspiratie om iets nieuws te proberen ver te zoeken is. Dus misschien wel handig om hier wat receptjes te posten? In ieder geval gefeliciteerd met je nieuwe kindje ? je blog ? ??

    1. Fijn dat je het leuk vindt! Er komt trouwens vandaag een lekker recept voor linzensoep online. Ik moet straks alleen nog even een foto maken om er bij te plaatsen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.