Suiker, de zoete zonde

Zeggen dat suiker ongezond is, is een open deur intrappen. Maar waarom is suiker precies ongezond? Iedereen die wel eens van celmetabolisme heeft gehoord, weet dat elke cel in je lichaam glucose nodig heeft om energie te maken. Gewone witte suiker is sucrose, dit bestaat uit 1 deel glucose, dat meteen door je bloed opgenomen wordt, en 1 deel fructose. De fructose wordt in je lever omgezet naar glucose. Simpel gezegd krijg je dus enkel brandstof voor je cellen binnen, kan niet slecht zijn, toch?

Diabetes type 2

Maar helaas, zo eenvoudig is het niet. Door suiker te eten, stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. De alvleesklier wordt aan het werk gezet om insuline te produceren zodra je bloedsuiker de maximumgrens dreigt te overschrijden. De insuline spoort alle lichaamscellen aan om zo veel mogelijk glucose op te nemen en het overschot op te slaan, met als doel de bloedsuikerspiegel weer te verlagen.

Als je de alvleesklier constant te hard laat werken, kan je insulineresistentie krijgen. Met andere woorden, de cellen luisteren niet meer naar de insuline en weigeren alle extra glucose op te nemen. Dus wordt er steeds meer insuline geproduceerd met uitputting van de alvleesklier tot gevolg. Ook stress speelt hier een belangrijke rol in. Na een tijdje kan de alvleesklier niet genoeg insuline meer aanmaken om te compenseren, met diabetes type 2 tot gevolg.

Leverproblemen

Omdat glucose zo belangrijk is voor je lichaam, zal het alle glucose die niet meteen gebruikt wordt, opslaan als vet. Je lichaam kan dit vet later weer omzetten in glucose als er een suikertekort is. Het overschot van fructose in je lever kan zelfs leiden tot leververvetting.

SugarHart- en vaatziekten

Mensen met diabetes hebben meer kans op hart-en vaatziekten, maar ook niet-diabetici die een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, lopen een hoger risico.  Te veel suiker zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken en het bloed niet goed door het lichaam getransporteerd wordt.

Bovendien verhoogt het glucose en fructose-overschot dat als vet opgeslagen werd, het slechte cholesterol.

Vitaminetekort

Suiker bevat geen vitamines, maar je lichaam verbruikt wel vitamines om de suiker om te zetten in energie. Hierdoor moet je lichaam die vitamines dus ergens anders vinden, met het risico dat je een vitaminetekort oploopt. Vooral vitamine D, calcium, magnesium en vitamine C worden meer verbruikt als je veel suiker eet.

Huidveroudering

Een teveel aan suikers in je lichaam leidt tot glycatie. Dit is het binden van suiker aan eiwitten. De eiwitten worden hierdoor onherstelbaar beschadigd. Zo worden ook het collageen en het elastine van je huid beschadigd, met huidveroudering tot gevolg.

 

Wist je trouwens dat je van een hoge suikerconsumptie naast obesitas en cariës ook last van constipatie kan krijgen? Suiker eten om genoeg glucose in je lichaam te krijgen is trouwens overbodig, want je lichaam kan zowel koolhydraten als vetten omzetten naar glucose.

Ik zou zeggen geniet, maar snoep met mate, van het leven genieten is namelijk ook heel belangrijk voor je gezondheid  😉

xxx

 

 

3 thoughts on “Suiker, de zoete zonde

  1. Heel duidelijk uitgelegd en interessant om te lezen. Ik wist natuurlijk al dat suiker niet gezond is, maar dit lijstje heeft me helemaal overtuigd om toch nog extra te proberen om van de snelle suikers af te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.