Vandaag toch maar even geen fastfood…

Een paar weken geleden las ik op Scientias een artikeltje over een onderzoek naar fastfood dat mij niet meer loslaat. Dus wat doe je dan als blogger? Je duikt in het onderzoek, gaat op zoek naar andere bronnen en schrijft er een blog over. 🙂

Gezonde voeding

Als dit niet je eerste bezoek aan mijn blog is, dan weet je vast wel dat ik veel bezig ben met voeding. Ik lees alles wat los en vast zit om meer te weten te komen over voedingswaarden en het effect van bepaald stoffen op ons lichaam. Ik duik dus regelmatig in boeken over biochemie en fysiologie, bezoek sites met artikels over wetenschappelijke onderzoeken en beweer bij hoog en laag dat één van mijn guilty pleasures, The Dr. Oz-show, eigenlijk gewoon research is.

Voeding als medicijn

Deze fascinatie voor voedsel is een tiental jaren geleden ontstaan toen ik de diagnose fibromyalgie kreeg. Nu ben ik niet iemand die snel bij de pakken neer gaat zitten, dus samen met een medisch diëtiste heb ik toen mijn voeding aangepakt. En wat niemand verwachtte, gebeurde toch, ik ging enorm vooruit! Het ging zelfs zo goed dat alle symptomen na een half jaar verdwenen waren. Een aantal jaren later bleek het trouwens niet om fibromyalgie te gaan, maar de moraal van het verhaal is wel dat voedsel een enorme impact op je lichaam heeft. Laten we eerlijk zijn, een auto rijdt toch ook alleen maar op de juiste brandstof!

Fastfood

Nu ben ik natuurlijk niet heiliger dan de paus. Ik heb soms ook trek in McDonald’s en als ik geen zin of energie heb om te koken dan zet ik ook snel een kant-en-klaar lasagne in de oven. Eerlijk is eerlijk, ik heb geprobeerd om dat gezonder te maken. In mijn diepvries zitten namelijk een aantal vooraf bereide verse lasagnes met veel verse groenten en kwaliteitsvlees . Helaas is mijn Jongste geen fan van gekookte groenten dus blijven die lasagnes ook meestal in de diepvries. Dus ja, ik ben af en toe ook schuldig aan het voorzetten van kant-en-klaar eten aan mijn gezin.

Onderzoek

Terug naar het bewuste artikel. De universiteit van Bonn heeft een onderzoek gedaan bij muizen naar het effect van fastfood op ons immuunsysteem. Verschrikkelijk zielig natuurlijk, maar wel interessant. Wat blijkt nu, hun immuunsysteem reageerde op het fastfood met een heftige ontstekingsreactie over het hele lichaam, vergelijkbaar met een bacteriële infectie.

Middellange termijn

Ons lichaam en dus ook ons immuunsysteem heeft een geheugen. Nadat het immuunsysteem zich heeft verdedigd tegen het fastfood, blijft het nog een tijdje in een staat van verhoogde paraatheid. Hierdoor wordt er bij een volgende “aanval” nog sneller en feller verdedigd. Deze overprikkeling van het immuunsysteem bevordert zelfs hart-en vaatziekten en diabetes type 2 …

Lange termijn

Helemaal verontrustend is dat er ook blijvende effecten zijn. De reactie van ons immuunsysteem zorgt namelijk voor een verandering in ons DNA. Voor het eerst in de recente geschiedenis daalt de levensverwachting en ons dieet zou daar wel eens voor een heel groot deel de oorzaak van kunnen zijn.

Oorzaken

wat zijn nu precies de stoffen die zo slecht zijn in fastfood?

Transvetten

Niet alle vetten zijn slecht voor ons, maar zelfs gezonde vetten kunnen transformeren naar heel gevaarlijke vetten, de transvetten. Ons fastfood zit vol met deze super ongezonde vetten. Deze komen ook bijna niet voor in de natuur, maar zijn een resultaat van onze manieren om voedsel te bewerken. Voel ik daar weer een blogartikeltje opkomen?

Suiker en lege koolhydraten

Bijna de helft van een hamburger bestaat uit suiker en lege koolhydraten. Dit zijn dus koolhydraten zonder voedingsstoffen of vezels. Je lichaam reageert daar eigenlijk hetzelfde op als op suiker.

Zout

Ons lichaam kan niet zonder zout, maar overdaad schaadt. Te veel zout is bijvoorbeeld slecht voor een hoge bloeddruk en voor je nieren.

Giftige stoffen

Ja, waarschijnlijk schrik je hiervan, maar fastfood bevat een aantal toevoegingen die niet echt gezond voor je zijn. Er worden chemische producten gebruikt als anti-schuimmiddel voor het frituurvet, deegverbeteraars, smaakversterkers, etc. Vaak zijn dit stoffen waarvan onderzoekers bewezen hebben dat ze gezondheidsrisico’s  met zich meebrengen, maar die in beperkte hoeveelheden toch toegelaten zijn. Mononatriumglutamaat bijvoorbeeld, beter bekend als E621, wordt als smaakversterker bijna overal aan toegevoegd. Nochtans zijn er bewijzen dat een hoge inname van mononatriumglutamaat migraine, depressie, oogproblemen en overgewicht kan veroorzaken.

Ja, fastfood is gemakkelijk, maar hoeveel tijd bespaar je daar nu echt mee? Een salade met gerookte zalm maak je sneller dan dat je naar de frituur rijdt en is zoveel gezonder…

Stof tot nadenken dus en vanavond eten wij alvast geen frietjes of lasagne, maar een slaatje met forelmousse en een linzensoepje. 🙂
En wat is jullie tip voor een snel maar toch gezond gerechtje?

 

xxx

 

bron: https://www.uni-bonn.de/news/010-2018

3 thoughts on “Vandaag toch maar even geen fastfood…

  1. Af en toe eet ik ook fastfood, maar met mate. Voeding heeft zeker invloed op je gestel, ik weet het. Een tijd geleden volgde ik een “dieet” van een arts homeopaat tegen mijn chronische pijn en darmklachten en dat werkte heel goed. Bepaalde combinaties blijken ook niet goed samen te gaan, denk aan tomaten en kaas op pizza. Althans, bij mij niet.
    Ik denk dat er een hoop klachten weg gaan zodra mensen hun voeding aanpassen. Mooi artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.