Zet de tijd stil met retinol

Tenzij je van Mars komt of nog groen achter je oren bent, heb je vast al eens van retinol gehoord. Zelfs Hollywood-sterren schrijven op sociale media enthousiast over retinol. De jongere helft voor de anti-acné werking, de oudere helft voor de anti-aging werking. Maar wat is retinol nu precies? En vooral, wat doet het?

Vitamine A

Retinol is gewoon een andere naam voor vitamine A. Dit is één van de belangrijkste vitamines voor de huid. Vitamine A zit in lever, eigeel, zuivel en vis. Je lichaam maakt zelf ook vitamine A uit bèta-caroteen. Dit zit bijvoorbeeld in wortel en gele paprika. Als je nu het lumineuze idee krijgt om je rimpels aan te pakken met een overdosis vitamine A-pillen, kan ik dat alleen maar afraden. Te grote hoeveelheden vitamine A worden namelijk niet goed afgevoerd, maar opgeslagen in je lever. Dit is heel ongezond en kan in extreme gevallen zelfs tot leverkanker leiden. Door gezond te eten krijg je voldoende vitamine A binnen, zonder het risico te lopen op een vitamine A-vergiftiging.

Vitamine A-zuur

Eigenlijk wordt het echte werk niet gedaan door  retinol maar door  het actieve ingrediënt, vitamine A-zuur. Zodra je retinol aanbrengt op je huid gaan er enzymen aan het werk om dit om te zetten in vitamine A-zuur. Het is dus veel efficiënter om meteen vitamine A-zuur te gebruiken, maar dit is vrij irriterend en bovendien alleen op doktersvoorschrift te krijgen.

Werking

Maar wat doet dit vitamine A-zuur nu precies? Het werkt in op de levenscyclus van cellen en het is wetenschappelijk bewezen dat retinol zo helpt tegen acné, pigmentvlekjes, grote poriën en fijne lijntjes.

 • Overactieve pigmentcellen worden tot rust gebracht, zodat retinol een belangrijke partner is  in de strijd tegen pigmentvlekken.
 • Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en werkt zo wondhelend.
 • Het werkt huidverjongend door  het stimuleren van de productie van collageen en bescherming van het elastine. Hierdoor vervagen de fijne lijntjes en kan je het ontstaan van de eerste rimpeltjes uitstellen. Daarom wordt het aangeraden om al met retinol te beginnen vanaf een leeftijd van 30 jaar.
 • Helpt tegen acné door het verwijderen van de dode huidcellen.

Ik heb 2 soorten getest. De Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum van Paula’s choice en de Granactive Retinoid 2% Emulsion van The Ordinary. Vroeger heette dit de Advanced Retinoid 2%.  Als die laatste naam je bekend voorkomt, dan kan dat. Kim Kardashian heeft namelijk al een aantal keer op sociale media vertelt dat deze retinol een vast plaatsje in haar schoonheidsritueel heeft.

Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum van Paula’s Choice

Retinol is heel gevoelig aan licht en lucht. Deze van Paula’s Choice zit in een handige pompflacon zodat er geen lucht of licht aan kan. Hierdoor blijft het stabiel. Je huid blijft na het opsmeren wel plakkerig aanvoelen. De formule bevat pure retinol en geen palmitate retinyl, de goedkopere maar minder werkzame versie die je in veel retinolcrèmes vindt. Bovendien bevat het verschillende vitaminen die de werking ondersteunen en kalmerende stoffen zoals haverextract. (wil je meer weten over wat haver voor je huid doet, kijk dan even hier) Het is dus een prima formule en zoals wij gewend zijn van Paula’s Choice zitten er geen parfums in. Ik heb een vrij gevoelige huid en daardoor kan ik dit product niet elke avond verdragen. Doe ik dat toch, dan krijg ik rode bultjes en een droge huid. Als ik het om de andere dag gebruik gaat het wel prima.

UPDATE: de formule van Paula’s Choice Resist Retinol serum is veranderd. De nieuwe versie bevat maar 0.1% retinol. Deze nieuwe versie bevat ook vitamine C, een combinatie waar onder dermatologen nog discussie over is.

Granactive Retinoid 2% Emulsion van The Ordinary

Dat probleem heb ik niet bij de retinol van The Ordinary. Ik kan deze elke avond gebruiken zonder irritatie. Het is een lichte emulsie en zit in een medicijnflesje met druppelteller. Het flesje van The Ordinary is dan wel donker getint, zodra je het open maakt en een druppel pakt, wordt de rest toch blootgesteld aan licht en lucht. Het bevat 2 soorten retinol, pure retinol en Hydroxypinacolone Retinoate. Dit is een retinol die zich gedraagt als vitamine A-zuur, maar toch minder irriteert dan gewone retinol. Door de speciale vorm van retinol is deze zachter voor mijn huid, maar het werkt wel. Een paar dagen geleden was ik namelijk zo dom om een heel goedkope bb-crème te proberen. Toen ik mijn huid ’s avonds schoonmaakte zag ik dat er overal puistjes op aan het komen waren. Na deze retinol te gebruiken was er ’s morgens niets meer van te zien. Het doet dus gewoon wat het belooft.

Opgelet

Het is heel belangrijk om je aan een paar spelregels te houden als je retinol gaat gebruiken.

 1. De meest belangrijke regel is: blijf uit de zon!! Gebruik retinol ’s avonds en zorg dat je ’s morgens je gezicht goed reinigt en daarna een gezichtscrème met een goede SPF aanbrengt. Gebruik het liefste een SPF 50 en doe dit elke dag, ook als je even geen retinol gebruikt. Retinol maakt je huid namelijk heel gevoelig voor uv-licht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er pigmentvlekken aan over houdt. Ik heb verschillende vriendinnen die tegen deze regel gezondigd hebben en een half jaar tot een jaar met een vlek rondgelopen hebben… Persoonlijk zou ik het ook niet gebruiken als ik op vakantie trek naar de zon, kwestie van geen risico te nemen.
 2. Gebruik het niet samen met exfolianten zoals AHA’s en BHA’s. Deze hebben namelijk een andere ph dan retinol zodat zowel de exfolianten als de retinol minder goed werken. Bovendien kan het je huid irriteren. Je kan wel afwisselen, bijvoorbeeld één dag exfoliëren en de volgende dag retinol gebruiken.
 3. Er is een beetje discussie over de combinatie met vitamine C. Sommigen zeggen dat het geen kwaad kan, anderen zeggen dat het af te raden is. Ik gebruik het niet samen. Soms is minder gewoon meer. Als je te veel verschillende producten gebruikt kan dat je huid ook aantasten.

21 thoughts on “Zet de tijd stil met retinol

 1. Ik doe mee! Ik ben al op leeftijd en ik wil zeker 10 jaar jonger uitzien zoals jij schrijft! Ben echt benieuwd naar dit product ?

 2. Ik ben heel benieuwd wat Retinol voor mijn rijpere huidje doet en loot graag mee!
  Ik volg, save en love op Bloglovin’
  Ik like & share op Facebook
  Ik volg op Twitter
  En ik heb me net ingeschreven voor de nieuwsbrief.
  Nu maar duimen….. ?
  Fijne dag en groeten, Grete Karina

 3. Zo leuk en ik ben erg zeer benieuwd naar…
  Ik doe heel graag mee want dit ken niet.
  Heb wat pigmentvlekken en wil er dolgraag wat jaren jonger uitzien en een frisse stralende huid hebben….

  Bl.: @chucky1012

  Insta.: @chucky1012

  Twitter: @chucky1012

  Fb.: Ike Hassankhan

  Pinterest: Homemadepicturemania Sao Momac

  Em.: dots_223@hotmail.com

  Xoxo

 4. Supergoede werkstof dit! Ik had een vreselijke rimpel boven m’n neus maar die is nu toch echt weg na 3 maanden gebruik een speciaal product met RetinolC. Echt heel fijn!

 5. Lijken me heerlijke producten.
  Mag ik 4x in de hoge hoed?
  Volg je nu via Bloglovin,Instagram en heb de actie gedeeld op Facebook en ook ingeschreven op de nieuwsbrief

 6. I kom van Mars, wat voor een vrouw heel vreselijk is. Alleen daarom al zou ik dit graag winnen.
  Want ik ben ook groen achter mijn oren en ik weet weinig van huidverzorging, maar ik weet wel dar dat niet goed is…
  Om de zaken nog erger te maken: ik ben al best wel oud, en heb nooit een klap aan huidverzorging gedaan. Dus mijn huid kan wel een opknappertje gebruiken…

  Daar staat tegen over: het klinkt ingewikkeld, het klinkt als werk …en ik ben zooo lui…

 7. Dan ben ik vast groen want nog nooit van gehoord. Nu houd ik me hier ook helemaal niet mee bezig, dus waarschijnlijk dat dat de reden is dat ik zoiets niet ken. Leuk informatief geschreven. Ik ben alleen niet nieuwsgierig genoeg.

 8. Ik zet de tijd graag stil 😉 Ben benieuwd naar wat het voor mij kan doen, dus ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.