Hier moet je op letten als je je eigen herbruikbare groentezakjes en fruitzakjes maakt.

Naar aanleiding  van mijn september-challenge, zo weinig mogelijk afval produceren, heb ik zelf herbruikbare groentezakjes en fruitzakjes gemaakt. Ik kon ze namelijk nergens vinden in de winkel en plastic is er al genoeg.
Iedereen die ooit al eens een naaimachine heeft gebruikt, kan dat uiteraard gemakkelijk zelf maken. Het kost letterlijk maar 5 minuten om te maken, misschien 10 minuten als je niet gewend bent om met een naaimachine te werken. 🙂
Voor iedereen die er toch tegenop ziet om zomaar in het wilde weg een stuk stof tot een zakje om te toveren, heb ik een aantal dingen opgeschreven waar je op moet letten als je goede herbruikbare groentezakjes wilt maken.

Stof

Omdat de zakjes meestal aan de kassa meegewogen zullen worden, is het belangrijk om een dunne maar toch sterke stof te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan vitrage. Ik koos voor een stof die voornamelijk uit dun geweven katoen bestaat, niet de allerdunste en allerlichtste, maar ik vind het fijn dat het een natuurlijk materiaal is.

Maat

Als je het zakje te groot maakt, weegt het te veel. En als je het te klein maakt, is het niet meer praktisch. Ik heb verschillende maten uitgeprobeerd en ik begin dus het liefste met een lap stof van 25 tot 30 cm breed en 55 tot 70 cm lang. Waarom je liever niet werkt met 2 lapjes van bijvoorbeeld 25 bij 30? De meeste druk komt onderaan het zakje te liggen en een dubbelgevouwen stuk stof is altijd sterker dan een naad…

Zigzaggen

Begin altijd met het lapje stof aan alle kanten te zigzaggen. Heel belangrijk om dit zorgvuldig te doen, want dunne stof rafelt vaak sneller en dat zou zonde zijn.

Zijkanten dicht naaien

Vouw het lapje netjes doormidden en zet vast met een paar spelden. Stik dan de zijkanten dicht. Werk van de vouwkant naar de open kant en gebruik een fijne steek.

Opening afwerken

Vouw een randje van een cm aan de open kant om en stik dit vast. Niet alleen ziet het er netter uit, het zorgt er ook voor dat de bovenkant van je zijnaden niet los komt.

Zakje even binnenste buiten draaien en eventueel even strijken zodat de naadjes mooi strak zijn en je bent klaar!

katoenen groentezakjes

Ga jij voortaan ook herbruikbare groentezakjes gebruiken, nu je weet dat je ze zo gemakkelijk kan maken?

xxx

9 thoughts on “Hier moet je op letten als je je eigen herbruikbare groentezakjes en fruitzakjes maakt.

  1. Ik had geen idee hoe makkelijk het kan zijn! Helaas moet ik toegeven dat ik niet zo vaak groenten en fruit koop… Misschien dat ik dit toch vaker moet doen met dit idee! 🙂

  2. Ik heb er net voor mijn verjaardag gekregen. Super handige, kunnen ook als waszakje gebruikt worden. Ben er erg blij mee want ik erger me kapot aan al die plastic.

  3. Top blogpost! Ik ben zelf ook heel bewust bezig met het minderen van mijn plastic gebruik. Zelf gebruik ik helemaal niks in plaats van de plastic groentezakjes uit de super. Ik leg alle Appels en peren gewoon los op de band en los in de tas. Maar dit is zeker een goed alternatief, en gemakkelijk!

  4. Wat een goed idee! En tegelijkertijd – terwijl ik dit schrijf – moet ik denken aan de waszakjes die ik heb en die ik ook voor dit doel zou kunnen gebruiken. Alleen zit er vaak toch een plastic ‘stoppertje’ aan het uiteinde van het koordje of juist een (zware) metalen rits. Ik gebruik nog best veel plastic zakjes, maar ik herverbruik ze ook. Toch denk ik dat we – al met al – veel te veel plastic produceren. Een bekende van mij is bezig om boodschappen uit te zoeken die in glas zijn verpakt of inderdaad alles los te kopen. Maar hij stopt alles in stoffen tasjes (de kant en klare). Dat is natuurlijk ook een idee. Aan de andere kant heeft niet iedereen – net zoals ik – inmiddels 20 stoffen tasjes verzameld 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.