Mediteren kun je leren

In deze blog konden jullie lezen dat ik al een tijdje op zoek was naar de beste manier voor mij om te mediteren. Na verschillende dingen uitgeprobeerd te hebben, had Raphaëlle van Toutes La Vie mij uitgenodigd om haar online cursus ‘Mediteren kun je leren’ te volgen. Ondertussen is de cursus afgelopen en heb ik heel wat bijgeleerd. Eerlijk gezegd zijn die 4 weken omgevlogen!

Hoe werkt deze online cursus nu eigenlijk?

Elke week doe je 2 verschillende meditaties. Tijdens de volledige cursus doe je dus 8 verschillende, begeleide meditaties.  Elke week krijg je na afloop van de les een mailtje met een download-link naar de meditaties van de voorbije les, zodat je je eigen meditatie-cd kan maken. Ook de muziek die tijdens de les gebruikt is, kan je in een mailtje terug vinden. Als je toch een les gemist hebt, krijg je trouwens gewoon een link met een opname van de hele les, zodat je niets hoeft te missen.

Groepjes

De lessen worden dus online gegeven, in kleine groepjes. Je kan elkaar zien en met elkaar praten, maar tijdens de meditatie zelf kan je het scherm ook uitzetten als je dat prettiger vindt. Het is heel fijn dat je op deze manier de ervaringen van anderen hoort. Raphaëlle begeleidt niet alleen de meditatie, ze geeft ook praktische en theoretische uitleg en uiteraard leidt zij ook het groepsgesprek. Zij heeft een heel prettige stem om naar te luisteren, ook niet onbelangrijk natuurlijk als het de bedoeling is dat je je ontspant. 🙂

Gewoon op een stoel

Wat ik ook heel fijn vond, is dat wij gewoon op een stoel mochten zitten, zolang onze rug maar recht was. Geen moeilijke houdingen en pijnlijke billen van de harde vloer, maar gewoon een lekker ontspannen houding in een gemakkelijke stoel, met een fles water of kopje thee er bij. Gewoon, lekker down-to-earth!

Persoonlijk

Het grappige is dat wij allemaal verschillend reageerden op de verschillende meditaties. Wat fijn was voor de ene, was dat duidelijk niet voor de andere. Door op zoveel verschillende manieren te mediteren, leer je meteen wat werkt voor jou en wat niet. Mijn favorieten waren bijvoorbeeld de ademhalingsmeditatie, een meditatie op muziek en de visualisatie.

Meditatieplanner

Bij het pakket hoort ook een meditatieplanner om je meditaties in te plannen. Ook dit is weer iets heel persoonlijks. Voor mij werkt dit niet omdat het dan weer aanvoelt als een taak, iets wat op een bepaald moment moet. Dat bezorgt mij extra stress, terwijl dat dus duidelijk niet de bedoeling is. De bedoeling is dat de meditatieplanner als een soort reminder werkt. Bij mij werkt de stoel waar ik in zit tijdens het mediteren op dezelfde manier.

Certificaat

Op het einde van de cursus krijg je ook een certificaat dat je de cursus ‘Mediteren kun je leren’ hebt afgerond. Een leuke herinnering die je op kan hangen en zo ook dienst kan doen als geheugensteuntje. Toen ik het met de post ontving, zat daar ook een heel lief handgeschreven briefje bij. 🙂

Resultaat

Ik mediteer nog niet elke dag, gewoon omdat het er soms niet van komt. Maar het valt mij wel op dat als ik een paar dagen niet gemediteerd heb, ik meer stress heb. Het lijkt wel of de meditatie een soort rust in mij teweeg brengt die een hele tijd blijft hangen. Ik ga er dus zeker mee door!

Wil je het ook eens uitproberen? Stuur dan een vrijblijvend mailtje naar info@touteslavie.com voor een gratis proefles!

xxx

8 thoughts on “Mediteren kun je leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.