Mijn moestuin: zaaien, babyplantjes en droevig nieuws

Het miezerige weer heeft één groot voordeel; ik heb geen zin om mijn tuin in te gaan. Waarom is dat een voordeel? Nu heb ik tenminste tijd om te bloggen over mijn moestuin! 🙂

Tuincentrum

Vorige week ben ik er dan eindelijk echt ingevlogen en ben ik begonnen met aanplanten. Mijn gezaaide selder was niet uitgekomen, dus heb ik een aantal babyplantjes bij het tuincentrum gekocht. Ik kocht ook een aantal zaailingen van groenten die ik zelden eet en waarvoor het dus niet de moeite loont om te zaaien, bijvoorbeeld spruitjes. Spruitjes lust ik echt niet, maar ze moesten er toch in. Dochterlief is er namelijk dol op en zij hielp met planten en zaaien. Voor wat, hoort wat, toch?

Teeltwissel

Ik heb 4 bakken en volg het schema van 6 groentenfamilies teeltwissel. Mijn aardappelen staan niet in de moestuin, maar in aparte metselkuipen. Eén kuip met rode aardappeltjes uit de supermarkt die doorgeschoten waren en één kuip Vitelotte. Geen gewone, want daar ben ik niet zo dol op. Kolen en bonen krijgen elk een halve bak omdat die de meeste problemen geven en dan hou ik tenminste meer plaats over voor de rest. 🙂

Bakken

Links achter staat de bak met bladgroenten, midden vruchtgewassen, rechts de wortelgewassen en vooraan links kolen en rechts bonen. Behalve de gekochte zaailingen die ik geplant heb, hebben we ook verschillende zaken gezaaid; snijbiet, wortel, biet, lente-ui en boontjes. In elke bak zaaiden we ook een strook wilde bloemen. Niet alleen omdat dat vrolijk staat, maar ook voor de vlindertjes en bijtjes.

Op alles voorbereid

Vorig jaar was het heel droog en op een gegeven moment was mijn regenton helemaal leeg. Daarom heb ik gepofte vermiculiet door de bovenlaag van mijn moestuin gemengd, dit houdt heel goed vocht vast. Ik legde ook vast een irrigatie-slang klaar.

De bogen zijn van elektriciteitsbuis en als het nodig is, kan ik daar netten of doorzichtig plastic over spannen. Werkt prima.

Kolen

Kolen zijn lastig om te kweken want bij mij worden die gegarandeerd door de rups van het koolwitje opgegeten. Omdat ik maar een paar plantjes heb, ga ik ze niet bedekken met een vliesdoek. Ik controleer ze gewoon af en toe. De koolvlieg is een ander probleem. Ik heb koolkragen neergelegd tegen de koolvlieg. Ik maak die meestal zelf van tetra-pakken maar dit jaar heb ik kragen van vijverfolie gemaakt, die ik nog in een verloren hoekje had liggen. Gewoon een vierkant knippen met in het midden een sterretje zodat het aansluit maar de stam toch ruimte heeft om te groeien. Hopelijk is dat genoeg om de koolvlieg weg te houden..

Tomaten

Mijn tomaten wil ik onder een afdakje planten. Zij en de paprika’s zijn verpot en staan klaar om in de grond te gaan, maar ik wacht nog even op de ijsheiligen. Jammer genoeg groeien ze op dit moment buiten niet zo goed en ik heb niet genoeg plaats in huis. We moeten dus gewoon op de zon wachten…

Droevig nieuws

Vorige keer liet ik jullie kennis maken met Jut en Jul. Omdat ze zo schuw waren, kon ik niet in de gaten houden hoeveel ze aten. Ze lieten het gewone voer staan, maar ik ging ervan uit dat ze dan wel zelf genoeg insecten zochten. Helaas is Jul een paar dagen na mijn vorig post gestorven. Hij bleek ook heel mager te zijn, dus misschien at hij toch niet genoeg. Jut zat de hele tijd stilletjes bij het kippenhok in de hoop wat vriendschap te krijgen, maar de kippen negeerden haar, zo zielig!

En toch ook iets leuks

Ik vond het zo zielig dat Jut eenzaam was, dat ik een nieuwe eend heb gehaald. Eigenlijk nog een kuiken want het is ongeveer 5 weken oud. Omdat we dachten dat het een mannetje was hebben we het Jules genoemd, maar ik vermoed toch dat het een vrouwtje is. Het was meteen grote vriendschap, dus dat komt helemaal goed. Voor de zekerheid heb ik ze wel in de fruitkooi gezet zodat ik goed in de gaten kan houden of ze genoeg eten. Jules was vrij tam en gelukkig wordt Jut daardoor ook wat minder schuw.

Tot volgende keer!

xxx

12 thoughts on “Mijn moestuin: zaaien, babyplantjes en droevig nieuws

  1. Wat leuk zo’n moestuin en dat je dan je eigen groenten kan eten! Ik heb helaas niet zo’n groene vingers en doe het ook niet zo graag

  2. Wat ontzettend leuk joh dat je samen met je dochter dit doet! Eigen groente en fruit telen lijkt me heerlijk, maar we hebben er helaas geen ruimte voor.

  3. Wat leuk zo’n grote moestuin. Wij hebben thuis ook een paar bakken staan met stekjes waar hopelijk weer wat groenten gaan groeien. Leuk om je eigen dingen te verbouwen 🙂

  4. dat is gezellig ! een mede moestuinder! Ik heb een behoorlijke moestuin, waar ik heel vaak te vinden ben> ik ben er – dnek ik – een beetje verslaafd aan ( vertel het maar niet verder )

  5. Knap zo als je dit doet. Bij mij wilt maar weinig goed groeien in de tuin en wat sneu voor het eendje, gelukkig dat er nu toch weer vriendschap is.

    1. vooral het onkruid groeit prima bij mij 🙂 Wat de groenten betreft moet ik het nog afwachten…duim je mee?

  6. Wat heb jij een geavanceerd moestuintje! Ik heb in de achtertuin een bak waar een aantal aardbeienplantjes en munt in staan maar vergeleken bij jou valt dit in het niets haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.