Doe je ook mee met Mei Plasticvrij? + winactie

Vandaag is het 1 mei en dat is een bijzondere dag. Niet alleen omdat 1 mei in heel de wereld de dag van de arbeid is, maar vooral omdat Mei Plasticvrij begint.

Mei plasticvrij

Mei Plasticvrij is ontstaan als een burgerinitiatief om bewuster om te gaan met (wegwerp)plastic. Ondertussen zijn we aan de tweede editie toe en is het overgenomen in de media in binnen-en buitenland. Je kan je hier registeren als deelnemer aan Mei Plasticvrij, maar je kan natuurlijk ook gewoon meedoen zonder te registeren.

A plastic ocean

De netflix documentaire ‘A plastic ocean‘ was voor mij persoonlijk de aanzet om mij meer in het plastic probleem te verdiepen. Jaarlijks wordt er evenveel plastic geproduceerd als het gewicht van alle volwassenen samen! En het ergste is dat de helft daarvan voor eenmalig gebruik is. πŸ™

Een bewustwordingsmaand is dus zeker geen overbodige luxe!

Mijn challenge

Een tijdje geleden heb ik een afval-challenge gedaan en dat was best goed afgelopen, zoals je hier kan lezen. In het kader van Mei Plasticvrij ga ik een nieuwe challenge aan. Ik daag mezelf uit om een maand lang (bijna) geen wegwerpplastic te gebruiken. Op het einde van de maand zal ik jullie tonen hoeveel plastic door de mazen van het (boodschappen) net is gekropen. Ik ga dus proberen om bijna helemaal plasticvrij te worden. Bijna want er zijn een paar dingen waar ik geen toegevingen op wil doen. Ik trek persoonlijk deΒ  grens bij wc-papier. Ik geloof best dat daar goede alternatieven voor zijn, maar dat gaat mij toch echt te ver. Van mijn wc-papier blijven ze af, tenzij ik kussenzacht papier in papieren verpakking vind. πŸ˜‰ het moet natuurlijk wel leuk blijven !

Dagboek

Mijn dagelijkse ervaringen ga ik opschrijven in een online dagboek. Op deze pagina ga ik elke dag mijn belevenissen en uitdagingen opschrijven. Kom gezellig elke dag eens kijken welke obstakels ik tegen kom en hoe ik ze overwin! De tekst van de dag zal ik ook op facebook plaatsen, dus volg zeker mijn facebookpagina (als je dat nog niet doet, tenminste)

Winactie

Natuurlijk zou ik het ook heel leuk vinden als jullie meedoen met Mei Plasticvrij. Daarom organiseer ik een winactie.

Ik ben helemaal weg van deze herbruikbare glazen waterflessen.

Ze zijn van borosilicaatglas, dus hitte- en schokbestendig. Het voordeel van glazen flessen is dat ze geen geur opnemen en je ze dus gemakkelijk schoon kan houden. Er zit een handig hoesje omheen als extra bescherming en zodat je ze ook met een warme drank kan vullen. Ik geef er eentje weg van 500 ml in een frisse groene kleur ter waarde van 22,90 euro.

Het enige wat je moet doen, is meedoen πŸ™‚ Je hoeft natuurlijk niet helemaal plasticvrij te leven, maar wel bewust met plastic omgaan. Je kan bijvoorbeeld al je plastic in een aparte zak verzamelen, zodat je precies ziet hoeveel je in een maand weggooit, of je kan alleen nog vlees bij de slager halen in een herbruikbaar bakje, of je koopt herbruikbare flessen frisdrank, of….. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet.

Laat hieronder of op de facebookpagina een reactie achter dat je meedoet en op het einde van de maand stuur ik je een herinnering. De bedoeling is dat je dan kort laat weten hoe het voor jou was of wat je veranderd hebt. Een foto van de plastic-buit is ook altijd leuk! De winnaar wordt bekend gemaakt op 1 juni.

xxx

p.s. Hou zeker ook de facebookpagina van onze groep “Bloggers met een groene missie” in de gaten. In mei gaan we met meerdere bloggers namelijk leuke dingen doen rond Mei Plasticvrij!

 

29 thoughts on “Doe je ook mee met Mei Plasticvrij? + winactie

 1. Ik doe ook mee maar ben er wel al langer mee bezig maak zelf wasprodukt, drink water van de kraan, ga zoveel als mogelijk met eigen doosjes naar de winkel. Maar inderdaad volledig zonder plastiek vrij moeilijk.

 2. Ik doe ook mee! Ik neem al jaren een glazen drinkfles mee naar het werk die ik kan vullen aan de waterfontijn en heb ook mijn eigen koffiebeker zodat ik niet de bekertjes uit de koffieautomaat moet gebruiken. Sinds kort verzamelen we thuis ook alle plastic apart en brengen het naar ht containerpark wat ook weer een boel scheelt en de vuilniszak weer langer laat meegaan.

 3. Er fijn om te lezen dat hier steeds meer aandacht aan besteed wordt. Ik zie dit soort blogs steeds vaker voorbij komen! De docu op Netflix heb ik nog niet gezien, maar ga ik zeker doen!

  1. Dat moet je echt doen! Eerst dacht ik dat ze overdreven, maar toen ik verschillende onderzoeken opzocht, bleken de cijfers te kloppen, heel akelig!

 4. 100% plasticvrij gaat niet lukken inderdaad want alles is tegenwoordig verpakt in plastic.
  Ik heb laatst wel een dopper gekocht in plaats van plastic flesjes water.

  1. voorlopig lukt het, maar voor sommige dingen is er inderdaad gewoon geen alternatief… Maar ach, elk zakje minder is weer een beetje winst πŸ™‚

 5. Wow, wat een goed initiatief en wat goed dat je eraan meedoet! Juist door deze dingen komt er (nog) meer bewustzijn bij anderen en zie je goed wat er allemaal aan plastic in de winkels ligt.

 6. Super goede actie. Maar voor mij persoonlijk gaat dit nog iets te ”snel”. Plastic scheiden doe ik wel, maar verder niet echt. Dat vind ik nog een te grote stap, ik wil er niet teveel mee bezig zijn of constant over na moeten denken

 7. Ik probeer er wel een stuk bewuster mee om te gaan, maar helemaal plastic vrij… dat lijkt me best nog wel lastig hoor. Ben benieuwd hoe het je deze maand vergaat, dus lees straks graag je belenissen hierover.

 8. Ik ben benieuwd in hoeverre je er in slaagt een normaal leven te leven, en in hoeverre je je echt beperkt voelt. Mooie uitdaging. Ben benieuwd naar je blogs de komende tijd!

  1. ja, inderdaad. Ik ben er natuurlijk al een tijdje mee bezig om het te beperken, maar echt plasticvrij is inderdaad best moeilijk. Ben al tegen een paar dingen aangelopen; probeer maar eens dropjes te kopen in de supermarkt die niet in plastic zitten πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *