Doe je ook mee met Mei Plasticvrij? + winactie

Vandaag is het 1 mei en dat is een bijzondere dag. Niet alleen omdat 1 mei in heel de wereld de dag van de arbeid is, maar vooral omdat Mei Plasticvrij begint.

Mei plasticvrij

Mei Plasticvrij is ontstaan als een burgerinitiatief om bewuster om te gaan met (wegwerp)plastic. Ondertussen zijn we aan de tweede editie toe en is het overgenomen in de media in binnen-en buitenland. Je kan je hier registeren als deelnemer aan Mei Plasticvrij, maar je kan natuurlijk ook gewoon meedoen zonder te registeren.

A plastic ocean

De netflix documentaire ‘A plastic ocean‘ was voor mij persoonlijk de aanzet om mij meer in het plastic probleem te verdiepen. Jaarlijks wordt er evenveel plastic geproduceerd als het gewicht van alle volwassenen samen! En het ergste is dat de helft daarvan voor eenmalig gebruik is. 🙁

Een bewustwordingsmaand is dus zeker geen overbodige luxe!

Mijn challenge

Een tijdje geleden heb ik een afval-challenge gedaan en dat was best goed afgelopen, zoals je hier kan lezen. In het kader van Mei Plasticvrij ga ik een nieuwe challenge aan. Ik daag mezelf uit om een maand lang (bijna) geen wegwerpplastic te gebruiken. Op het einde van de maand zal ik jullie tonen hoeveel plastic door de mazen van het (boodschappen) net is gekropen. Ik ga dus proberen om bijna helemaal plasticvrij te worden. Bijna want er zijn een paar dingen waar ik geen toegevingen op wil doen. Ik trek persoonlijk de  grens bij wc-papier. Ik geloof best dat daar goede alternatieven voor zijn, maar dat gaat mij toch echt te ver. Van mijn wc-papier blijven ze af, tenzij ik kussenzacht papier in papieren verpakking vind. 😉 het moet natuurlijk wel leuk blijven !

Dagboek

Mijn dagelijkse ervaringen ga ik opschrijven in een online dagboek. Op deze pagina ga ik elke dag mijn belevenissen en uitdagingen opschrijven. Kom gezellig elke dag eens kijken welke obstakels ik tegen kom en hoe ik ze overwin! De tekst van de dag zal ik ook op facebook plaatsen, dus volg zeker mijn facebookpagina (als je dat nog niet doet, tenminste)

Winactie

Natuurlijk zou ik het ook heel leuk vinden als jullie meedoen met Mei Plasticvrij. Daarom organiseer ik een winactie.

Ik ben helemaal weg van deze herbruikbare glazen waterflessen.

Ze zijn van borosilicaatglas, dus hitte- en schokbestendig. Het voordeel van glazen flessen is dat ze geen geur opnemen en je ze dus gemakkelijk schoon kan houden. Er zit een handig hoesje omheen als extra bescherming en zodat je ze ook met een warme drank kan vullen. Ik geef er eentje weg van 500 ml in een frisse groene kleur ter waarde van 22,90 euro.

Het enige wat je moet doen, is meedoen 🙂 Je hoeft natuurlijk niet helemaal plasticvrij te leven, maar wel bewust met plastic omgaan. Je kan bijvoorbeeld al je plastic in een aparte zak verzamelen, zodat je precies ziet hoeveel je in een maand weggooit, of je kan alleen nog vlees bij de slager halen in een herbruikbaar bakje, of je koopt herbruikbare flessen frisdrank, of….. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet.

Laat hieronder of op de facebookpagina een reactie achter wat je veranderd hebt tijdens Mei Plasticvrij. Is het gelukt om minder plastic te gebruiken? Kijk je nu bewuster naar de verpakkingen?  Een foto van de plastic-buit is ook altijd leuk! De winnaar wordt bekend gemaakt op maandag 3 juni.

xxx

p.s. Hou zeker ook de facebookpagina van onze groep “Bloggers met een groene missie” in de gaten. In mei gaan we met meerdere bloggers namelijk leuke dingen doen rond Mei Plasticvrij!

 

41 thoughts on “Doe je ook mee met Mei Plasticvrij? + winactie

 1. Zelf beperk ik plastic al tot een absoluut minimum 7/24/365, bijvoorbeeld door glazen bokalen te gebruiken (droog gebruik, voor in de koelkast en om in te vriezen). MAAR, op het werk kan nog heel wat veranderen. Zo heb ik gesuggereerd dat voor elk eiland van medewerkers er nog maar één vuilbakje zou zijn met (biologisch afbreekbaar) vuilzakje. Nu heeft immers elke medewerker er een, en wordt voor een leeg (plastic!) bekertje dagelijks al een nieuw vuilzakje gestoken. Mijn vuilnisbakje heb ik al van dag 1 afgegeven omdat dit echt wel overdreven (spilzucht) is.

 2. Ik deed al wel wat qua plastic vrijheid en deze maand heb ik altijd herbruikbare tassen meegenomen bij het winkelen. Ik doe graag mee voor deze fles want dan kan ik die vullen met mijn britakan en hoef ik nooit nog plastic flessen te gebruiken.

 3. Ik vind het altijd zo zonde dat als ik van huis ben en geen eigen drinken mee heb genomen zodat je toch weer een flesje (plastic) drinken koopt, deze glazen waterfles is dan wel een uitkomst.

 4. Mijn valkuil is dat als ik vaak drinken van thuis mee neem en dat ik dan toch weer een klein flesje drinken haal. Met deze glazen waterfles moet het me lukken om deze een stuk minder te kopen!

 5. Ik doe mee! Ik ga weer naar de groenteboer, slager, bakker etc en laat supermarkt zoveel mogelijk links liggen. Scheelt enorme berg plastic. Uiteraard scheiden we plastic thuis.

 6. Ik ben eigenlijk het hele jaar wel door bezig met plastic vrij. In mei zijn de plastic broodtrommels vervangen door metalen trommels

 7. Een mooi initiatief, ik doe graag mee. Ik heb een eigen tas bij me met winkelen natuurlijk en plastic te scheiden doe ik zeker. Ik probeer nu wat bewuster te kijken naar het verpakkingsmateriaal van producten en plastic zo veel mogelijk te vermijden,

 8. leuk doe graag mee, thuis recycleren we zo als het kan en brengen het allemaal naar het containerpark en binnenkort kunnen we hier bij de colruyt ook herbruikbare zakjes krijgen waar we de groenten en het fruit in kunnen verpakken ipv de plastieken zakjes

 9. We hebben hard ons best gedaan door geen plastiek zakjes meer mee te nemen vanuit de winkel, enkel los fruit in eigen zakjes, geen drank in plastieke flessen,…
  Er is nog werk aan de winkel, maar we doen ons best!

 10. Ik doe ook mee maar ben er wel al langer mee bezig maak zelf wasprodukt, drink water van de kraan, ga zoveel als mogelijk met eigen doosjes naar de winkel. Maar inderdaad volledig zonder plastiek vrij moeilijk.

 11. Ik doe ook mee! Ik neem al jaren een glazen drinkfles mee naar het werk die ik kan vullen aan de waterfontijn en heb ook mijn eigen koffiebeker zodat ik niet de bekertjes uit de koffieautomaat moet gebruiken. Sinds kort verzamelen we thuis ook alle plastic apart en brengen het naar ht containerpark wat ook weer een boel scheelt en de vuilniszak weer langer laat meegaan.

 12. Er fijn om te lezen dat hier steeds meer aandacht aan besteed wordt. Ik zie dit soort blogs steeds vaker voorbij komen! De docu op Netflix heb ik nog niet gezien, maar ga ik zeker doen!

  1. Dat moet je echt doen! Eerst dacht ik dat ze overdreven, maar toen ik verschillende onderzoeken opzocht, bleken de cijfers te kloppen, heel akelig!

 13. 100% plasticvrij gaat niet lukken inderdaad want alles is tegenwoordig verpakt in plastic.
  Ik heb laatst wel een dopper gekocht in plaats van plastic flesjes water.

  1. voorlopig lukt het, maar voor sommige dingen is er inderdaad gewoon geen alternatief… Maar ach, elk zakje minder is weer een beetje winst 🙂

 14. Wow, wat een goed initiatief en wat goed dat je eraan meedoet! Juist door deze dingen komt er (nog) meer bewustzijn bij anderen en zie je goed wat er allemaal aan plastic in de winkels ligt.

 15. Super goede actie. Maar voor mij persoonlijk gaat dit nog iets te ”snel”. Plastic scheiden doe ik wel, maar verder niet echt. Dat vind ik nog een te grote stap, ik wil er niet teveel mee bezig zijn of constant over na moeten denken

 16. Ik probeer er wel een stuk bewuster mee om te gaan, maar helemaal plastic vrij… dat lijkt me best nog wel lastig hoor. Ben benieuwd hoe het je deze maand vergaat, dus lees straks graag je belenissen hierover.

 17. Ik ben benieuwd in hoeverre je er in slaagt een normaal leven te leven, en in hoeverre je je echt beperkt voelt. Mooie uitdaging. Ben benieuwd naar je blogs de komende tijd!

  1. ja, inderdaad. Ik ben er natuurlijk al een tijdje mee bezig om het te beperken, maar echt plasticvrij is inderdaad best moeilijk. Ben al tegen een paar dingen aangelopen; probeer maar eens dropjes te kopen in de supermarkt die niet in plastic zitten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.